2018 Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

2018 werd door de Europese Commissie en het Europees Parlement uitgeroepen tot Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 (European Year of the Cultural Heritage, EYCH2018).

Voor de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw zal 2018 sowieso een speciaal jaar zijn. De vereniging werd in 1978 opgericht, en staat volgend jaar dus precies 40 jaar in de bres voor ons industrieel erfgoed. Een hele prestatie, als men weet dat dit steeds met vrijwilligers en zonder subsidies gebeurde.

De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw (VVIA) sluit zich ten volle aan bij de oproepen die vanuit E-FAITH, de Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed, gelanceerd werden om volgend jaar het industrieel erfgoed in de volle aandacht te plaatsen, zie op www.industrialheritage.eu, onder de tab >European.
VVIA heeft ook alle beschikbare informatie en doorverwijzingen op zijn website geplaatst (www.industrieelerfgoed.be onder de tab >internationaal).

Eind augustus en in september organiseert VVIA in Vlaanderen twee belangrijke studiedagen, waar wij U van harte voor uitnodigen.

1) Op zaterdag 26 augustus organiseren we een algemene informatiedag over het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, en hoe we volgend jaar het industrieel erfgoed in Vlaanderen en vanuit Vlaanderen kunnen profileren. Hier zal voor het eerst in Vlaanderen een tipje  van  de sluier opgelicht worden over wat er voor het Europees Jaar van het Industrieel Erfgoed op ons af komt, wat de bedoelingen en speerpunten van dat Europees Jaar zijn, en hoe het in Europa en in andere landen reeds volop  voorbereid wordt
Deze informatiedag gaat door in het ‘Baksteentje’ bij het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen, Noeveren 67 in Boom.
Aanvang: 14u30
Deelname: vrije bijdrage
Meer informatie : http://industrieelerfgoed.be/activiteit/infodag-workshop-2018-Europees-Jaar-Cultureel-Erfgoed

2) Op 21 september vindt er in samenwerking met E-FAITH in de conferentiezaal van het EU Comité van de Regio’s in Brussel de slotzitting plaats van het Europese project Genius Loci / Industriana, gewijd aan behoud, interpretatie en presentatie van het industrieel erfgoed van kleine en middelgrote ondernemingen. Aan het Europese project, gecofinancierd door de Europese Commissie onder het COSME-programma, werkten o.m. partners mee uit Hongarije, Italië, Spanje, Malta,…
Het congres heeft als titel: The industrial heritage of SMEs : an asset for tourist and regional development”.
Het programma en de inschrijvingsformulieren vindt U op http://industriana.eu/?q=concluding-conference-Genius-Loci 

Deelname is gratis, maar pas op: omwille van de veiligheidsregels binnen de Europese gebouwen dient iedereen (ook leden van de pers) zo spoedig mogelijk en voor einde augustus te registreren aan de hand van het formulier dat U onderaan bovenstaande pagina vindt.