Evere Gevevepark | dynamiek versus rust

De Brusselse gemeente Evere huisvest een internationaal publiek in een aangename, groene en goed bereikbare leefomgeving. De bouw van de nieuwe hoofdzetel van de Navo en een golf van revitalisatieprojecten zorgen voor een extra impuls. Met Genève Park –een vierledig wooncomplex dat plaats biedt aan 357 appartementen, omringd door een semipublieke tuin– krijgt ‘stedelijk wonen’ er alvast een nieuwe dimensie.

Genève Park ligt aan de Genèvestraat, die de kantoorzone langs de Léopold III-laan en de woonwijk Astrid met elkaar verbindt. Het project gaat uit van Skyline City, dat DDS & Partners Architects aanstelde voor het ontwerp en de opvolging van het geheel. “In Genève Park zijn stedenbouw en architectuur nauw met elkaar verbonden,” vertelt zaakvoerder-architect Dirk Bigaré. “Het vormt een harmonieus geheel dat zich inpast in een breder stedelijk weefsel. De architectuur integreert zich in de bestaande bebouwing, de groene ruimte en de rest van de omgeving. Een gezellige wijksfeer en rustig wonen worden gekoppeld aan de voordelen die de stad biedt op het vlak van nabijheid en bereikbaarheid.”

Diversiteit en verbondenheid
De vier woonblokken vormen de overgang tussen de contrasterende typologieën van de aangrenzende woon- en kantoorwijken. De gevels van blok 1 en 2 kregen door de integratie van opvallende, verticale metalen verbindingselementen tussen de terrassen een vrij industrieel karakter en zijn uitgevoerd in meerdere kleurtinten. De architectuur van blok 3 en 4 is dan weer uitgepuurd en in hoofdzaak gerealiseerd in een heldere witte steen, ondersteund door metalen elementen.

“De gebouwen tonen zich als een vormenspel van inspringende en uitkragende volumes, geanimeerd met vele terrassen, bow-windows en houten ramen met wisselende afmetingen,”, licht Bigaré toe. “Ze bieden plaats aan wooneenheden met verschillende configuraties en afmetingen –van studio’s tot één-, twee- en driekamerappartementen. We hebben heel wat aandacht besteed aan de detaillering, wat leidde tot een doordachte esthetische vormgeving die zich doorzet tot in de binnenomgeving. De bouwvolumes kregen elk een eigen identiteit door een specifieke kleur- en motiefkeuze.    ›
De vele terrassen, uitgevoerd in architectonisch beton, fungeren dankzij hun ruime afmetingen en mooi uitzicht als aangename buitenruimtes. Het terrein van Genève Park is uitgebouwd als een semipublieke tuin, die zich inschrijft in de doelstellingen van de gemeente Evere om de bestaande groenstructuur te versterken door de verbinding van de verschillende wijken met groene linten. Door een nauwkeurige inplanting van verlichting en meubilair vormt de tuin niet alleen een aangename ruimte om in te vertoeven, maar suggereert hij tevens een wandeling door het groen.”

Gefaseerde uitvoering
De bouw van Genève Park nam vijf jaar in beslag. Hoofdaannemer Interbuild realiseerde het project in vier fases en nam zowel de ruwbouw als de afwerking op zich, inclusief de technieken. “Die gefaseerde uitvoering maakte dat we onze werkwijze doorheen het project konden optimaliseren,” vertelt projectleider Christoph Van Dijck. “Waar we in de eerste fase tijd besteedden aan een grondige analyse van de detaillering, konden we in de daaropvolgende fases onze best practices toepassen. Een regelmaat in de maatvoering van bepaalde bouwelementen leidde tot een snelle plaatsing. Het zadeldak en een aantal woonvolumes zijn uitgewerkt in hout en voorzien van een zinken afwerking. De bouwvolumes zijn stevig verankerd en staan in verbinding met de massieve centrale circulatiekernen. Het was wel een uitdaging om de variabele dakvormen en gevelvlakken tijdig waterdicht te krijgen.”

 

Tekst | Tim Janssens  Beeld | ©Bart Gosselin

 

Technische Fiche
Opdrachtgever    Skyline City, Oudergem
Architect    DDS & Partners Architects, Brussel
Hoofdaannemer    Interbuild, Wilrijk

 

i-project-infov3 Participanten aan het woord

ilwa keukens – keukens
Stijlvolle woningen zoals die in Genève Park vragen om strakke, moderne en functionele keukens. Deze werden geleverd en geïnstalleerd door ilwa keukens uit Ruisbroek. “Aangezien het bewonerspubliek zeer divers is, kan je in feite spreken van ‘investeringskeukens’. Van franjes is geen sprake, maar alles is aanwezig om de moderne man of vrouw er zijn of haar potje te laten koken,” vertelt zaakvoerder Johan Illegems. “In totaal gaat het om ongeveer 350 stuks. De uitdaging bestond er vooral in om, op een relatief beperkte ruimte, toch in alles te voorzien wat je in een hedendaagse keuken mag verwachten. We kijken daarbij kritisch naar de basisplannen, denken mee en adviseren de klanten inzake mogelijke optimalisatie van de ruimte of besparingen. De langdurige samenwerking met Skyline City en hoofdaannemer Interbuild helpt daar natuurlijk bij. Voorts hebben we samen een aantal opties uitgewerkt waaruit de kopers kunnen/konden kiezen om hun keuken op te waarderen zonder dat ze zich daarvoor moeten/moesten verplaatsen. Genève Park is weer een klinkende naam die we kunnen bijschrijven op onze lange referentielijst. De rode draad in onze activiteiten is dat we geen toegevingen doen op het vlak van kwaliteit en materiaalkeuze. We maken alles in onze eigen werkplaatsen en zijn groot genoeg om klanten maximaal te kunnen laten genieten van de schaalvoordelen, maar tegelijk ook weer niet zo groot dat we een logge organisatie zijn die onwrikbaar vasthoudt aan een aantal regels. Flexibiliteit is een belangrijke troef.”


 

 

Oprins Tuin –omgevingsaanleg en beplanting
Genève Park is veel meer dan een kwartet appartementsblokken. Ook de groene omgeving speelt immers een belangrijke rol bij de specifieke beleving in en rond het complex. Voor de inrichting ervan ging DDS & Partners te rade bij Oprins Tuin (Rijkevorsel). “De architect had al een plan van de omgevingsaanleg getekend, maar nog niet in detail bepaald welke beplanting er moest worden aangebracht,” vertelt zaakvoerder Paul Oprins. “Het is erg belangrijk om je planten doordacht en met de nodige kennis van zaken te kiezen: groeien ze goed? Hoe hoog komen ze? Zijn ze geschikt voor de lokale bodem? Uiteraard moesten we rekening houden met een aantal richtlijnen streekeigen beplanting gebruiken, in brandwegen in grastegels uit gerecycleerd kunststof voorzien… Samen met de architect hebben we dan bepaald welke planten we zouden gebruiken en welke kleuren en hoogtes het meest aangewezen waren. Het resultaat is een kleurrijke, semipublieke parktuin, inclusief ontmoetingsplekken en straatmeubilair. Pittig detail: bovenop de parkeergarage hebben we een daktuin aangelegd, één van onze specialiteiten). Deze gaat naadloos over in de gewone tuin, de parkeergarage is volledig weggewerkt.” Oprins Tuin is een bekende naam in de sector. Het bedrijf kan bogen op 35 jaar ervaring en was in het verleden al bij heel wat mooie bouwprojecten betrokken. “We bezitten een VCA-certificaat, wat zeer zeldzaam is in onze sector en maakt dat we een grote diversiteit aan activiteiten kunnen uitvoeren –van het aanleggen van daktuinen over het inrichten van delen van Planckendael en de Antwerpse Zoo tot toepassingen in de farmacie en petrochemie. Recent hebben we ons nieuw gebouw in gebruik genomen, een nieuwe mijlpaal voor onze firma. Eerder betrokken we samen met de werknemers van zusterbedrijf Oprins Plant (de plantenkwekerij) één gebouw. Gezien de verdere groei van ons personeelsbestand en machinepark werd dat toch wat krap. Op een boogscheut van de bestaande locatie hebben we dan ook een gloednieuw volume met kantoorruimte, een vergaderzaal en een magazijn laten optrekken.”


 

 

Bouwpathologie.be – afdichting betonconstructie ondergrondse parkings
De bewoners van Genève Park kunnen hun wagens kwijt in twee ondergrondse parkings, opgebouwd uit geprefabriceerde betonwandelementen. Aangezien de buitenafdichting van de naden van de kelderwandconstructies een specifieke benadering vereist, deed aannemer Interbuild voor deze klus een beroep op een specialist, Bouwpathologie (Aalst). “Vermits het om een opbouw van prefabstructuren gaat, zijn die naden de meest watergevoelige plekken in de constructie,” vertelt zaakvoerder Michel Van Herreweghe. “Voorts hebben we ook de waterreservoirs langs de binnenzijde afgedicht. Het afdichten gebeurt met twee-componenten kunststofgemodificeerde bitumen met kationische werking, omdat deze zich goed hecht aan het beton. We hebben in het verleden al een heel aantal vergelijkbare projecten uitgevoerd –onder meer voor Interbuild–, maar onze echte kernactiviteiten zijn in feite betonrenovatie, betonherstel en scheurinjecties. Kortom: alles wat met preventieve/curatieve vochtwering en betonconsolidatie te maken heeft.”


 

 

Vliegen – sanitair en brandveiligheid
De vierde en laatste fase van Genève Park is net afgerond. In de 86 appartementen van blok 4 plaatste Vliegen NV (Bree) net als in de appartementen van blok 3 alle afvoeren, aanvoeren, sanitaire toestellen en brandleidingen met brandbestrijdingsmiddelen. “Het was een standaardproject, maar dat maakt het uiteraard niet minder mooi”, vindt zaakvoerder Raf Vliegen. “Genève Park is toch een complex dat indruk maakt, zowel qua uitstraling als qua kwaliteit van de afwerking. We zijn blij dat we daar ons steentje aan hebben kunnen bijdragen. We werken vaak samen met aannemer Interbuild en zijn momenteel ook betrokken bij een aantal andere spraakmakende realisaties zoals het nieuwe Havenhuis in Antwerpen, de nieuwe Ikea-vestiging in Hasselt, AZ Sint-Maarten in Mechelen en een nieuwe scholencampus in Beringen (het grootste Scholen van Morgen-project met ongeveer 27.000 m² nieuwbouw). In Elsene hebben we recent 295 studentenkamers van campus Irena (n.v.d.r. zie elders in dit blad) onder handen genomen, en in Sint-Agatha Berchem de gloednieuwe campus van Buso-school Kasterlinden.”

Vliegen NV, in 1960 opgericht door Pierre Vliegen, legt zich vooral toe op grotere bouwprojecten (kantoren, zorggebouwen, residentiële complexen, bedrijfshallen…) en bezit voldoende kennis en expertise om eigen studies voor sanitaire of regenwaterafvoerinstallaties uit te werken, een troef die menig bouwheer op prijs stelt.


 

 

Intercarro –keramische vloer- en muurbekleding
Het interieur van de appartementen van Genève Park getuigt van zin voor stijlvolle vormgeving. De vloeren en muren zijn bekleed met keramische tegels, geleverd door Intercarro (Groot-Bijgaarden). “De order betrof ongeveer 4.000 m² op maat verzaagd volkeramisch materiaal,” vertelt projectcoördinator Debbie De Sutter. “Dankzij de nieuwste productietechnieken heeft volkeramisch materiaal een hoge slijtklasse en is het gezien zijn lage porositeit makkelijk te onderhouden. Bovendien zijn de tegels verkrijgbaar in een ruime variatie aan hedendaagse kleuren en motieven. Voor de vloeren gaat het voornamelijk om tegels in formaat 60 x 60 cm. Op de wanden in de badkamers en deels in de keukens zijn er tegels van 25 x 40 cm geplaatst. Soms is het type tegel van de vloerbekleding doorgetrokken op de wanden, maar dan in formaat 30 x 60 cm.” Intercarro verkoopt en levert voornamelijk keramische tegels, maar heeft daarnaast ook een gamma parket, laminaat, natuursteen, vinyl en terrastegels ter beschikking. “Met onze zes toonzalen en een afzonderlijke dienst voor projecten zijn we een geschikte partner voor promotoren die residentiële gebouwen ontwikkelen. Zowel DDS & Partners Architects als Skyline City en Interbuild doen al jaren een beroep op onze expertise.”


 

 

Theuma –TheuFria- en WoodFlex-deurgehelen
Naast alle binnendeuren werden de inbraakwerende inkomdeurgehelen voor de vierhonderd appartementen in de gebouwen van Genève Park geleverd en geplaatst door Theuma DoorSystems (Bekkevoort). “Het gaat om TheuFria-deurgehelen (WK 3 en Rf30) en WoodFlex-verfdeurgehelen met driepuntsluiting (Rf30)”, vertelt director projects Christ Vandevyvere. “Door de grootte en de uitstekende ligging is dit voor TDS uiteraard een zeer interessant project. De geplaatste deurgehelen zijn perfect voor dit soort grote projecten omdat ze aanpasbaar zijn aan de muurdikte. Dit maakt de organisatie en coördinatie van het project voor alle stakeholders een stuk eenvoudiger.” Theuma is een familiebedrijf dat al meer dan vijftig jaar bestaat en dat is uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers van binnendeursystemen in Europa. Voor grote aannemers als Interbuild hanteert Theuma het Total Service Concept. Dit houdt in dat het niet enkel deuren, kozijnen en ijzerwaren levert, maar ook de werkvoorbereiding en de montage verzorgt. “Door onze korte productietijd en grote productiecapaciteit kunnen we veel flexibiliteit aan de dag leggen,” legt marketing- en communicatiemanager Anouk Walinga uit. “We dragen duurzaamheid hoog in het vaandel en maken gebruik van niet milieubelastende lak- en productieprocessen –getuige daarvan onze EBC-lakdeur. Naast standaard deuren en kozijnen hebben we ook een uitgebreid assortiment akoestische, brandwerende en inbraakwerende deurgehelen. Einde dit jaar zijn wij naar verwachting de eerste Europese deurenproducent met een CE-markering op deurgehelen.”