Appartementsgebouwen aan zee tegen een betaalbare prijs

Tussen de polders en de zee, op een steenworp van het centrum van Knokke-Heist en het station van Heist, bevindt zich Heulebrug. Dit unieke woonproject bestaat uit vier opvallende appartementsgebouwen, goed voor 124 moderne wooneenheden. Op de site heerst een authentiek dorpsgevoel op mensenmaat, met ruimte voor contact en comfortabel wonen.

Vissersoord, Strandjutter, Zandbank en Golfbreker: de namen van de appartementsgebouwen van project Heulebrug verraden duidelijk hun band met de zee. De geslaagde mix van verschillende statige gebouwen met nieuwbouwappartementen tegen een betaalbare prijs kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de gemeente Knokke-Heist, de West-Vlaamse Intercommunale WVI en VT-Invest, de ontwikkelingsafdeling van het algemene bouwbedrijf Van Tornhaut, dat instond voor de realisatie van dit project. De bouwwerken – naar een masterplan van het plaatselijke bureau Project Architects – startten in september 2015. De eerste appartementen werden eind 2016 opgeleverd. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit flats met een oppervlakte tussen 64 en 128 m² met een, twee of drie slaapkamers. Deze wooneenheden beschikken ook allemaal over een ingerichte keuken en een ruim terras en voldoen aan de strengste eisen op vlak van thermische en akoestische isolatie.

Wonen met dorpsgevoel
Heulebrug geeft elke bewoner een waar dorpsgevoel, zodat hij of zij zich onmiddellijk thuis voelt. Langs majestueuze toegangspoorten kom je terecht in een geheel vol straten en pleintjes. Een kabbelend kanaaltje, grote waterpartijen en groene grasvelden brengen rust, terwijl het centrale plein met zijn horecazaak net leven in de brouwerij moet brengen. “Project Architects tekende vier statige gebouwen met oog voor detail: een afwisseling van hoge en lage gevels, donkere en lichte gevelstenen, nu eens hoekig, dan weer afgerond”, licht Pascal Legroe van VT-Invest toe. “Heulebrug past dan ook helemaal bij de grandeur van Knokke-Heist, maar biedt tegelijk de charme van omliggende polderdorpen als Ramskapelle of Damme.”


De vier residenties van project Heulebrug in Knokke-Heist zijn statige gebouwen met een opvallende gevel.

Dit project bevindt zich vlakbij het dorpscentrum van Knokke-Heist, waardoor de bewoners op enkele fietsminuten tijd bij de bakker, slager, apotheker, bibliotheek of school zijn. De bussen van de Lijn stoppen in de buurt, het station van Heist ligt op een steenworp afstand en ook met de wagen ben je snel op alle uitvalswegen naar Brugge of het binnenland.

Twee types appartementen
Heulebrug telt in totaal 124 flats, verdeeld over twee categorieën. “Negentig appartementen, verspreid over de vier residenties, werden door VT-Invest zelf aangeboden”, geeft Legroe aan. “Om jonge inwoners van Knokke-Heist de mogelijkheid te bieden om een eigen woning te kopen, sloeg het gemeentebestuur de handen in elkaar met de West-Vlaamse Intercommunale WVI. Vandaar dat ze ook 34 extra betaalbare woningen konden aanbieden.” Uiteraard kan niet iedereen investeren in een dergelijk appartement, want het WVI legde een aantal strenge voorwaarden op. Zo moet de koper minstens 18 jaar oud zijn en kan hij of zij slechts één enkele flat aankopen. Elk ander eigendom moet die koper ook binnen een periode van vijf jaar van de hand doen. Kopers moeten hun appartement zelf bewonen en kunnen het pas na tien jaar verkopen, terwijl verhuren enkel onder heel strikte voorwaarden kan. En, tot slot, hebben inwoners van Knokke-Heist zelf absolute voorrang. “Deze WVI-appartementen zijn intussen allemaal verkocht”, stelt Legroe. “Er zijn wel nog andere flats beschikbaar, eveneens met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.”


Een 3D-beeld van het Kraaiennestplein.

Geslaagde operatie
Parallel met de ontwikkeling van het Heulebrug-woonproject zorgde WVI ook voor de aanleg van het Kraaiennestplein, een centraal plein dat het dorpsgevoel nog versterkt. De eerste steen van residentie Vissersoord werd gelegd in september 2015, en de eerste appartementen werden eind vorig jaar opgeleverd. De andere appartementsgebouwen volgden in de loop van dit jaar. Knokke-Heist heeft er een nieuw ‘dorp’ bij, dankzij een unieke samenwerking tussen het gemeentebestuur, dat de krijtlijnen uitzette, de West-Vlaamse Intercommunale, die betaalbare gronden inbracht, en VT-Invest, dat zijn professionele kennis gebruikte om aantrekkelijke appartementen te realiseren.


Participanten aan het woord

Sunorama – Ramen en deuren
Sunorama (Knesselare) is gespecialiseerd in de plaatsing van ramen in hout, pvc en aluminium. “Ik leg me zelf al twintig jaar toe op de plaatsing van buitenschrijnwerk”, vertelt zaakvoerder Gino Standaert. “Ik leerde de stiel op de werf, promoveerde tot projectleider en besloot uiteindelijk een eigen bedrijf uit te bouwen. Vandaag is Sunorama een familiebedrijf met vijf plaatsers en twee bedienden. Mijn zoon Kevin heeft de leiding over het plaatsingsteam, waardoor de toekomst van het bedrijf verzekerd is.”

In de voor- en zijgevels van de vier appartementsblokken van het Heulebrug-project integreerde Sunorama houten ramen en deuren van Profel. In de achtergevels ging het om pvc-ramen van Schüco. “De eerste fase van dit project hebben we vorig jaar afgerond. Daarvoor waren we gemiddeld met vijf plaatsers actief op de werf. Tegen het einde van dit jaar moet ook de laatste fase afgewerkt zijn”, geeft Gino Standaert aan. “De visie van de architecten en de gedrevenheid van aannemer Van Tornhaut hebben uiteindelijk geresulteerd in een prestigieuze site, die zonder meer ook een van onze referentieprojecten is.” Sunorama was recent ook betrokken bij projecten zoals de nieuwe hoofzetel van Barco en het AZ Groeninge in Kortrijk, de verkaveling Malpertus in Gent en een werf in Assebroek met vijftien appartementen.


Schrijnwerken Van de Kerckhove – Buitenschrijnwerk
Schrijnwerken Van de Kerckhove (Brugge) stond in voor de productie en plaatsing van dakconstructies, houten gevelbekleding, balustrades en terrasvloeren, maar ook voor al het speciale buitenschrijnwerk in het Heulebrug-project. “We hebben de dakconstructies en -kapellen geprefabriceerd in ons atelier en nadien op de werf gemonteerd”, licht zaakvoerder Kurt Van de Kerckhove toe. “Aangezien aannemer Van Tornhaut vooraf tot in de kleinste details kon aangeven hoe de ruwbouw er zou uitzien, konden we al vroeg starten met de tekening en de productie van de dakconstructies.”

Kurt nam de firma over van zijn vader Johan, die Schrijnwerken Van de Kerckhove veertig jaar geleden oprichtte. “We zijn gespecialiseerd in de productie, levering en plaatsing van buitenschrijnwerk in woningen en appartementsgebouwen (zowel nieuwbouw als renovatie). Als klein bedrijf met vijf medewerkers kunnen we flexibel inspelen op de behoeften van elk project”, vertelt de zaakvoerder. “De productie en plaatsing van dakconstructies is een van onze specialiteiten, maar de omvang en complexiteit maakten dat het Heulebrug-project een uitzonderlijke werf was.”


Technische Fiche

Bouwheer Gemeente Knokke-Heist, West-Vlaamse Intercommunale WVI en VT-Invest
Architect Project Architects (Knokke-Heist)
Hoofdaannemer Algemene Onderneming Van Tornhaut (Aalter)


Het interieur van een van de appartementen van het Heulebrug-project.

Tekst | Johan Debaere      Beeld | VT-Invest
Uitgelichte afbeelding boven: Een luchtfoto van de vier appartementsgebouwen van het Heulebrug-project.