Efficiënter bouwen met BIM

Met de juiste BIM-software kunnen ingenieurs een ruwbouw tot in de kleinste details modelleren. “Werken met BIM verhoogt de efficiëntie aanzienlijk”, zegt Rob Roef van Construsoft, leverancier van BIM-software. “3D is een hulpmiddel om goedkoper en efficiënter te bouwen.” 

Het Vlaams-Nederlandse bedrijf Construsoft is leverancier en ontwikkelaar van BIM-software en aanverwante diensten. “Wij richten ons met onze reken- en tekensoftware zowel op de producerende industrie zoals de staalbouw, beton- en houtskeletbouw als op de aannemers en ingenieurs”, zegt Rob Roef, commercieel directeur bij Construsoft. “Ons bedrijf heeft heel goede connecties met de diverse rekensoftwareontwikkelaars op de markt. In België is Construsoft uitstekend vertegenwoordigd bij de staalbouw- en betonbedrijven.”

Software voor stabiliteitsingenieurs
De software die voor stabiliteitsingenieurs vooral van belang is, is Tekla Structures. Deze wordt in een aantal verschillende verschijningsvormen op de markt gebracht, waaronder een specifieke ingenieursoplossing. Met Tekla Structures kan je de volledige ruwbouw, van het grove ontwerp tot alle boutjes en moertjes, uiterst nauwkeurig modelleren. Ook de wapening in beton kan met deze software volledig in drie dimensies worden uitgevoerd.

“Ten opzichte van traditionele werkmethodes besparen ingenieurs hier enorm veel tijd mee uit”, zegt Rob Roef. “Uit het programma kunnen ze complete meetstaten en lastenboeken deduceren, die dan weer kunnen worden gebruikt door alle andere partijen in het bouwproces. Onze klanten kunnen op die manier veel meer leveren dan gevraagd. Het grote voordeel van Tekla Structures is dat je in deze software modelleert zoals je bouwt. Ik durf gerust te stellen dat je met Tekla Structures 90 tot 95 % van alles wat je bouwt in het 3D-model hebt zitten. Dat maakt deze software uniek.”

BIM software
Mixed Reality en BIM op de Microsoft HoloLensTM

Goedkoper en efficiënter bouwen
Wanneer Construsoft software levert aan bedrijven, wordt eerst de bestaande werkmethode geëvalueerd. “Heel wat studiebureaus werken nog op de traditionele manier, veelal in 2D”, zegt Rob Roef. “Wij bekijken samen met hen hoe ze hun workflow kunnen omzetten naar 3D.”

Construsoft merkt dat de drempelvrees nog groot is. Toch is de overstap naar 3D en BIM volgens Rob Roef onontkoombaar en levert het een concurrentievoordeel op: “3D is eigenlijk een hulpmiddel om goedkoper en efficiënter te bouwen. Wat wij bijvoorbeeld zien bij wapening in beton is dat er een bepaald aantal wapeningskorven wordt gemaakt, waarvan een deel nooit wordt gebruikt. Dat is zonde van het geld. Je kan er beter voor zorgen dat je exact modelleert, zodat je exact weet wat je nodig hebt. Door de tijdsbesparing kan je bovendien meer projecten aannemen met evenveel of zelfs minder mensen.”

3D wordt standaard
Uit de BIM-software van Construsoft kunnen ook 2D-plannen gepuurd worden. “Dat doen we omdat we merken dat de markt hier nog veel belang aan hecht”, zegt Rob Roef. Hij ziet dit op termijn echter volledig verdwijnen. “Zo is Construsoft bezig met de ontwikkeling van zogenaamde Mixed Reality. Met een HoloLens van Microsoft die je op je hoofd zet, kan je het hele BIM-model zien nog voordat het gebouwd is. Kom je bijvoorbeeld op een werf waar al een vloer ligt, dan kan je met de bril nagaan of hij gebouwd is volgens het BIM-model. 2D zal overbodig worden. Deze evolutie is ingezet en is niet meer te stoppen.”

BIM software
Voorbeeld van diverse aansluitingen in een met Tekla Structures gemodelleerd prefabbetonnen casco.

Tekst | Liesbeth Verhulst       Beeld | Construsoft