Energetische renovatie op vijf dagen

Vele sociale huurwoningen voldoen niet aan de huidige EPB-regelgeving. Op korte termijn (vanaf 2020) is de verhuurder verplicht om alvast aan de eerste eis, een goede dakisolatie, te voldoen.

In dat kader én in het licht van de BENOvatiedoelstellingen van de Vlaamse Regering heeft Renotec samen met sociale huisvestingsmaatschappij DIW (De Ideale Woning) een proefproject uitgewerkt om een sociale huurwoning binnen een tijdsbestek van 1 week (5 werkdagen waarbij de bewoners niet over de woning kunnen beschikken) volledig energetisch te renoveren en aldus te laten voldoen aan de EPB-eisen van 2050 (E60 of beter).  Ook de volledige binnenafwerking met keuken en badkamer wordt hierbij vernieuwd.  ‘De doelstelling dit tussen twee opeenvolgende weekends uit te voeren is stakeholder gedreven: de bewoners dienen slechts 1 week te verhuizen en de verhuurder – DIW in deze – lijdt geen inkomstenverlies’, aldus John Van Vooren, Directeur Renovatie.

Doordat men een HSB wand voor het bestaande binnenspouwblad monteert, en het bestaande platte dak isoleert, creëert men thermisch een buitenconstructie die volledig voldoet aan de EPB-regelgeving. Deze HSB wanden met nieuwe ramen en steenstrips worden prefab op de werf geleverd en in zijn geheel gemonteerd.

Renotec
Afgewerkte nachthal

‘Tijdens deze week wordt de woning ook binnenin volledig hernieuwd: centrale verwarming, ventilatie, sanitair en elektriciteit worden afgestemd op de geldende eisen. Vloeren, badkamer, keuken, wanden, plafonds, trappen en randafwerkingen zullen integraal vervangen worden zodat men een volledig gerenoveerde woning bekomt en dit binnen het tijdsbestek van 1 week.’  Aan het woord is Simon Reumers, Assistent Projectleider.

Projectleider Melissa De Vos duidt ons de integrale aanpak waar Ontzorgen voorop staat:  ‘Renotec biedt een innovatief totaalconcept aan zowel op gebied van toegepaste technieken (scannen van het gebouw, co-ontwerpen in BIM, lean plannen met eigen arbeiders en onderaannemers) als op het gebied van procesbenadering, -begeleiding en -uitvoering waarbij de huurder slechts een zeer korte periode zijn woning dient te verlaten.’

‘Renotec kan daarenboven met zijn Renocom DBFM-formule zowel voor singuliere gebouwen als op het niveau van volledige wijken een totaaloplossing aanbieden.  In dit geval werkt Renotec een globaal concept van energetische investering uit, van ontwerp over bouw en financiering – inclusief berekening van terugverdieneffecten, energie-efficiëntie en energieopslag – tot het onderhouden en beheren van de infrastructuur en de technische installaties’, geeft John Van Vooren nog mee.

Roeland Fraussen, CEO, besluit: ‘Renotec kan, en niet enkel voor dit huzarenstukje, rekenen op een team van 500 arbeiders in alle niches van de bouw.  Dit is essentieel en speelt een sleutelrol in het doen slagen van hetgeen wij dagelijks ondernemen en uitvoeren.’

Renotec
Beeld van de afgewerkte voorgevel