Antwerpens nieuwe bruisende stadsdeel bijna volledig

Met de bouw van de laatste appartementen en woningen van Arsenaal Zuid is ’t Groen Kwartier op de site van het voormalige Militair Hospitaal in Antwerpen bijna compleet. Dankzij een evenwichtige mix van trendy lofts, historische gebouwen, nieuwbouwappartementen en comfortabele gezinswoningen slaagden de ontwikkelaars erin om een nieuw, levendig stadsdeel te creëren waar wonen, winkelen en werken op een aangename manier samengaan. 

De hele site van ’t Groen Kwartier is 7,7 hectare groot. Centraal ligt de Monumentenzone, waar alle beschermde monumenten gerestaureerd worden. De ziekenzalen (Paviljoenen) en de Centrale Kapel kregen al een herbestemming tot loftwoningen. In deze laatste locatie is trouwens ook The Jane geïntegreerd, het bekende restaurant van Sergio Herman. Het gebouw Noord Zuid Renovatie werd uitgerust met een derde bouwlaag, zodat het in totaal dertig wooneenheden en één commerciële ruimte omvat. De restauratie van het Klooster, de Generale Staf en de Oude Stookplaats is nog volop aan de gang. In het monumentale voormalige Klooster zal een kleinschalige boetiekhotel ingericht worden. De Generale Staf wordt deels woning, deels kantoor, deels hotel. En in de Oude Stookplaats komt de coworking- en creatieve HUB voor startups van André Duval. Daarnaast zijn er in de Monumentenzone ook nog een City Delhaize, crèche en broodjeszaak ondergebracht. Op dit deel van de site zijn in totaal dertig appartementen en 22 loftwoningen te vinden.

Nog drie andere zones
In de Zone Arsenaal Noord zijn 27 woningen, een appartementsgebouw met 27 wooneenheden en twee commerciële ruimtes gebouwd. De Parkzone kreeg eveneens een fundamentele transformatie, want daar zijn drie woontorens met een totaal van 88 appartementen gerealiseerd. Tot slot is er Zone Arsenaal Zuid, waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd. Deze omvat 33 eengezinswoningen en zestig appartementen. Lode Waes, CEO van Vanhaerents: “Dankzij de mix van woontypologieën biedt ’t Groen Kwartier een thuis voor jong en oud, alleenstaanden en gezinnen met kinderen, allen uit diverse inkomensgroepen. Er zijn immers zowel residentiële als sociale woningen voorzien. De hedendaagse architectuur zorgt voor de naadloze integratie tussen de verschillende woonvormen en doelgroepen. De site is getransformeerd van een gesloten enclave tot een open stadspark. Dankzij fiets- en voetgangersdoorsteken legt ze nieuwe verbindingen tussen de verschillende omliggende stadsdelen. Door aan de randen van de site ondergrondse parkeergarages met zo’n 350 plaatsen te bouwen, hebben we het hele domein ook autoluw kunnen maken, waardoor het er extra aangenaam vertoeven is.”

Excellente binnen-buitenbeleving
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de appartementen en woningen in de zone Arsenaal Zuid. Qua architectuur is er gekozen voor een warme baksteenarchitectuur, met veel aandacht voor de detaillering van de gevel en het ruimtegevoel. De woonunits beschikken stuk voor stuk over ruime inpandige terrassen, die een zekere intimiteit combineren met een goede oriëntatie. De vlotte verkoop – er zijn nog slechts acht appartementen beschikbaar, terwijl alle woningen al verkocht zijn – is het resultaat van een excellente binnen-buitenbeleving, een weldoordachte indeling en een hoogwaardige afwerking van alle woonentiteiten.


Participanten aan het woord

Lauryssen – HVAC en sanitair
De volledige HVAC en de sanitaire werken in ’t Groen Kwartier waren in de professionele handen van Lauryssen uit Brecht. Deze firma heeft dan ook de nodige knowhow in huis om dergelijke projecten tijdig en hoogkwalitatief te realiseren. “Al veertig jaar zijn we actief in dakwerken, sanitair, centrale verwarming, ventilatie en airco”, vertelt zaakvoerder Jan Lauryssen. “De laatste jaren hebben we ons ook sterk verdiept in warmtepompen en duurzame energie. Onze sterkte ligt in het feit dat we meedenken met de klant en hem ook correct adviseren. Daarnaast bieden we tijdens de uitvoering van de werken een zeer degelijke klantenbegeleiding, waardoor de projectontwikkelaar werkelijk ontzorgd wordt. Ook na het project kan je bij Lauryssen terecht voor onderhoud en herstellingen, zodat onze klanten zich geen zorgen hoeven te maken over de toekomst. Last but not least beschikken we over een team van maar liefst 160 werknemers, wat ons de nodige flexibiliteit biedt om gelijk welk project – in appartementencomplexen, zorgcentra of particuliere woningen – te kunnen realiseren volgens de gestelde deadlines.”

In ’t Groen Kwartier rustte Lauryssen alle woonunits uit met een Henco-vloerverwarming en Radson-radiatoren. Tevens installeerde het de verwarmingsketels van Vaillant. “Daarnaast werden alle sanitaire werken aan ons toevertrouwd”, vervolgt Jan Lauryssen. “Voorts hebben we in alle appartementen het ventilatiesysteem C van Renson geïnstalleerd. Ten slotte implementeerden we een triple flow van Renson voor de combinatie van rookgasafvoer en de luchtstromen van de ventilatie. De grootste moeilijkheid in dit project was dat Matexi zijn kopers zo lang mogelijk de tijd wilde geven om nog wijzigingen door te voeren, waardoor wij alles binnen een erg korte tijdspanne moesten realiseren. De timing van de klantenbegeleiding en het technisch uitwerken van het project vormden een aanzienlijke uitdaging voor onze mensen. Desalniettemin konden we alles binnen de gestelde deadline én met een hoogkwalitatieve afwerking opleveren.”


Technische Fiche 

Bouwheer Vanhaerents Development (Gent) en Matexi (Waregem)
Architect appartementen Arsenaal Zuid: 360 architecten (Gent)
Hoofdaannemer appartementen Arsenaal Zuid: Antwerpse Bouwwerken (Antwerpen)

Tekst | Els Jonckheere        Beeld | Lumecore/Toon Grobet