“Bouwliften plaatsen is maatwerk”

Er zijn deze dagen maar weinig bouwwerven waar niet op hoogte gewerkt wordt. Hoe personen en materieel veilig op de juiste werkhoogte kunnen geraken, is voer voor specialisten. “In de meeste gevallen is een bezoek op locatie noodzakelijk om te achterhalen welk type bouwlift het best past bij het project in kwestie”, klinkt het bij Euro Rent, al meer dan veertig jaar specialist in de verhuur van goederen- en personenliften. Dat dit niet altijd vanzelfsprekend is, bleek onlangs bij de bouw van een nieuwe woonwijk op het Zuid in Antwerpen. 

Geen enkele bouwwerf is dezelfde, en dus is ook elke aanvraag uniek. “Budget, wensen, huurtermijn of technische beperkingen: al deze zaken kunnen een impact hebben op de keuze en het gebruik van een bouwlift”, luidt het bij Euro Rent, de grootste verhuurder van bouwliften in België en exclusief verdeler van De Jong’s Liften. “We moeten weleens creatief zijn. Voor de realisatie van een nieuwe woonwijk aan de Schelde in Antwerpen modificeerden we bijvoorbeeld een bestaande bouwlift voor plaatsing in een smalle liftschacht.”

Bouwlift in liftschacht
De nieuwe woonwijk op het Zuid is volop in aanbouw. Voor een van de woontorens plaatste Euro Rent een bouwlift in de kelder. “Het unieke aan dit project is dat de lift gefaseerd wordt opgebouwd, volgens de projectvoortgang van de klant. Uiteindelijk zal hij 93 meter hoog worden. Ook de locatie van de bouwlift is niet alledaags: de liftschacht van de woontoren”, vertelt Erland VanHulle, coördinator bouwliften. “Deze specifieke locatie vergde maatwerk. We hebben de bouwlift dan ook volledig op maat van de liftschacht gemaakt om de ruimte optimaal te kunnen benutten en plaatsverlies te vermijden. De in- en uitstap van de lift zijn versmald en de besturingskast is zo aangepast dat ze in het geval van storingen en service naar binnen (in de lift) kan worden geschoven om een vlotte toegang te garanderen. Voorts hebben we een module voorzien waarmee de klant zelf eventuele foutmeldingen kan uitlezen. Storingslampjes geven aan waar zich een eventuele storing voordoet, zodat ze snel kan worden verholpen – al dan niet door een Euro Rent-technieker. De bouwlift is volledig gemodificeerd conform NEN-EN 12158-1 en NEN-EN 12159.”


Budget, wensen, huurtermijn of technische beperkingen: al deze zaken kunnen een impact hebben op de keuze en het gebruik van een bouwlift.

Tekst en beeld | Euro Rent
Uitgelichte foto boven: De installatie van de volledig op maat gemaakte bouwlift gebeurt door eigen liftspecialisten.