Blijven we dweilen met de kraan open?

Ook al is onze aarde voor 72% bedekt met water, van al dat water is slechts 3% drinkbaar. Zuiver drinkbaar water is dus schaars. Desondanks is het gemiddelde waterverbruik per inwoner in de ontwikkelde landen op een eeuw tijd vertienvoudigd en de laatste dertig jaar verdubbeld. Vooral in openbare gebouwen loopt het soms de spuigaten uit. “Beperkt debiet, onderbroken gebruik en gegarandeerde automatische zelfsluiting: dat zijn de drie basiselementen die ons toestaan om waterbesparing te realiseren in openbaar sanitair.”

Onze omgang met water kan nog stukken beter. 40 % van het gebruikte water stroomt gewoon weg, zonder dat we het gebruiken of zelfs opmerken. Dit door lekkages in de leidingen, lopende/druppende kranen, een toilet dat blijft lopen … Bovendien zorgen de hoge kosten voor waterzuivering en waterbehandeling zorgen ervoor dat het water ook steeds duurder wordt. In onze persoonlijke omgeving worden we ons hier stilaan bewust van: we gaan bijvoorbeeld korter douchen, het toilet doorspoelen met minder water en de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen.

Hoger verbruik in publieke context
In publieke gebouwen is het echter een ander verhaal en vertonen we, als gebruiker, minder verantwoordelijk gedrag, want we betalen de factuur namelijk niet zelf. Bovendien worden eventuele gebreken en lekken minder snel gesignaleerd en hersteld in openbare gebouwen dan bij de consument thuis. Het gemiddeld verbruik, van om en bij de tweehonderd liter per dag en per persoon, ligt dus 50% hoger dan het gemeten waterverbruik thuis. In bepaalde gespecialiseerde instellingen (ziekenhuizen, wellnesscentra, enzovoort) kan het verbruik zelfs oplopen tot vijfhonderd liter per persoon per dag.

Delabie waterverbruik
Urinoirspoeling van drie seconden en de ‘massamodus’ op de elektronische urinoirkranen zijn voorbeelden van de optimalisatie van het watervolume.

Beperkte debieten
“Er zijn drie basiselementen die ons toestaan om waterbesparing te realiseren in openbaar sanitair: beperkt debiet, onderbroken gebruik en gegarandeerde automatische zelfsluiting”, luidt het bij specialist Delabie. “Voor een betere controle op het waterverbruik hebben de DELABIE-kranen een debiet van 3 l/min voor de wastafel en 6 l/min op de douches. Deze beperkte debieten zijn bij de laagste ter wereld. Het onderbreken van de waterstraal en de automatische sluiting beperken de verspilling en de nalatigheid van de gebruikers. De wastafelkranen sluiten automatisch na zeven seconden. De toiletspoeling met dubbele bediening (3l / 6l), de urinoirspoeling van drie seconden en de ‘massamodus’ op de elektronische urinoirkranen zijn voorbeelden van de optimalisatie van het watervolume. Alle oplossingen en systemen van DELABIE laten je toe om een aanzienlijke hoeveelheid water en energie te besparen, zonder in te boeten aan efficiëntie en gebruikscomfort.

Tekst en beeld | Delabie
Uitgelichte foto boven: In publieke gebouwen ligt het gemiddeld waterverbruik 50 % hoger dan thuis.