Architecturale buitenzonwering voor Duits prestigeproject

De tijd waarin geveloppervlaktes van woningen een eentonige indruk nalieten, ligt al lang achter ons, tot grote vreugde van zowel architecten als bewoners. Bijzondere constructies zetten vandaag de toon. In de Beierse grootstad München toonden de Duitse architect Franz Madl en de West-Vlaamse zonweringfabrikant Duco zich van hun meest creatieve kant bij het ontwerp van dit knap staaltje architectuur. Het gebouw kreeg de toepasselijke naam ‘Schlangenhaus’, een verwijzing naar het slanke, beweeglijke lijf van deze diersoort.

Steeds meer opdrachtgevers zijn zich bewust van de noodzaak om unieke woonprojecten in de markt te zetten als ze willen opvallen. Dit geldt ook voor Kaufeigenheime uit Ingolstadt, dat aanklopte bij architect Franz Madl. Zo werden er in Fürstenfeldbruck op een oppervlakte van circa 14.000 m2 onder meer een hypermarkt en een tiental woonvolumes opgeleverd, waaronder enkele in een luxe-uitvoering (lees: luxepenthouse). Op het eerste gezicht niets speciaals, zouden we denken. Maar dan hebben we het nog niet over de vorm van het gebouw gehad, dat – hoe kan het ook anders – geen alledaags uitzicht heeft. Een streling voor het oog, maar niet zonder de nodige uitdagingen die zich schuilhouden achter het gevelbeeld.

Speciale uitvoering zonweringsysteem
Die uitdagingen heten zonnehitte, lichtinval en privacy. Een kolfje naar de hand van Duco, dat de hoge eisen die gesteld werden aan de gebogen gevelstructuur omtoverde in een waar succesverhaal dankzij de plaatsing van een efficiënt buitenzonweringsysteem. Ondanks de buiging van de geleidingsprofielen boven- en onderaan, liet een speciale uitvoering van DucoSlide toe om de mobiele aluminium panelen met houtnerf te laten schuiven. Op die manier ontstond op een esthetische, natuurlijke en energiezuinige manier een geslaagd evenwicht tussen maximale privacy en zonwering, met behoud van daglicht. Na afloop getuigden de opdrachtgever, de architect en de bewoners van Schlangenhaus unaniem dat rustig, comfortabel en luxueus wonen in een stadskern geen utopie is. 


De combinatie van de gebogen gevelstructuur en de architecturale buitenzonwering staat garant voor een bijzondere esthetiek.  

Tekst en beeld Duco