“Een energiedrager is pas duurzaam als de productiewijze dat ook is”

Wat is de rol van de verwarmingssector in de beheersing van het klimaatprobleem? We staken ons licht op bij Christophe Leroy van Remeha. Hij vindt dat de sector een sturende en sensibiliserende rol heeft, maar vraagt ook meer aandacht van de overheid voor het totaalplaatje.

“Het verwarmen en koelen van gebouwen is goed voor zo’n 20 à 25 procent van het energieverbruik in ons land”, zegt Christophe Leroy van Remeha. “Tegen 2030 moeten we evolueren naar een totale CO2-reductie van 30 procent, en tegen 2050 eerder naar 80 à 95 procent. Er zijn een aantal sectoren waarin het niet evident zal zijn om zo’n reducties te realiseren. Ik denk bijvoorbeeld aan de transportsector, de landbouw … Gebouwen zullen dus stevig moeten bijdragen – niet pas tegen 2040, maar al heel snel.”

Het grotere plaatje
“De overheid neemt heel wat stappen om zaken op korte termijn aan te pakken. Dat juich ik toe”, zegt Christophe Leroy. “Toch heb ik soms de indruk dat er nog niet altijd aandacht is voor het grotere plaatje. Het beeld is nog veel te eng als het gaat over hoe CO2-neutraal energie geproduceerd wordt. De aandacht gaat bijna uitsluitend naar PV-panelen en windenergie. Als je dat combineert met een warmtepomp, lijkt het alsof je geen fossiele brandstoffen meer verbruikt. Dat is echter niet helemaal waar. Vandaag maken we ongeveer 40 procent van onze elektriciteit aan met kernenergie. 30 procent wordt met hernieuwbare energie gemaakt, hoofdzakelijk geïmporteerd uit Noorwegen. De rest wordt nog altijd geproduceerd met fossiele brandstoffen. De elektriciteit die ik overdag met mijn PV-panelen produceer, stuur ik vaak het net op. Ik heb hem op dat moment niet nodig, want de zon schijnt en het is warm. Als ik ’s avonds de verwarming aanzet, haal ik de elektriciteit weer uit het net. Alleen wordt die elektriciteit op dat moment niet gemaakt uit zonlicht, maar uit de mix die ik daarnet opnoemde, en dus jammer genoeg ook uit fossiele brandstoffen.”


Christophe Leroy: “De verwarmingssector heeft een sensibiliserende rol en moet innovatieve technieken promoten bij de overheid.”

Gas verduurzamen
“Of men nu gas of elektriciteit gebruikt: alles hangt eigenlijk af van hoe die gemaakt worden en hoeveel CO2-uitstoot daarbij vrijkomt. Deze energiedragers moeten uiteindelijk CO2-neutraal worden”, zegt Christophe Leroy. “Voor elektriciteit is dat iets eenvoudiger. We hebben op dat vlak al stappen gezet door te produceren met zonlicht, wind en andere CO2-vriendelijke middelen. Met gas staan we nog nergens, dat zal een grote uitdaging zijn. Het is mogelijk om gas te produceren met dezelfde bronnen als degene waarmee we elektriciteit maken. Helaas wordt dat aspect vandaag onderschat en genegeerd door de overheid.”

Bedrijven trekken de kar
Een mooi voorbeeld van hoe bedrijven innovaties in gang zetten, is de Colruyt Group. “De hoofdzetel in Halle is uitgerust met windmolens en PV-panelen omwaterstofgas te maken”, zegt Christophe Leroy. “Dat gebruiken ze om de heftrucks te laten rijden. Het is dus enkel nog een industriële toepassing. En in verschillende universiteiten gebeurt er onderzoek naar toepassingen waarbij zonnepanelen voor particulier gebruik waterdamp uit de lucht kunnen omzetten in waterstof. Daarmee kan je dan verschillende kanten op: verwarming, waterstofwagens … Of je kan het nog verder manipuleren, zodat je gewoon methaangas verkrijgt. De mogelijkheden zijn er. De overheid moet er natuurlijk wel voor openstaan, zodat deze technologieën ontwikkeld kunnen worden. De verwarmingssector heeft een sensibiliserende rol en moet innovatieve technieken promoten bij de overheid.”


Christophe Leroy: “Als je PV-technologie combineert met een warmtepomp, lijkt het alsof je geen fossiele brandstoffen meer verbruikt. Dat is echter niet helemaal waar.”

Tekst | Michel Van den Bosch  Beeld | Remeha, Pxhere