Betonwanden en -vloeren met een duurzame stempel

Beton wordt nog niet altijd blind geassocieerd met duurzaamheid. Nochtans kent het qua levensduur zijn gelijke niet en levert het – onder meer gezien zijn thermische inertiekwaliteiten – een belangrijke bijdrage aan de energiezuinigheid van gebouwen. De producten en toepassingen van Groep Kerkstoel vormen hiervan het beste bewijs. Met de Comfort-wand en de Activ-vloer komt prefabspecialist Kerkstoel 2000+ optimaal tegemoet aan de steeds strengere EPB-eisen.

Met de Comfort-wand probeert Kerkstoel 2000+ een woning al a priori te laten voldoen aan het vooropgestelde E-peil. Bij de fabricage worden de nieuwste en meest performante isolatiematerialen immers rechtstreeks ingebouwd in een wandelement. De Comfort-wand is bovendien meer dan enkel een dubbele betonschil met isolatie. Er wordt gericht gezocht naar oplossingen om de koudebruggen tot een minimum te herleiden. Zo worden de twee betonschillen verbonden met speciale connectoren in vezelversterkte kunststof die de warmte zo min mogelijk geleiden. De nieuwste investering in de fabriek is de ‘iso-matic’, een robot die de isolatiepanelen op maat uitsnijdt en ook met de grootste precisie uitsparingen kan maken. Dit maakt dat de wanden pasklaar op de werf aankomen, zodat ze enkel nog gemonteerd moeten worden.

Maatwerk met oog voor detail
Aangezien de Comfort-wanden volledig op maat worden verwerkt, kan Kerkstoel 2000+ ook een indicatieve berekening maken van de U-waarde van een wand, inclusief de invloed van koudebruggen. Dit geeft de ontwerper een zeer interessant instrument om het uiteindelijke E-peil van een gebouw te bepalen. Het toepassingsgebied van de Comfort-wanden is zeer breed. Op dit moment worden ze vooral gebruikt in woningen. Anderzijds worden kelders steeds vaker geïsoleerd of zelfs opgenomen in het beschermd volume. Een bijkomend voordeel van de Comfort-wanden is de waterdichtheid van het beton. Om ook de horizontale en verticale voegen waterdicht te maken, wordt samen met andere fabrikanten gezocht naar pasklare oplossingen. Detailleringen dienen steeds met de grootste aandacht bekeken te worden. Kerkstoel werkt dan ook nauw samen met architecten en ingenieurs.

Betonwanden
Kerkstoel biedt ook een prefaboplossing voor betonkernactivering.

Betonkernactivering
Beton kan ook ‘actief’ bijdragen aan het thermisch comfort. Sinds enkele jaren is de technologie van betonkernactivering in België aan een opmars bezig. Hierbij worden de verwarmingsleidingen geïntegreerd in de betonnen vloerplaten. Vanwege de hoge massa van het beton wordt de gegenereerde warmte lang bijgehouden en traag afgegeven aan de omgeving (thermische inertie). Het grote voordeel van deze techniek is de mogelijkheid om het verwarmingswater op een veel lagere temperatuur te verwarmen dan bij traditionele systemen. Je kan er ruimtes overigens ook mee koelen, nota bene met een even laag temperatuurverschil. Algemeen is het verschil in temperatuur tussen het verwarmings- of en koelingswater een kleine 10 °C, terwijl het temperatuurverschil bij traditionele verwarmingssystemen oploopt tot 50 °C. De warmte wordt bovendien afgegeven door straling in plaats van convectie, waardoor onaangename luchtstromen (‘tocht’) verleden tijd zijn.

Geprefabriceerde betonkernactiveringsplaten
Kerkstoel 2000+ heeft ook een prefaboplossing voor betonkernactivering in huis: in plaats van het verleggen van deze watervoerende verwarmingsbuizen op de werf, met alle bijkomende ‘bouwknopen’ van dien, wordt het buizennetwerk in geprefabriceerde breedplaten gelegd. Schade en lekken zijn dus uit den boze. Steekkoppelingen zorgen voor de meest eenvoudige aansluitingen van de buizen op de ringleiding. Betonkernactivering is vooral toepasbaar in projecten waarin de warmtevraag uniform is: het is moeilijker om de temperatuur apart te regelen in verschillende ruimtes en de reactietijd van het systeem is trager. Daarom wordt het geïnstalleerd in gebouwen waarin de belasting constant is zoals ziekenhuizen, kantoren, rusthuizen, gevangenissen en scholen. Voor dit type gebouwen kan men perfect voorspellen op welk tijdstip ze verwarmd moeten worden. De meest spraakmakende realisatie waarin de Activ-platen tot dusver gebruikt zijn, is het nieuwe NAVO-gebouw in Evere – goed voor 100.000 m² breedplaten met betonkernactivering.

Tekst | Tim Janssens       Beeld | Juan Wyns
Uitgelichte foto boven: Beton kent qua levensduur zijn gelijke niet en levert – onder meer gezien zijn thermische inertiekwaliteiten – een belangrijke bijdrage aan de energiezuinigheid van gebouwen.