Bouwinnovator met blijvende ambitie

MBG profileert zich als een bouwinnovator met blijvende ambitie. Het verschil maken door kwaliteit te leveren, aan de hand van sterke concepten en creatieve, kostenbesparende bouwmethodes- en oplossingen op maat: dat is het mantra van de Antwerpse aannemer. Dat dit in uiterst knappe projecten resulteert, blijkt uit deze vijf vooruitstrevende realisaties. 

AMS Boogkeers, Antwerpen
De opdracht voor de nieuwe campus van de Antwerp Management School (AMS) in Antwerpen omvat enerzijds de realisatie van een nieuwbouw langs het Mechelseplein en het Vleminckveld, en anderzijds de renovatie van het klassieke gebouw in de Lange Gasthuisstraat. De nieuwbouw, die één ondergrondse en vier bovengrondse bouwlagen telt, valt meteen op dankzij de monumentale voorgevel in architectonisch beton. De renovatie springt dan weer in het oog door de klassieke gemeenschappelijke ruimtes met statische houten trap en de voorgevel waarop een gedicht van voormalig stadsdichter Ramsey Nasr afgedrukt is. In het interieur van de school zal relatief veel zichtbeton van hoogwaardige kwaliteit aan bod komen, gecombineerd met hoogwaardige houten vloerafwerkingen en deuren naar historisch model. MBG realiseert het project binnen de constellatie van een bouwteam. Daarbij zijn niet enkel de goede uitvoering, maar ook ontwerpadviezen van tel, en dat allemaal binnen een plafondbedrag waarvoor MBG zich engageert. Doordat het vanaf de ontwerpfase betrokken was, kon MBG vroegtijdige optimalisaties doorvoeren, waardoor de bouwheer het beschikbare budget efficiënter kon besteden.


Het oorspronkelijke ontwerp van de Gare Maritime, dat voorbije eeuw diverse onesthetische en puur functionele aanpassingen heeft ondergaan, wordt in ere hersteld.

Gare Maritime, Brussel
De renovatie van de buitenschil van de Gare Maritime op de Tour & Taxis-site in Brussel omvat het vervangen van de bestaande zinken daken door geïsoleerde dakpanelen en het vervangen van alle oude golfplaten gevels door nieuwe isolerende vliesgevels (tot driedubbele beglazing). MBG zal de buitengevels volledig in een nieuw kleedje steken na een volledige gevelreiniging, inclusief de toevoeging van nieuw metselwerk en nieuwe aluminium raam- en deurgehelen. Met als achterliggende architecturale insteek: het oorspronkelijke ontwerp, dat voorbije eeuw diverse onesthetische en puur functionele aanpassingen heeft ondergaan, in ere herstellen. Alvorens al deze nieuwe elementen in te bouwen, zal MBG de bestaande staalconstructie controleren, herstellen en/of deels vervangen, maar eveneens stralen en schilderen. Ook de bestaande houten dakafwerking zal het terugbrengen naar haar oorspronkelijke staat.


Leiekouter is gelegen in een bevoorrecht stukje Gent, vlak aan het water in de Gentse binnenstad, op de site van het voormalige ‘Hotel Legrand’ aan de Nederkouter.

Leiekouter, Gent
Leiekouter is gelegen in een bevoorrecht stukje Gent, vlak aan het water in de Gentse binnenstad, op de site van het voormalige ‘Hotel Legrand’ aan de Nederkouter. De geschiedenis van Leiekouter gaat terug tot de middeleeuwen. In de negentiende eeuw bouwde en verbouwde de familie Legrand er twee neoclassicistische stadspaleizen, die grotendeels bewaard bleven en nu beschermd zijn als monument. Aan de andere kant van hun tuinen, aan de Leie, werden tuinpaviljoentjes opgetrokken. MBG zal de beschermde volumes van het monument renoveren, met behoud van alle waardevolle elementen. Residentie Mozart wordt integraal gerestaureerd, waardoor de glorie van weleer opnieuw tot haar recht zal komen. Deze residentie omvat vijftien appartementen en twee woon- en kantoorruimtes met authentieke inkomhallen en salons. Residentie Verdi komt op de plaats van het voormalige koetshuis en omvat twintig appartementen. Op de restanten van de voormalige pianofabriek Van Hyfte zal Residentie Chopin herrijzen, een gebouw met elf appartementen dat letterlijk met zijn voeten in het water staat. En als sluitstuk van dit project zal MBG Residentie Ravel bouwen, een volume met twee appartementen, twee woningen en één commerciële ruimte, genesteld tussen de statige gevels van de Nederkouter en ‘Leiekouter’. In totaal omvat het Leiekouter-project 48 exclusieve appartementen, enkele woningen en commerciële ruimtes.


De mouttoren is een ronde betonnen constructie (silo) met een binnendiameter van 28,14 meter en een hoogte van 48 meter.

Boortmalt, Antwerpen
Deze aanneming heeft betrekking op de bouw van een mouttoren, het ventilatiegebouw, de uitbreiding van het stooklokaal en de funderingen voor twee moutsilo’s. De mouttoren is een ronde betonnen constructie (silo) met een binnendiameter van 28,14 meter en een hoogte van 48 meter. Hij bestaat uit vijf verdiepingen met een verdiepingshoogte van om en bij de 8,20 meter. De tussenvloeren van deze verdiepingen rusten enkel op de buitenwand en zijn 1 meter dik. Ze kunnen deze overspanning aan dankzij het gebruik van nagespannen wapening en gewichtsbesparende polystyreenblokken. Ook de bijhorende ventilatietoren met stalen buitentrap en het stookgebouw worden opgetrokken uit beton. Ze bestaan uit prefab muren, kolommen, balken en predallen en zijn respectievelijk 48 en 23 meter hoog. De totale uitvoeringstermijn voor de civiele werken is vastgelegd op tien kalendermaanden. Interessant om weten is dat de nieuwe mouterij steunt op 256 in de grond gevormde funderingspalen (respectievelijk 108 en 148 stuks met een draagvermogen van 800 / 1650 kN), die eveneens onder coördinatie van MBG zijn uitgevoerd.


De bouwheer van woonzorgcentrum Zilverlinde in Olen koos voor een ecologisch gebouw met een laag energieverbruik, lage onderhoudskosten en duurzame materialen.

WZC Zilverlinde, Olen
Woonzorgcentrum Zilverlinde in Olen is een nieuwbouw met vier bouwlagen. De bouwheer koos voor een ecologisch gebouw met een laag energieverbruik, lage onderhoudskosten en duurzame materialen. In de kelder bevinden zich voornamelijk personeelsruimtes zoals kleedkamers, wasruimtes en technische lokalen. Het gelijkvloers is voorbehouden voor een grootkeuken, cafetaria, polyvalente ruimtes, verzorgingsruimtes, kantoren en dertig kamers. Op verdieping 1 bevinden zich nog eens veertig kamers en enkele leefruimtes. Niveau +2 biedt plaats aan negen volwaardige serviceflats. Alle kamers en flats hebben een eigen badkamer. De zichtbare daken zijn stuk voor stuk afgewerkt met een groendak.

Tekst en beeld | MBG
Uitgelichte foto boven: De nieuwbouw van de Antwerp Management School valt meteen op dankzij de monumentale voorgevel in architectonisch beton.