Comfortabele stop voor vrachtwagenchauffeurs in Kruishoutem

Sinds maart 2016 kunnen vrachtwagenchauffeurs even stoppen in Kruishoutem om er in alle comfort een pauze te nemen. Total liet er immers aan weerszijden van de E17 een nieuwe truckstop bouwen. Met hun volautomatisch refter, state-of-the-art sanitaire voorzieningen en beveiligde parking behoren deze tot de meest moderne van Europa. Dit stralen de gebouwen ook echt uit dankzij hun façades uit strekmetaal die ’s avonds mooi worden verlicht.

De bestaande truckstops werden met de grond gelijk gemaakt en ook alle wegenis werd volledig uitgebroken. Tim Roggeman, projectleider van Stadsbader, de hoofdaannemer in dit project: “Per site ging het om 2.750 m² asfaltweg en 2.600 m² parking in beton.” Beide truckstops kregen dus een nieuw gebouw. Het gaat om een vierkant van 13 x 13 meter met twee bouwlagen. Op de eerste verdieping werden alle technische installaties ondergebracht. Het gelijkvloers beschikt over een refter met automaten voor frisdrank, koffie én warme maaltijden, alsook sanitaire voorzieningen (toiletten en douches) voor mannen en vrouwen. Tim Roggeman: “Total koos voor een metaalstructuur die aan de buitenkant bekleed werd met strekmetaal. In concreto gaat het dus om grote geperforeerde platen waarachter verlichting wordt geplaatst, wat ’s avonds een erg mooi visueel effect creëert. Binnenin is voor een robuuste look gekozen door de constructie in te vullen met stalen sandwichpanelen. De scheidingswanden werden dan weer in rode baksteen uitgevoerd, waardoor het geheel toch niet té industrieel oogt.” Speciaal is dat de site uitsluitend voor vrachtwagenchauffeurs bestemd is. Wie de site wil betreden, moet doorheen een twee meter hoge toegangspoort en een ticket nemen. Dan kan de vrachtwagenchauffeur een uur lang gratis parkeren. Het mag ook langer, maar dan moet er worden betaald.

Total-Nazareth-Noord-34

Anders dan de andere
Om de realisatie van het project vlot te laten verlopen, werd een volledig driedimensionaal rekenmodel uitgewerkt. De structuur ervan is geoptimaliseerd door Alpha-Studieburo, dat een ruime ervaring heeft op het vlak van staalbouw. Herman Peiffer: “Stabiliteittechnisch onderscheidt dit gebouw zich op verschillende punten van andere panden met eenzelfde gebruiksbestemming.

Zo worden de uitwendige klimatologische invloeden opgenomen door een sterk verstijfde buitenschil en afgeleid naar een asymmetrische onderstructuur. Door deze ‘box-werking’ konden in het gebouw grote open ruimtes worden gerealiseerd. De mogelijkheden voor de opname van de driedimensionale torsie waaraan het gebouw wordt onderworpen, werden bijna onzichtbaar naar de punt- en lijnondersteuningen vertaald. Bovendien diende met tweedeorde-effecten rekening te worden gehouden, waarbij de bewegingen van de structuur aanleiding geven tot secundaire krachtswerkingen in de knopen van de structuur. De optimalisatie van de structuur had tot doel een constructie te maken die duurzaam is, getuigt van een optimaal materiaalverbruik en de esthetische waarde van de architectuur volledig ondersteunt. We zijn er uitermate trots op dat deze doelstellingen werden gerealiseerd, mede dankzij onze kennis en expertise.”

Tekst | Els Jonckheere  


Duurzaam sanitair
Het is evident dat de sanitaire voorzieningen in een truckstop heel erg belangrijk zijn. Omwille van het veelvuldig gebruik kan echter niet eender wat worden geïnstalleerd. Vandaar dat Studiebureau Istema er bewust voor koos om de nieuwe truckstops van Total uit te rusten met DELABIE-sanitair. Het uitgebreide gamma van deze Franse producent met Benelux-zetel in Brussel kenmerkt zich immers door haar hoge kwaliteit. Bovendien omvat het assortiment een complete set oplossingen die specifiek geschikt zijn voor de utiliteitsbouw. Marketing & Communications Manager Roos Ysebaert: “Bij de ontwikkeling van alle producten hanteert DELABIE een aantal vaste waarden. Naast veiligheid voor de gebruiker, hygiëne, duurzaamheid, waterbesparing, installatie- en onderhoudsgemak staan vandaalbestendigheid en een lange levensduur voorop. Alle producten moeten met gemak 500.000 handelingen kunnen doorstaan, zonder in te boeten aan kwaliteit. Vandaar ook dat we een garantie van tien jaar bieden.”

Total-Nazareth-Noord-21

Robuust, vandalismebestendig én zuinig
DELABIE leverde per stopplaatst acht douches die met elektronische TC-detectie zijn uitgerust. Roos Ysebaert: “Dit betekent dat ze met technische ruimte worden geïnstalleerd, zodat het mechanisme niet toegankelijk is voor de gebruiker. Enkel de infrarooddetectie is zichtbaar. Daarnaast beschikken de douches over een vandaalbestendige en kalkwerende TONIC JET-douchekop.” Daarnaast werden in elke truckstop zes DELABIE-toiletten geïnstalleerd. Het gaat om hangtoiletten type S21 S in bacteriostatisch gesatineerd RVS 304 die, net als de douches, met elektronische TC-detectie uitgerust zijn. Roos Ysebaert: “Voorts leverden we twee keer zes wandurinoirs van het type DELTA die in bacteriostatisch gesatineerd RVS 304 zijn uitgevoerd en eveneens over een elektronische TC-detectie beschikken. Trouwens: voor de douches, toiletten en urinoirs wordt gebruikgemaakt van de TEMPOMATIC MULTIFUNCTIE-sturing, die toelaat tot acht posten aan te sturen. Deze sturing wordt in een technische ruimte of het plafond geïnstalleerd, waardoor de gebruiker geen toegang heeft tot de sturingselementen.” Tot slot kreeg elke stopplaats vier DELABIE-wastafels van het type DUPLO (in bacteriostatisch gesatineerd RVS 304) met een elektronische TEMPOMATIC 2-wastafelkraan. Tevens leverde de specialist in sanitaire oplossingen twee voormengthermostaten van het type PREMIX CONFORT, die de douches en wastafels van voorgemengd water voorzien.