Brielpark | Maldegem

Houtzagerij wordt gezellige woonbuurt

Het herbestemmen van voormalige industriële sites zit in Vlaanderen in de lift. Ook in Maldegem is een excellent voorbeeld terug te vinden. De oude houtzagerij van G.& C. Verstringe wordt er immers omgevormd tot een gezellig appartementencomplex dat omringd wordt door 27 woningen. Ondanks het feit dat er zeven verschillende typologieën gebruikt zijn, is het een consistent, rustig en aangenaam ogend geheel.

De oude zagerij aan de Brielstraat in Maldegem was al langer een doorn in het oog van de omwoners. Onbenut en verwaarloosd vormde de site van bijna 9.500 m² een troosteloze domper op een bruisende buurt die enerzijds wordt gekenmerkt door wonen en kleinhandel, en anderzijds ook een aangenaam groen karakter heeft dankzij de ligging ten zuiden van de beek ‘De Ede’. Uiteindelijk was het Acasa Projects dat besloot om iets aan de situatie te doen. De bouwpromotor kocht het terrein met het idee er een additionele woonbuurt van te maken. Architecte Ruth Pollet van Bontinck Architecture & Engineering: “Op vraag van de gemeente Maldegem en de bouwheer werd er gekozen voor een combinatie van een complex met 21 appartementen en 27 individuele woningen. Bij de ontwikkeling van het architecturale concept hebben we dan ook rekening gehouden met een optimale sfeerbeleving, waarbij het groene karakter van de site wordt geaccentueerd. De oriëntatie van de site heeft eveneens een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp.”

Zeven verschillende typologieën bieden de toekomstige kopers een ruim aanbod, brengen  variatie in de gevel en voorzien de nodige dieptewerking.

Wonen in het groen
Het appartementencomplex en de woningen zijn zodanig ingeplant dat openbaar groen primeert. Ze zijn zoveel mogelijk geclusterd, waardoor de overgebleven ruimte op te delen is in openbare en private groenzones. Ruth Pollet: “Alle gemeenschappelijke delen zijn integraal toegankelijk via een verharde weg. Het inrichtingsplan is trouwens gebaseerd op de bestaande context en is eveneens een landschapsplan, waarbij aan de bepalingen van parktuinen wordt voldaan. Achteraan de site, langs de Ede, is trouwens een bouwvrije zone voorzien voor infiltratie door middel van een vijver. In de toekomst zal daar een voetgangers- en fietsbrug gebouwd worden.”

Verwijzing naar originele functie van site
Aan de zuidzijde, op de kop van Brielstraat, staat het appartementencomplex. Het betreft een rechthoekig volume van drie bouwlagen met grote uitpandige, zwevende terrassen. “We kozen voor een ontwerp dat aansloot bij de originele functie van de site”, vertelt de architecte. “Het gebouw heeft een enigszins industriële, strakke look, met verwijzingen naar de originele materialen, zoals rode baksteen en beton. Het is opgetrokken uit een beton­structuur. De terrassen bestaan uit zichtbeton. De leuningen van de terrassen en het type schrijnwerk zijn uniform voor de volledige site en leggen een link tussen de verschillende woontypologieën.”

Het appartementencomplex dient zich aan als een rechthoekig volume van drie bouwlagen met grote uitpandige, zwevende terrassen.

Zeven typologieën
Diezelfde materialen en visie zijn doorgetrokken naar de woningen, die ontworpen zijn volgens het toegelaten gabarit van maximaal drie bouwlagen. Ruth Pollet: “We kozen bewust voor zeven verschillende typologieën om de toekomstige kopers een ruim aanbod te bieden, variatie in de gevel te brengen en de nodige dieptewerking te creëren. Qua afwerkingsmaterialen kozen we voor rode baksteen en crepi, een mix die resulteert in een dynamisch geheel. De strakke volumes van de woningen vullen het karakter van het appartementsblok perfect aan en verwijzen eveneens naar de originele site.” 

Tekst Els Jonckheere    |    Beeld Bontinck Architecture & Engineering
Uitgelichte afbeelding: Qua afwerkingsmaterialen opteerden de architecten voor rode baksteen en crepi, een mix die resulteert in een dynamisch geheel.


Participanten aan het woord

Technicarro – Betegeling
Alle kopers van de woningen en appartementen in het Brielpark konden individueel kiezen welke betegeling ze wensten. De bouwpromotor voorzag een uitgebreid keuzepakket bij Technicarro uit Asse. Zaakvoerder Philippe Van Vaerenbergh: “Er werd een assortiment van keramische tegels (formaat 45 x 45) in vijfentwintig kleuren samengesteld. Deze hebben we aan elke individuele eigenaar voorgesteld in onze toonzaal, waar de mensen ook de nodige begeleiding en informatie kregen. Mits een supplement konden ze eveneens voor een andere soort tegel opteren.” Technicarro stond tevens in voor de plaatsing van de tegels. Philippe Van Vaerenbergh: “Met een poule van honderd vloerders hebben we de nodige flexibiliteit in huis om de werven tijdig af te werken. Daarnaast maken we het verschil met de concurrentie door onze ‘hands on-benadering’ én een competitieve prijszetting op basis van volume. Brielpark was een vrij omvangrijk project met een oppervlakte van om en bij de 3.500 m², maar gezien onze enorme ervaring zijn we er opnieuw in geslaagd om topkwaliteit af te leveren.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Acasa Projects (Sint-Martens-Latem)
Architect Bontinck Architecture & Engineering (Gent)
Hoofdaannemers Vandenbussche (Aalter)