Brugge | Brugse muziekschool dempt cursisten met akoestisch afgestemde lokalen

Liefst zeshonderd aspirant- en meer ervaren muzikanten volgen dit schooljaar les aan de ongedwongen Brugse muziekschool Metronoom. Dat doen ze op de hoek van Fort Lapin met de Koolkerkse Steenweg, waar architectenbureau Dertien12 en aannemer Schaubroeck onlangs de combo muziekschool met muziekwinkel (Keymusic) inplantten.

Het gebouw valt buiten op door de bewuste afscheiding tussen beide delen. Binnen spreekt naast de stijlvolle eenvoud in vormgeving vooral de akoestische afscheiding tussen de ruimtes tot de verbeelding.

Muziekcentrum de Metronoom is het geesteskind van Arid, ex-Hooverphonic en ex-Gorki drummer Steven Van Havere en zijn partner Erika Meuleman. Beiden zochten een drietal jaren geleden naar andere mogelijkheden om muziek te instrueren dan het Brugse conservatorium dit tot dan bood. Deze gedachtengang resulteerde in een opleidingscentrum waarbij cursisten via een moeiteloze en speelse wisselwerking tussen akkoorden en notenleer de knepen van het melodieuze vak onder de knie krijgen.

Voorwaarden van muzikaal onderwijs
Door de populariteit van de school met winkel werden de beperkingen van het bestaande huurpand snel duidelijk. “Het idee kwam eind vorig jaar in uitvoering en vandaag opereren we vanuit deze sterk esthetische en technisch bovenmaatse nieuwbouw,” vertelt mede-zaakvoerder Erika Meuleman, die de werken nauwgezet opvolgde en opmerkt dat de bouw geen evidentie bleek. “Enerzijds waren we gebonden aan de akoestische vereisten van een muziekschool, anderzijds legde de stad Brugge ons enkele voorwaarden op. Daarbovenop moesten we voldoen aan de veiligheidsregelgeving vanuit het onderwijs.”

Vermijden van kakofonie
Het bouwteam koos voor 20 centimeter dikke betonmuren, akoestische Gyproc en deuren, dempend parket en integreerde in elk lokaal een bijkomende absorptiewand met een akoestisch doek. “We wilden vermijden dat op enig moment in de 6 meter hoge ontvangstruimte met loopbrug een kakofonie aan instrumentengeluiden zou ontstaan. Bovendien was een overdracht van geluiden tussen de ruimte uit den boze. Om geluidslekken te voorkomen voorzagen we eveneens in een apart ventilatiesysteem in elk lokaal.” Ondanks deze budgetintensieve ingrepen lag een ander deel van de focus op esthetiek. “Deels op vraag van de stad Brugge verwezenlijkten we een variërend bouwwerk dat perfect aansluit op het straatbeeld. Zo voegde de architect enkele knikken toe om de 12 meter lange voorgevel te breken en brengt een patio een duidelijke afscheiding tussen school en gebouw tot stand.” Op deze manier zullen docenten en gastdocenten als Mario Goossens (Triggerfinger) en Alex Callier (Hooverphonic) na het betreden van de ontvangstruimte links afslaan richting schoolgebouw. Al zullen deze ronkende namen uit de Belgische muziekscène het ongetwijfeld niet nalaten om ook even de rechtse afslag te nemen.

 

Tekst | Nick Vanderheyden  Beeld | Hans Klop, DigiPhot

 

Technische Fiche
Bouwheer    Metronoom BVBA, Brugge
Ontwerp    architectenbureau Dertien12, Brugge
Hoofdaannemer    Schaubroeck, Tielt

 

i-project-infov3 Participanten aan het woord

Hint –elektriciteit
In 2000 richtte Michaël De Soete in Dudzele Home Intelligent Networking Technologies –kortweg Hint– op. Eerder had hij in dienstverband al massa’s ervaring opgebouwd in het technische installatiewerken.  Hint legt zich vooral toe op domotica-installaties voor villa’s en kantoorgebouwen. “Ook voor de traditionele elektrische installaties, databekabeling, alarminstallaties en verlichtingsadvies kan je bij ons aankloppen. Bij Metronoom stonden we alleen in voor de klassieke elektriciteitsinfrastructuur, zonder domotica. Maar het is wel een mooi voorbeeld van doordachte led-verlichting. Licht en Vorm uit Jabbeke bedacht het concept. Leds op rail zijn economisch een erg praktische oplossing. Een lamp vervangen kan in een oogwenk gebeuren en wegens het intensieve gebruik is het ook een veel praktischer oplossing dan kunststof armaturen. Het resultaat is geen wow-lichtspel, maar het volstaat wel om de allerlei accenten te leggen,” blikt De Soete terug.

Villa’s en sommige bedrijfsgebouwen zijn dan ook vrij besloten referenties. Maar een in het straatbeeld goed zichtbaar voorbeeld van wat we kunnen is het Brugse kantoor van Dewaele Vastgoed & Advies, tegenover het stadstheater.”