Elektronisch gestuurde ventilatie in architecturale BEN-vakantiewoning

Duurzaam, uiterst energiezuinig, modern én aangenaam. Maak kennis met KABANO: een bijna-energieneutraal vakantiehuis in de West-Vlaamse badplaats Oostduinkerke, dat dankzij zijn expressief gevelbeeld en een uitgekiende materiaalkeuze vrijwel uniek is in zijn soort. 

Achter een fraaie gevel aan de rand van de duinen in een rustige wijk van Oostduinkerke schuilt een verrassend ruime, comfortabele en energiezuinige vakantiewoning voor zo’n acht personen. KABANO, zoals de vakantiewoning heet, dankt zijn naam aan het Esperanto voor hut. Wat eerder synoniem is voor beschutting, is uitgewerkt tot een volwaardig huis met een speelse houtstructuur en een hoge duurzaamheid.

Geprefabriceerd, duurzaam bouwsysteem
“We wilden vermijden om op alle architecturale vragen dezelfde pasklare antwoorden te geven”, verklaart architect Wim De Beus (Wdb-architectuurstudio), die tevens eigenaar is van de woning. “Op het vlak van materiaalkeuze en ruimtelijkheid loert het gevaar van het cliché immers om de hoek. Daarom kozen we KABANO als pilootproject voor de toepassing van een geprefabriceerd, duurzaam bouwsysteem onder de vorm van gelamineerd kruislaaghout (CLT). In tegenstelling tot baksteen biedt dit systeem talloze voordelen: een grote architecturale vrijheid, een beperkte bouwtijd van slechts vier dagen, een luchtdichte constructie, een goede weerstand tegen hoge temperaturen tijdens de warmere zomermaanden … Daarnaast werd de keuze voor hout mede ingegeven door de levendige, gezellige uitstraling van dit materiaal, dat een sterk vakantiegevoel oproept.”


Het elektronisch en vraaggestuurd ventilatiesysteem ligt volledig in lijn met het concept.

Elektronische en vraaggestuurde ventilatie
Naast een strak en toekomstgericht gevelbeeld doelde het architectenbureau tevens op het realiseren van een gezond en bijna-energieneutraal onderkomen met focus op slimme techniek en een minimum aan onderhoud. Hierbij vervulde het toegepaste ventilatiesysteem een prominente rol. Door de ligging van KABANO vlakbij de Noordzee, waar de verse buitenlucht overheerst, lag de keuze voor Systeem C al snel voor de hand. Hierdoor kwam het ventilatiegedeelte in handen van Duco, dat als toonaangevende partij in zijn branche voor de een gepaste invulling zorgde met een volledig elektronisch en vraaggestuurd ventilatiesysteem, volledig in lijn met het concept. “Het was essentieel dat het systeem aan enkele vooropgestelde criteria voldeed, en dit was bij het DucoTronic Plus System ruimschoots het geval”, aldus De Beus. “Doordat het om een vakantiewoning gaat, diende het geïmplementeerde ventilatiesysteem eerst en vooral uiterst gebruiksvriendelijk te zijn voor al onze gasten. Dankzij de elektronisch gestuurde TronicTop 50- en -60-roosters hoeven de bewoners zelf niets te doen. De roosters openen en sluiten zich immers automatisch in functie van het CO2-gehalte, zodat het binnenklimaat steeds nauwgezet onder controle gehouden wordt.”

Gunstige energierekening
De afvoer van vervuilde en vochtige lucht gebeurt dan weer via de DucoBox Focus, die eveneens vraaggestuurd werkt. Zo wordt er enkel afgevoerd waar en wanneer nodig, en in de juiste hoeveelheid. “Hierdoor blijft het warmteverlies tot een minimum beperkt, wat zich dan weer vertaalt in een gunstige energierekening – eenmaal volledig afgewerkt zal het E-peil ruim onder E30 liggen. Bovendien is de DucoBox Focus op akoestisch gebied zodanig performant dat er tijdens het ventileren nauwelijks iets hoorbaar is.” Dat het volledige systeem, gaande van de toevoerroosters tot de afvoerventilator en- ventielen, esthetisch kon worden geplaatst, de automatische inregeling slechts vier minuten in beslag neemt én het kostenplaatje niet geheel onaantrekkelijk is, trok Wim De Beus definitief over de streep.

Tekst en beeld | Duco