Eerste realisatie van Airport Village is een feit

Op de luchthaven van Zaventem is een oud kantorencomplex omgetoverd tot een standingvol en ultramodern gebouw dat zal fungeren als de nieuwe hoofdvestiging van Deloitte. Het Gateway-project is de eerste stap in de ontwikkeling van de Airport Village, waar zo’n 400.000 m² kantoren, conferentiecentra en hotels zullen worden gebouwd. 

‘Gateway’ bevindt zich op en rond de oude ‘terminal 58’, naast de huidige vertrekterminal. Voordien stond daar een U-vormig gebouw waarin Sabena, het vroegere Regie der Luchtwegen, een deel van BIAC en de oude controletoren van Belgocontrol gehuisvest waren. Deze laatste wordt trouwens nog steeds gebruikt. Vandaar dat men besloot om het kantorencomplex gedeeltelijk te renoveren. Twee vleugels werden gestript, de derde afgebroken en een vierde volledig nieuw gebouwd, zodat er een gesloten vierkant geheel rond een groot atrium ontstond. Het telt twaalf bouwlagen plus een technische verdieping. De inkom bevindt zich op de derde verdieping, hetzelfde niveau als de aankomsthal. Op deze etage zijn ook het restaurant, een groot auditorium en vergaderzalen ondergebracht. Verdiepingen -1, 0, 1 en 2 bieden parkeergelegenheid en omvatten een fitnesszaal, technische lokalen en archiefruimte. Het vierde niveau bestaat uit vergaderzalen, en de rest van het gebouw uit kantoren.

Airport Village Zaventem

Project met uitzonderlijke situaties
Het kantorencomplex heeft een gebruiksoppervlakte van 36.000 m² en bestaat uit een beton-structuur die afgewerkt is met een combinatie van mokkakleurige natuursteen en vliesgevels. THV Cit Blaton – Van Laere stond in voor de realisatie van het volledige project, met uitzondering van de technieken en sanitaire voorzieningen – werken die ze weliswaar coördineerde. Hoewel deze doorwinterde bouwfirma het niet moeilijk had om de ideeën van de architect naar de praktijk te vertalen, was ‘Gateway’ toch een speciaal project. “Een bouwsite in het hart van een drukke luchthaven is geen evidentie”, vertelt projectleider Wim De Man. “Vooral het aanvoeren van materialen zorgde geregeld voor de nodige kopzorgen. Ook uniek is dat we gedeeltelijk op de tarmac dienden te werken. In principe moesten alle medewerkers dus dagelijks doorheen de screening passeren, wat natuurlijk onbegonnen werk is. Gelukkig konden we een compromis sluiten met de luchthaven en dat deel van de tarmac afsluiten met een beveiligde beschutting. Wat deze site – tot onze grote spijt – ook uniek heeft gemaakt, was de terroristische aanslag. Gelukkig vielen er bij ons geen gewonden, maar de werken werden wel drie weken stilgelegd: problematisch met zo’n strakke planning. Ook uitzonderlijk was het feit dat de controletoren tijdens de werken operationeel bleef. Vandaar dat we tijdelijke trappen en liften moesten installeren. Al deze uitdagingen zorgden er echter voor dat we nu eens zo trots zijn dat we binnen de vooropgestelde tijdslimiet een prachtig, kwalitatief kantorencomplex hebben kunnen opleveren.”

Airport Village Zaventem

Tekst | Els Jonckheere      Beeld | Van Laere


Participanten aan het woord

Technicarro – Vloer- en wandbetegeling
Het restaurant van Gateway is een ware eyecatcher geworden. De 700 m² grote vloer bestaat immers uit een combinatie van parketimitatie en zwarte, witte en grijze keramische grootformaattegels. De massieve zuilen zijn eveneens bekleed met grootformaattegels. De uitvoerder was Technicarro uit Asse, al veertig jaar een gereputeerde naam in de sector. “Met een poule van honderd vloerders beschikken we over alle flexibiliteit om werven tijdig afgewerkt te krijgen”, aldus zaakvoerder Philippe Van Vaerenbergh. “We specialiseren ons in de grotere projecten, zoals appartementsgebouwen, kantorencomplexen, scholen, rusthuizen … En nu mogen we dus ook Gateway aan onze referentielijst toevoegen. Daar plaatsten we trouwens alle keramische vloeren, goed voor zo’n 4.500 m² vloer- en wandtegels. Alle sanitaire ruimtes zijn uitgerust met hoogkwalitatieve vloertegels, en de wanden met een speciaal ontworpen mozaïek. In de keukens plaatsten we hoogtechnische producten om een optimale hygiëne te garanderen. Gateway is een project dat perfect paste in onze dagelijkse routine: dit is wat wij doen en waar we sterk in zijn.”


FDS – Mobiele akoestische wanden
Om de vergaderzalen te kunnen indelen in functie van de behoeftes, werd er geopteerd voor de plaatsing van mobiele akoestische wanden. THV Cit Blaton – Van Laere besloot hiervoor de oplossingen van FDS uit Drongen te gebruiken, en dan meer bepaald het type 110 met onzichtbare profielen en een akoestische isolatiewaarde van 52 dB Rw (laboratoriumwaarde). Project manager Mathias Pauwels: “Deze wanden zien er erg strak uit dankzij de ingewerkte randprofielen. Hiermee passen ze volledig in de configuratie van de verschillende ruimtes. We hebben vier stuks van elk circa 10 meter lang en 2,7 meter hoog geleverd. Daarnaast stond FDS eveneens in voor de montage van de plafondrails en de effectieve plaatsing van de panelen. En het resultaat mag er wezen. Gateway is voor ons dan ook een erg belangrijke referentie!”

FDS, dat in 1983 ontstond uit de firma F&D, specialiseert zich in het leveren en plaatsen van mobiele akoestische wanden, binnen- en buitenzonwering en sinds kort ook toiletpartities en het volautomatische mobiele wandsysteem Skyfold.

Airport Village Zaventem


Hegge – Aluminium schrijnwerk
In het ontwerp van Gateway was een prominente esthetische rol weggelegd voor het aluminium schrijnwerk. Hegge uit Hamont-Achel, een expert op het vlak van complex metalen schrijnwerk, kreeg de taak om de creatieve ideeën van de architect om te zetten in de praktijk. Hoewel het een van de grootste en moeilijkste projecten was die firma ooit realiseerde, slaagde ze met verve in deze opdracht. Technisch commercieel directeur Andy Coninx: “We zijn van geen kleintje vervaard, want we hebben al erg veel creaties op onze naam geschreven. Gateway was echter speciaal, onder meer door de enorme patio. Op een onderstructuur van derden moesten we een beglazing met een overspanning tot 40 meter voorzien. Gezien het ontbreken van een hellingsgraad moesten we op zoek naar profielen die een voldoende efficiënte ontwatering toelaten. En dat was nog maar één voorbeeld van de vele maatoplossingen die dit project vereiste!”


Bio Benelux – Passieve brandbeveiliging
Om de brandveiligheid van de kabelbanen in Gateway te garanderen, zijn ze van het gelijkvloers tot en met de elfde verdieping omkast met brandwerende fibersilicaatplaten. Deze opdracht werd uitgevoerd door Bio Benelux uit Brugge, dat zich sinds 1984 toelegt op de passieve brandbeveiliging van scholen, rust- en ziekenhuizen, kantorencomplexen, industriële gebouwen en luchthavens. Eén van de specialiteiten van Bio Benelux is het uitvoeren van brandwerende omkastingen aan luchtkanalen, profielen en kabelbanen. Sales executive Sandra Allemeersch: “Daarnaast zorgen we eveneens voor de brandwerende afdichtingen van alle technische doorvoeringen, wat we ook hebben gedaan in het Gateway-project. Daar hebben we een duizendtal brandwerende kabeldoorvoeringen gerealiseerd in opdracht van VMA. In overleg met Seco en Promat hebben we eveneens nieuwe kennis verworven inzake het brandveilig maken van busbaren. Vandaar dat Gateway zonder twijfel een van onze grootste en interessantste projecten tot nu toe was.”


G&A De Meuter – Sloop- en grondwerken
Om Gateway te realiseren, moest het oude gebouw volledig worden gestript. Geen evidente klus gezien de locatie én het behoud van zowel de controletoren als de ondergrondse VIP-parking tijdens de werken. G&A De Meuter uit Ternat, dat al meerdere grote projecten voor de klant uitvoerde en ook al jaren op Brussels Airport actief is, kreeg deze opdracht toevertrouwd. Zaakvoerder Filip De Meuter: “Sinds 1977 leggen we ons toe op grond- en afbraakwerken. Doorheen de jaren hebben we onze activiteiten uitgebreid met asbestverwijdering, grondsanering, het ontmantelen van gebouwen, containerdienst, recyclage van beton- en metselwerkpuin en een sorteercentrum voor het verwerken van bouwafval. Deze afdelingen zijn verzameld in de Group DM, die vandaag een 240-tal personeelsleden tewerkstelt. Gateway was een project met de nodige uitdagingen en korte deadlines, waarbij de grootte van het project en de ligging van de site ons noopten om het beste van onszelf te geven. G&A De Meuter stond in voor de volledige ontmanteling van de gebouwen, de verwijdering van het asbest, het partieel slopen van bepaalde delen met minikranen en bobcats én het integraal slopen van 40% van het bouwvolume, inclusief de aansluitende grondwerken.”


Technische Fiche
Bouwheer
Codic – Immobel (Brussel)

Architect
Jaspers-Eyers Architects en A2RC (Brussel)

Hoofdaannemer
THV Cit Blaton (Brussel) – Van Laere (Zwijndrecht)