BVA One Day of Inspiration

Utrecht vernieuwt zijn stationsgebied. Dat was nodig, want sinds de bouw van Hoog Catharijne is de druk op de historische binnenstad flink toegenomen: het aantal inwoners groeit al jaren in een fors tempo en steeds meer mensen nemen de trein, de fiets en de auto, waardoor Utrecht Centraal te klein was geworden voor het aantal reizigers. Bovendien was er sprake van achterstallig onderhoud en verloedering in het oude stationsgebied. Tegelijkertijd koesterde men al lang de wens om het water terug in de singel te krijgen.

Met de bouw van het nieuwe stationsgebied slaat Utrecht verschillende vliegen in één klap. De leefbaarheid en de veiligheid worden verbeterd. Er komt meer ruimte voor cultuur, woningen, ontspanning en winkels. De bereikbaarheid zal erop vooruitgaan én het water komt terug in de singel. Tegelijkertijd wordt het gebied duurzamer: meer water en groen, minder asfalt, energiezuinige gebouwen en meer ruimte voor openbaar vervoer, fiets en voetgangers.

Na het nieuwe stadskantoor en een volledig vernieuwd Utrecht Centraal tekent Ector Hoogstad Architecten voor het nieuwe, verhoogde Stationsplein Oost, met een opzienbarende overkapping in staal en een onderliggende drielaagse fietsenstalling.

We nemen ook een kijkje in The Green House, dat onderdak biedt aan een ‘circulair’ horecaconcept en vergaderfaciliteiten. Conform de principes van circulariteit is het gebouw volledig demonteerbaar. Over vijftien jaar kan het elders weer worden opgebouwd. Ook bij de materiaalkeuze heeft men gestreefd naar hergebruik.

Het tweelaagse paviljoen is ontworpen als generiek bouwpakket met een demontabel staalskelet van gegalvaniseerde profielen. De maatvoering is afgeleid van die van de rookglazen gevelpanelen van het voormalige kazernegebouw. Deze worden namelijk hergebruikt voor de tweede huid en de kas van het paviljoen.

Tekst en beeld BVA
Uitgelichte afbeelding: 
Luifel Stationsplein Oost, Utrecht.