Elf torenkranen nodig voor realisatie ambitieus woonproject

De Korenbloem. Dat is de verzamelnaam voor 136 woonentiteiten in het hart van Ingelmunster. De eerste bouwfase was een huzarenstukje, met een strakke deadline en ettelijke logistieke spreidstanden. De lat lag hoog, en de verwachtingen zijn ingelost.

Waar enkele jaren terug nog bebouwing met een grote tuin stond, staan nu gezinswoningen en appartementen. Daarmee wil bouwheer en hoofdaannemer Neremat tegemoetkomen aan de vraag naar hedendaagse betaalbare woningen nabij het centrum van Ingelmunster. Een ambitieuze uitdaging.

Jonckheere ir-architectenWaterdoorlatende klinkers op drainerend schraal beton zorgen voor een goede waterinfiltratie.

Planning cruciaal
De rioleringswerken gingen van start in april 2015. De oplevering van de eerste woningen vond begin 2016 plaats. Het project schoot dus snel uit de startblokken. Om die strakke timing te kunnen aanhouden, werd er op verschillende plaatsen tegelijk gewerkt. “Dat is best uitzonderlijk voor woningbouw”, klinkt het bij bouwheer en hoofdaannemer Neremat, zelf specialist op het vlak van torenkranen. Om alles vlot te laten verlopen, is planning cruciaal. Op een gegeven moment waren er zowaar elf torenkranen tegelijk operationeel op de werf. Elke kraan heeft zijn eigen draaicirkel, dus het kwam erop aan om de positionering goed uit te meten. Ook de montage van een torenkraan neemt veel plaats in. “Niet alledaags”, aldus de technische experten van Neremat.

Elk zijn eigen identiteit
Begin 2018 waren er al 58 woningen en 32 appartementen gerealiseerd. In de tweede fase komen daar nog 46 woningen bij. “Op die grote schaal is een doordachte stijlvorming extra belangrijk”, weet ir. architect Tom Jonckheere.

De woningen zijn opgetrokken in een afwisseling van moderne stijl en pastoriestijl. Het was voor de architect een grote uitdaging om alle ontwerpen op elkaar af te stemmen. In samenspraak met Dienst Stedenbouw en Neremat werd er bijvoorbeeld voor geopteerd om enkele appartementsgebouwen te voorzien van verlijmde pastoriestenen. Door die moderne techniek toe te passen op een klassieke steen ontstaat er een andere identiteit, die toch aanleunt bij beide bouwstijlen.

Elke woning heeft zijn eigen identiteit dankzij een speelse variatie van details in de constructie en de indeling. Het interieur wordt naar wens van de toekomstige eigenaar afgewerkt. In de lente van 2018 waren er al 63 woonentiteiten verkocht. “Gezien hun prima ligging – in een rustige, groene omgeving, maar toch vlak bij het centrum – zijn ze erg gegeerd”, verklaart Neremat de vlotte verkoop.

Jonckheere ir-architectenDe planning voor de realisatie van De Korenbloem is een huzarenstukje. Op een gegeven moment waren er elf torenkranen tegelijk operationeel op de werf. 

Poreuze materialen voor wegenis
De architect en de bouwheer kozen bij de aanleg van de wegenis zo veel mogelijk voor kleinschalige materialen. Zo werkten ze onder meer met waterdoorlatende klinkers op een fundering van drainerend schraal beton, met het oog op een goede waterinfiltratie. “Op zich geen evidente keuze, want deze techniek staat nog in de kinderschoenen. Wat niet wil zeggen dat ze niet kwalitatief is, integendeel. Ze wordt nog niet frequent gebruikt bij dit soort bouwprojecten, en niet elke aannemer heeft er ervaring mee.” Die keuze blijkt zijn effect alvast niet te missen, want met enkele felle regenbuien kreeg de projectsite al een goede test. “Op onze beklinkerde straten en pleinen staat geen enkele plas”, aldus Jan-Laurens Verleye, verantwoordelijke projectontwikkeling bij Neremat. Daar zullen de vele fietsers dankbaar voor zijn. Een zestal fietsassen in een groen decor beperken het gemotoriseerd verkeer en maken de fietser koning van de weg. Voor de zachte weggebruiker ontstaat er zo een belangrijke interactie met het centrum, met veel sociaal contact, sociale controle en een groter veiligheidsgevoel als gevolg.

Ervaren speler in de bouwwereld
De bouwgronden van De Korenbloem waren privaat eigendom van de familie Neirynck, die de firma Neremat, een internationale referentie op het vlak van torenkranen, leidt. Ze kreeg meermaals de vraag van bouwpromotoren om de gronden te verkavelen. Vanuit haar ervaring in de bouwwereld en onder begeleiding van Jonckheere ir-architecten nam Neremat uiteindelijk zelf het heft in handen. Meteen ook de start voor een nieuwe pijler binnen het bedrijf, dat ook in de toekomst zal inzetten op bouwprojecten.

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld Jonckheere ir-architecten
Uitgelichte afbeelding: 
De Korenbloem combineert een moderne stijl met pastoriestijl.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Neremat (Izegem)
Architect Jonkheere ir-architecten (Brugge)
Hoofdaannemer Neremat (Izegem)


Participanten aan het woord

Vermandele – Omgevingswerken
De opritten van de woningen en de parkeerplaatsen voor de appartementen van De Korenbloem zijn aangelegd in klassieke klinkers. De aangeplante hagen en het gezaaide gras zorgen voor een groene toets. Omgevingswerken die uitgevoerd werden door Vermandele uit Oostrozebeke. Van grond ophogen over het betegelen van de terrassen tot het plaatsen van de brievenbussen: Vermandele realiseerde de visie van de architecten op de buiten­omgeving van a tot z. Vooral klinkers en groen domineren het aangename wijkgevoel. “Een aantal terrassen zijn op vraag van de bewoners aangelegd in blauwsteen. Daarnaast komen vooral dezelfde materialen terug. Zo klopt het plaatje”, zegt Ruben Vermandele. Zijn vader Marc Vermandele richtte de firma bijna vijftig jaar geleden op. Nadat hij de fakkel overnam, legde Ruben de focus op omgevingswerken. Vandaag heeft het bedrijf een dertigtal werknemers in dienst. “We leggen ook particuliere tuinen aan, maar het aandeel appartementen neemt toe. In een project als De Korenbloem zetten we met plezier onze tanden.”


Bouwpunt Deketelaere – Keramische wandtegels
Diverse woonentiteiten van De Korenbloem zijn voorzien van keramische wandbetegeling. Daarmee gaan de projectontwikkelaars voor een luxueuze en duurzame binnenafwerking. Bouwpunt Deketelaere (Ruddervoorde) hielp die visie realiseren, als leverancier van de badkamertegels. Volgend jaar mag dat bedrijf honderd kaarsjes uitblazen. Een eeuw na de oprichting levert Deketelaere zowat alle ruwbouwmaterialen. Voor woonproject De Korenbloem viel het oog van de architect en de bouwheer op keramische wandtegels. Voorts leverde Deketelaere ook andere delen van de vloer- en wandbekleding. Toch zijn het vooral de keramische wandtegels in verschillende wooneenheden die in het oog springen. “We gaven advies, leverden de materialen en zorgden voor de opvolging op de werf zelf”, legt Arthur Deketelaere uit. “Bij de keuze van tegels, laminaat, parket en alle nodige accessoires zien we erop toe dat de juiste materialen gecombineerd worden. Voor de plaatsing doen we een beroep op verschillende onderaannemers. Met de meeste onder hen hebben we een jarenlange samenwerking en hebben we al regelmatig dit soort projecten uitgevoerd. We weten dat ze correct werk afleveren. Op die manier kunnen we onze klanten vakwerk garanderen, met oog voor detail.”


T&T Torfs Gebroeders – Experts in bepleistering en kaleien
Kenmerkend voor de Korenbloem is de gedeeltelijke gevelbepleistering die als architecturaal accent bij verschillende woningen wordt uitgespeeld. Een routineklus voor T&T Torfs Gebroeders uit Vinkt dat zich al sinds 2013 toelegt op alle soorten binnen- en buitenbepleistering en kaleien. “Eigenlijk borduren we verder op de firma van onze vader,” vertellen zaakvoerders Tim en Tom Torfs. “Daar hebben we allebei jarenlang ervaring op kunnen doen. En ook onze negen medewerkers hebben minstens vijftien jaar ervaring. We kunnen ons dus met recht en reden een kei in ons vak noemen. Meer nog, we zijn een uitstervend ras. In België zijn er immers nog weinig mensen te vinden die op professionele manier kunnen kaleien of bepleisteren. Verschillende bouwfirma’s laten ondertussen al hun bepleisteringswerken door ons uitvoeren. Daarnaast werken we voornamelijk voor particulieren. We kiezen immers bewust voor de iets kleinere projecten omdat ons team beperkt is en we graag eer van ons werk hebben. Hoe groter het project, hoe goedkoper alles moet, en dit strookt niet met onze bedrijfsfilosofie van hoge kwaliteit. De Korenbloem was in elk geval een opdracht die ons op het lijf was geschreven. In totaal ging het om +-150 m² gevelbepleistering op een maximale hoogte van 3,5 meter. De bouwheer koos voor een crepi in gebroken wit. Het was een vrij basic opdracht zonder enige verrassingen. Niettemin zijn we bijzonder trots op het resultaat en hopen we de architect te hebben overtuigd om opnieuw een beroep op onze diensten te doen.”