Braet, KBC, SCICON en Triflex gidsen syndici richting duurzame gevelrenovatie

Hoe kan je betonrot correct identificeren? Wat is de juiste benadering voor een duurzame gevelrenovatie? En hoe kan een VME-renovatielening helpen om sneller te beslissen bij renovatiewerken? Ruim 50 syndici kwamen de antwoorden te weten tijdens een studieavond die Braet, KBC, SCICON en Triflex organiseerden op maandag 20 juni in het kantoorgebouw van bouwbedrijf Braet.

Het was verzamelen geblazen in het state-of-the-artkantoorgebouw van Braet nv in Nieuwpoort voor een studievond georganiseerd door Braet nv, KBC, SCICON worlwide bvba en Triflex BVBA. Deze partijen sloegen de handen in elkaar om de aanwezige syndici richting de optimale gevelrenovatie te loodsen tijdens drie uiteenzettingen. Rode draad doorheen hun verhaal: een gestructureerde aanpak leidt tot een duurzaam resultaat.

Hoe omgaan met betonrot?
Wat is betonrot? Een pertinente vraag die Filip Vanhaeren van SCICON worldwide de syndici voorschotelde. Het is een moeilijk te omschrijven fenomeen, aangezien er verschillende varianten zijn zoals carbonatatie, chloride-geïnduceerde corrosie, waterinfiltraties en -percolaties, zoutkristallisatie en ga zomaar door. “Verschillende aantastingen kunnen de oorzaak zijn van betonrot. Schade is daarvan het gevolg en de zichtbare gevolgen zoals bijvoorbeeld roestvlekken noemen we het schadebeeld”, aldus Vanhaeren. “Er kan dus al sprake zijn van schade, zonder dat je het ziet.”

Handel je niet tijdig als syndicus, dan kunnen de gevolgen desastreus zijn. In 2011 kwamen in het Nederlandse Leeuwarden vijf lagen van een galerij naar beneden door overmatige roestvorming. Door verstandig beheer kan je dergelijke verrassingen voorkomen. Vanhaeren: “Neem daarom bij renovatie een expert in betonaantasting en een ervaren architect in de arm, opteer voor een gecertificeerde aannemer en geteste systemen en producten en laat voldoende onafhankelijke werfinspecties plaatsvinden tijdens de werken. Al deze factoren leiden tot een succesvolle renovatie.”

Elk project vereist gepast advies
Triflex is een producent van dergelijke geteste systemen en producten, waaronder vloeibare kunststoffen voor de afdichting en bescherming van gebouwen zoals PMMA. Commercieel directeur Jurgen Wermenbol hamerde op de noodzaak van constructieve veiligheid van oudere gebouwen. “Laat een gedegen vooronderzoek uitvoeren door een erkend specialist. Hij bezorgt je een accurate kostenraming en adviseert de gepaste herstelmethodiek”, aldus Wermenbol. Een gedetailleerd uitgestippeld plan van aanpak zal meteen ook de faalkosten beperken.

Gevelrenovaties zijn volgens Wermenbol dan ook voer voor specialisten. “Bewezen systemen en producten bieden een echte garantie op duurzaamheid. Laat daarenboven de werken uitvoeren door opgeleide applicateurs. Een verzekerde garantie vormt hierbij een groot voordeel, zo vermijd je dat je zaken voor de toekomst hypothekeert.”

KBC lanceert renovatiekrediet voor VME’s
Uitgebreide renovatiewerken vereisen behoorlijk wat kapitaal. Binnen een Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) is er niet altijd voldoende geld beschikbaar. Of individuele leden kunnen of willen op dat moment niet diep in de buidel tasten. KBC ontwikkelde daarom een eenvoudige, collectieve oplossing om renovatiewerken te financieren. Philip Vervaecke, Head Product Management Commercial Credits bij KBC, kwam aan de aanwezige syndici het renovatiekrediet specifiek voor VME’s uit de doeken doen.

Het gaat om een investeringskrediet met een looptijd van 3 tot 10 jaar, een vaste rentevoet en gelijke terugbetalingen. Minstens 3 leden van de VME moeten het krediet aangaan. Een flexibele oplossing, volgens Vervaecke. “Niet alle mede-eigenaars (ME) hoeven te lenen en elke ME kan zijn eigen fondsen aanspreken of een persoonlijke lening aangaan.”

Ook biedt de kredietverzekering bescherming aan de VME. “Alle mede-eigenaars zijn verzekerd en hoeven niet langer bij te passen in geval van wanbetaling van een andere mede-eigenaar. Bij verkoop gaat de bescherming over op de nieuwe eigenaar en bij verandering van syndicus wordt het beheer overgeheveld.

Voor meer info over het krediet kan je terecht op https://ondernemen.kbc.be/renovatiekredietvme.