Belle Fontaine sluitstuk van stadsvernieuwing Turnhoutse kanaalsite

Langs het Kempisch Kanaal, aan de noordkant van het stadscentrum van Turnhout, krijgt de voormalige Anco-site meer en meer de allures van een mariene woonomgeving. Het sluitstuk, de woontoren Belle Fontaine, wordt binnenkort opgeleverd.

Belle Fontaine telt 27 appartementen van 65 tot 85 m², met één of twee slaapkamers, drie per verdieping. Ze zijn en bloc verkocht aan een investeerder, die ze uitsluitend aanbiedt op de verhuurmarkt. Daarmee vult Belle Fontaine een ongewone niche in. Want terwijl traditionele huurappartementen vrij ‘standaard’ zijn afgewerkt, biedt Belle Fontaine meer luxe. Dat is onder meer te merken aan de hoge plafonds en de ingebouwde keukens, die op maat van Belle Fontaine zijn ontworpen. “Onze eigen interieurvormgever heeft hiervoor samengewerkt met de keukenbouwers”, vertelt Bart Langens, stichter en gedelegeerd bestuurder van projectontwikkelaar Mont-Real. “De investeerder kan de huurders instapklare appartementen aanbieden. We hebben er vestiaires met ingebouwde kasten geplaatst, de verlichting aangebracht en ook de schilderwerken uitgevoerd. De materialen zijn zo gekozen dat de bewoners weinig inspanningen zullen moeten doen voor schoonmaak en onderhoud.”

Zonnepanelen en parkeerkelder
Het buitenschrijnwerk is uitgevoerd in aluminiumprofielen, de vloeren – met vloerverwarming – zijn afgewerkt met keramische tegels. Zonnepanelen op het dak leveren elektriciteit voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Een lift verzorgt de verbinding met de ondergrondse parking, die twintig plaatsen telt. “De huurdersmarkt is geen vragende partij voor meer autostalplaatsen op zo’n centraal gelegen locatie”, legt Langens uit. “Maar de fietsenberging is erg ruim bemeten.”

Jachthaven
De naam Belle Fontaine verwijst, zoals die van de eerder afgewerkte gebouwen op de Anco-site, naar een bestaand Nederlands zeilschip. Die naamgeving is geen toeval, want waar Anco generaties lang spaghetti en andere deegwaren produceerde, bevindt zich nu een riante jachthaven.

Belle Fontaine

De werken aan Belle Fontaine zijn aan een stevig tempo uitgevoerd en duurden amper een jaar. Maar de herontwikkeling van de Anco-site is al langer bezig, sinds 2004. “Ze kaderde in een masterplan, dat ook de bouw van lofts, kantoren en een woonzorgcentrum omvatte. Wij hebben de realisatie van dit sluitstuk twee jaar geleden overgenomen. Dat we zo snel konden bouwen danken we aan het gebruik van materialen zoals prefab betonplaten en silicaatsteen.”

Aantrekkingskracht vergroten
Mont-Real richt zich op de ontwikkeling van centraal gelegen, middelgrote en grote residentiële vastgoedprojecten, die de kwaliteit en aantrekkingskracht van stadsdelen moeten verhogen. “Belle Fontaine is ook niet het eerste project waarmee we de institutionele beleggersmarkt aanspraken. We zijn ook specifiek geïnteresseerd in publiek-private samenwerkingsprojecten, waarin we al veel expertise hebben opgebouwd. Mooie voorbeelden daarvan zijn de Brialmont-appartementen naast het stadhuis van Mortsel, de herinvulling van de gemeenschapsschool in Sint-Pieters-Leeuw met nieuwe klaslokalen en appartementen en de nieuwe woonomgeving Schelde-Eiland in Oudenaarde, een brownfieldproject.”


Participanten aan het woord

Ziyan Interieur Design – Betegeling
De betegeling in Belle Fontaine werd in handen van Ziyan Interieur Design uit Hamont-Achel gegeven. Een kolfje naar de hand van deze betegelingsspecialist met bijna dertig jaar ervaring. “Aanvankelijk werkte ik als eenmanszaak voor particulieren”, vertelt zaakvoerder Pascal Ziyan. “In 2008 kreeg ik echter de kans om het hoofdkantoor van JBC te betegelen, waardoor ik verplicht was om onderaannemers in te schakelen. En daar kreeg ik de smaak voor de realisatie van grotere projecten te pakken. Vandaar dat ik sindsdien voornamelijk zorgcentra en scholen doe, maar ook sociale woningen en appartementen- of kantoorcomplexen.” Bij Belle Fontaine verzorgde Ziyan Interieur Design de vloeren van het hele complex, een oppervlakte van ongeveer 1.500 m². Er werd gekozen voor zwarte keramische tegels van 30 x 60. Daarnaast voorzag de firma de sanitaire cellen van witte keramische tegels met een 20 x 20-formaat, goed voor zo’n 320 m².


Technische Fiche
Bouwheer
Mont-Real (Schilde)
Architect Haverhals-Heylen (Antwerpen)
Hoofdaannemer Execon (Lummen)

Tekst | Koen Mortelmans       Beeld | Mont-Real