Boekentoren | Gent

Vers laagje zichtbeton voor gevel van Gentse Boekentoren

De centrale bibliotheek van de UGent – de zogenaamde ‘Boekentoren’ – ligt midden in de bruisende studentenbuurt en is een icoon voor de Arteveldestad. Het gebouw werd ontworpen door Henry van de Velde en is gebouwd tussen 1933 tot 1940. Sinds 1992 is het geklasseerd als beschermd monument. Momenteel wordt de gevel van de toren onder handen genomen. Een delicate klus waarvoor specifieke bekistingssystemen nodig zijn. 

Het 64 meter hoge torengebouw telt 26 verdiepingen, inclusief een mooie receptieruimte op de hoogste verdieping (het Belverdere). De gevel van het modernistische gebouw bestaat uit een enkelvoudige betonnen wand. Aangezien de toren ten prooi dreigde te vallen aan betonrot, ondergaat het monument van Henry van de Velde sinds enige tijd een grondige restauratie. Nadat eerder de rest van het complex onder handen werd genomen, is de nadruk van de restauratie- en renovatiewerken verlegd naar de toren.

Diepgaande analyse
Om de gevel van de toren te herstellen, wordt er allereerst een laag van ca. 6 cm beton aan de buitenzijde ‘gestript’ onder hoge waterdruk, tot onder de bewapening (hydroafbraak). Vervolgens wordt er een nieuwe laag zelfverdichtend beton aangebracht tegen de bestaande gevel. Om dit voor elkaar te krijgen, deed de THV BAM-Contractors – Renotec een beroep op bekistingsspecialist Doka. Na een diepgaande analyse van de vereisten inzake zichtbetonwerk en stabiliteitscriteria werd er geopteerd voor het gebruik van het geleide Doka-Xclimb 60-klimbekistingssysteem, in combinatie met de Doka-Top 50-dragerbekisting voor de wanden.

Boekentoren GentDe Gentse Boekentoren krijgt deze dagen een nieuwe huid uit zelfverdichtend beton.

Ankergaten hergebruiken
“Het Xclimb 60-systeem wordt tijdens het klimmen via verticale profielen tot tegen het bouwwerk geleid met behulp van de kraan. Zo kan de volledige klimeenheid zelfs bij hoge windsnelheden veilig en eenvoudig verplaatst worden met één enkele kraanbeweging, zonder los te komen van de gevel”, aldus Koen Lamers, Managing Director Doka België. “Om aan de wensen van de architect inzake zichtbetonaspecten te voldoen, worden de ankergaten van de wandbekisting van de voorgaande fase gebruikt om de ophangschoenen van het klimbekistingssysteem voor de volgende fase te bevestigen – op zich een geslaagd resultaat van onze engineering en knowhow”, voegt Brecht Diependaele, Technical Manager Doka België, eraan toe. De volledige bekistingsomtrek van de toren bedraagt bijna 80 meter. Elke klimfase is ongeveer 2,30 meter hoog en wordt gerealiseerd in een cyclus van drie à vier werkdagen per fase. 

Tekst en beeld Doka
Uitgelichte afbeelding: 
Na een diepgaande analyse van de vereisten inzake zichtbetonwerk en stabiliteitscriteria werd er geopteerd voor het gebruik van geleide klimbekisting en dragerbekisting voor de wanden.