Chirec Oudergem | Schouwkanalen als ‘eyecatcher’

Momenteel bouwt ziekenhuizengroep Chirec een gloednieuwe uitvalsbasis aan de Triomflaan in Oudergem. Het is niet alleen een groot, maar ook erg toekomstgericht ziekenhuis. Er werd gekozen voor een aantrekkelijke en opvallende architectuur waarin één detail wel bijzonder opvalt: de staalstructuur met meerdere geïntegreerde schouwkanalen van 37 meter hoog.

Het nieuwe ziekenhuis van Chirec omvat vijfhonderd bedden en vervangt de Kliniek Edith Cavell en de Kliniek Park Leopold, die worden omgevormd tot poliklinieken. De benutbare oppervlakte bedraagt 104.000 m² en is verdeeld over zeven bouwlagen. In het ontwerp stonden een eenvoudige circulatie voor patiënten en bezoekers, een optimale functionaliteit, een uitnodigend interieur en maximaal comfort centraal. De architecten kozen voor een klassieke en evenwichtige architectonische compositie. Op de begane grond bevindt zich een cirkelvormige sokkel met de onthaal- en consultatieruimtes. Daarboven is een centraal blok met ruimte voor patiëntenkamers voorzien, en tot slot een dakvolume met de technische installaties. Door verschillende vormen boven elkaar te plaatsen, geeft het geheel een ‘lichtere’ indruk. De gevel van de onderste verdiepingen zijn uitgevoerd met gordijngevels uit gelijmde buitenbeglazing en een borstwering van architectonisch beton. Niveaus +2 tot +4 krijgen aluminium ramen en een heldere beglazing, gescheiden door een verticaal paneel uit massief laminaat in lichte houtkleur en houten verticale lamellen. De technische verdieping bestaat uit vier vleugels die gegroepeerd zijn rond het atrium en hebben een metalen bekleding.

Chirec

Schouwkanalen
Om aan de grote warmtevraag te kunnen voldoen, koos de bouwheer voor een combinatie van drie gascondenstieboilers (1x 1.000 kW en 2 x 2.600 kW) en twee WWK’s. Omdat die natuurlijk allen een schouwkanaal nodig hebben, werd de hulp van Poujoulat ingeroepen. Sales Director Belux, Bruno Haemers: “Als Europees marktleider in schouwkanalen zijn we dan ook gespecialiseerd in alle types van rookgasafvoer: van types die op kleine kachels worden aangesloten over uitvoeringen voor cv-toestellen in particuliere woningen en appartementscomplexen tot HVAC-projecten in grote gebouwen en de industrie. Uniek is dat we zowel modulaire rookgassystemen als volledig vrijstaande configuraties aanbieden, tot industriële schouwen toe. Hierdoor kunnen we voor elke toepassing de meest efficiënte oplossing voorstellen.”

Indrukwekkende constructie
Aangezien er in het Chirec-ziekenhuis vijf rookafvoersystemen nodig zijn, stelde Poujoulat initieel voor om een meerschouwskanaal te implementeren. Bruno Haemers: “Hierbij worden vijf verschillende schouwkanalen in één gesloten metalen ommanteling geïntegreerd. De architect wilde van de ‘schoorsteen’ echter een architecturale ‘eyecatcher’ maken. Zijn idee was om vijf aparte schouwkanalen in een open metalen constructie te plaatsen. Vandaar dat we hebben voorgesteld om ons meerschouwskanaal aan te passen tot een geheel waarbij de vijf schouwen duidelijk zichtbaar zijn. Vanwege de grote hoogte – de constructie is 27 meter hoog – en de acht meter lange horizontale verbinding met de stookkamer hebben we in dit project voor een modulair systeem gekozen.”

Voor Poujoulat is dit zonder twijfel een referentie om trots op te zijn. Intussen zijn al twee van de vijf schouwkanalen geïnstalleerd: deze voor de 1.000- en de 2.600 kW-gascondensatieketels. Ze hebben een respectievelijke diameter van 350 en 600 mm. Momenteel wordt de derde gascondensatieketel geplaatst, inclusief een externe condensor. Deze zal tevens een rookafvoersysteem met een diameter van 600 mm bevatten. De WKK’s worden in een latere fase geplaatst.

Tekst | Els Jonckheere Beeld | Poujoulat