Voor Antwerpsupporters nieuwe tribune

Antwerp (°1880) is de oudste voetbalclub van het land. De club had al een rijke en boeiende geschiedenis achter de rug toen ze in 1923 van het zuiden van de stad naar ‘de Bosuil’ in Deurne verhuisde. Vandaag draait Antwerp (weer) mee in de hoogste klasse van het nationale voetbal en daarbij hoort een ambitieuzere en eigentijdse infrastructuur. De oude hoofdtribune werd afgebroken en vervangen door een nieuw exemplaar dat de capaciteit en het comfort van ‘de Bosuil’ naar een hoger niveau tilt.

Kenmerkend voor de nieuwe tribune is de 100 meter lange en 48 meter brede, uitkragende stalen luifel. Ghelamco wees de constructie hiervan toe aan specialist ASK Romein (Malle), dat eerder ook al de stalen dakconstructie van de Ghelamco Arena in Gent realiseerde. “Gent was een vergelijkbare opdracht, ook al zijn de spanten in Antwerpen anders gevormd en is de overkraging groter”, vertelt Luc Moonen, technisch directeur bij ASK Romein. “Maar één referentie is niet voldoende om zulke opdrachten binnen te halen. Wij maakten een optimalisatie op basis van een voorontwerp, waarbij we de prijs stevig naar beneden konden halen. In combinatie met onze bewezen kennis en kunde zorgde die concurrentiële prijs ervoor dat we het bouwproject toegewezen kregen.”

Windbelasting
De staalconstructie omvat niet alleen de luifel, maar ook de volledige vijfde verdieping van de tribune. “Door de windbelasting ondergaat de luifel enorme trek- en drukkrachten. Die moeten we overbrengen op de onderliggende betonconstructie. In Gent hebben we dit gedaan door de staalconstructie in de prefab betonkolommen te storten. Datzelfde zou in Antwerpen gezien de omvang een dure en tijdrovende operatie worden. Het leek ons dan ook verstandiger om de hele verdieping op te trekken als staalconstructie. Voor de gebruikers maakt dit geen verschil, want deze verdieping bevat bijna uitsluitend technische ruimtes.” ASK Romein werkte de staalconstructie op de verdieping af met een coating die haar een brandweerstand van één uur geeft.

“In combinatie met onze kennis en kunde zorgde onze concurrentiële prijs ervoor dat we het bouwproject toegewezen kregen”

Grote tijdsdruk
“Voor de koppeling van het staal en het beton hebben we sluitende afspraken gemaakt en nauwkeurig samengewerkt met CIT Blaton, de aannemer van de betonstructuur”, aldus Moonen. “Tijdens de werken moesten de trainingen en wedstrijden volgens hun normale planning kunnen verlopen. De tijdsdruk voor dit project was enorm groot: wij werkten continu met drie à vier ploegen, zes dagen op zeven en met werkdagen van tien tot twaalf uur. Enkel zo konden we de dak- en luifelconstructie binnen de vier weken klaar krijgen. Dit betekende ook dat wij en CIT Blaton samen slechts een beperkte zone konden gebruiken voor de stockage van materialen, evenals voor de voormontage van de twaalf elementen waaruit de luifel bestaat (die plaatsvond op de begane grond).”

Aannemer met toekomstvisie
ASK Romein is een aannemer veel ambitie. “We hopen dat Antwerp zichzelf en de nieuwe tribune in de kijker zal spelen en dat ons werk ook zal opvallen bij de initiatiefnemers van het geplande nieuwe voetbalstadion in Brussel. Het spreekt voor zich dat wij ook op de Heizel de tribunebekroning willen bouwen”, besluit de technisch directeur.

Tekst | Koen Mortelmans Beeld | ASK Romein

Technische Fiche 
Bouwheer Ghelamco (Gent)
Ontwerp ASK Romein (Malle)
Aannemer betonstructuur CIT Blaton (Schaarbeek)

i-project-infov3 Participanten aan het woord

AGC Glass Europe – Beglazing met leds

AGC Glass Europe leverde in totaal 4.650 m² glas voor de nieuwe tribune op de Bosuil (zowel straat- als veldkant) en de bijhorende borstweringen. Op de binnenkant van de beglazing langs de straatkant zijn over een oppervlakte van 200 m² 55 leds per vierkante meter ingekapseld, die de hele beglazing omtoveren tot een façade die op een spectaculaire manier boodschappen kan communiceren. Die boodschappen kunnen te maken hebben met de voetbalwedstrijd, maar net zo goed een puur publicitair karakter hebben. Het wateroppervlak van de bestaande drainagevijver, in het midden van de inkomzone, versterkt het effect van de leds.

“We maken met leds uitgeruste Glassiled-ruiten in onze fabriek in Heule (Kortrijk),” zegt Xavier Sahyoun, Glassiled & BIPV business manager bij AGC Glas. “De toepassing ervan op de Bosuil is een primeur voor België.”

De ruit langs de straatkant bestaat uit doorkijkbeglazing in zonwerend isolatieglas (Thermobel Stopray Vision 51 on Clearvision). “Deze ruit dankt haar zonwerende eigenschappen aan een coating in metaaloxiden. Stopray is de merknaam van AGC voor zonwerend glas, Vision-51 verwijst naar de lichttransmissie van 51% tegen een zontoetredingsfactor (ZTA) van 27%. Dit is een goed compromis tussen voldoende licht, voldoende zonnewinsten en het vermijden van oververhitting in het gebouw.”

De ruimte tussen beide ruiten is opgevuld met het edelgas argon. AGC produceert de zonwerende coating in Lodelinsart, niet ver van zijn onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Charleroi.


Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels – Topografische opmetingen

Samen kunnen de 33 medewerkers van Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels uit Temse drie voetbalploegen vormen. Of ze effectief kunnen voetballen kwamen we niet te weten, maar van voetbalstadions en -terreinen weten ze alleszins alles af. “Het opmeten van het terrein op de Bosuil, het uitzetten van de funderingen en de maatvoering voor de aannemer waren voor ons vrij routineuze klussen”, vertelt bestuurder Steven Buytaert. “We voerden in het verleden al diverse opdrachten uit voor Ghelamco, onder meer voor de bouw van de Ghelamco Arena in Gent en de voorbereidingen voor het nieuwe Eurostadion in Brussel. Maar we werkten net zo goed voor Club Brugge.”

“Typisch voor Antwerp was dat de werken veel bekijks hadden. Een harde supporterskern zakte elke dag af naar de Bosuil, vooral om er de werken met eigen ogen op te volgen. De aannemer moest zelfs een afsluiting plaatsen, anders zouden ze rondlopen op de werf.”

Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels kwam in 1973 tot stand als eenmanszaak en groeide in de loop der jaren uit tot een nv. Stichter Dirk Teugels geniet sinds 2014 van zijn pensioen, maar zijn zonen Bart en Stijn en schoonzoon Steven Buytaert zetten zijn werk voort. Ze voerden opmetingen uit voor onder meer sneltramlijn 8 tussen het nieuwe gerechtshof van Antwerpen en het knooppunt E313-E34-R11 in Wommelgem, voor de HSL-lijn in Anderlecht en het Jan Palfijn-ziekenhuis in Gent.


AGC Glass Europe – Extra heldere beglazing en glazen borstweringen
De viploges in de nieuwe tribune van Antwerp zijn niet enkel langs de straatkant, maar ook aan de stadionkant afgewerkt met beglazing van ACG Glass. In het open deel van de tribune is dan weer sprake van glazen borstweringen. “We gebruikten hier Thermobel Top 1.1 on Clearvision (het extra heldere glas van AGC)”, zegt Denis Janssens, marketing manager building glass België. “Het cijfer 1.1 verwijst naar de isolatiewaarde Ug 1.1W/m²K. Ook de lage interne reflectie is belangrijk, met name voor het zicht op de voetbalwedstrijden. Het glas is extra helder om de lichttransmissie te optimaliseren. De term ‘extra helder’ gebruiken wij voor floatglas met een ijzeroxidegehalte lager dan 200 ppm (Fe2O3 < 0,02%), dat de lichttoevoer – en dus het comfort voor de ogen – maximaliseert omdat de lichttransmissie hoger ligt dan bij gewoon klaar glas.”