Functionele nieuwe hoofdzetel voor transport- en opslagbedrijf

Met de verhuis van zijn hoofdzetel naar het industriepark van Weelde begint Transport & Opslag Van de Pol aan een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis. Het vergrootte zijn opslagcapaciteit niet alleen met 7.500 m², maar beschikt nu ook over uitgebreidere en aangenamere kantoor- en personeelsinfrastructuur. Bovendien is het transport- en opslagbedrijf nu meer dan ooit klaar voor de toekomst. De site laat immers toe om later nog eens 3.500 m² opslagruimte bij te bouwen.

Sinds 1962 specialiseert Van de Pol zich in het transport van allerhande producten: van farmaceutica over metalen tot bouwmaterialen, en dit zowel nationaal als internationaal. Zaakvoerder Bart Van de Pol: “Om onze klanten een volledige service te kunnen bieden, zijn we in 1989 ook gestart met de opslag van goederen. Deze activiteit kende een erg snelle groei, waardoor we in 2003 een bijkomende vestiging openden in Turnhout. Daar kwam in 2012 nog een andere opslagruimte bij, waarmee we over een totale oppervlakte van 23.000 m² beschikten. Toch groeide ons bedrijf nog steeds uit zijn voegen. Om in te spelen op de toenemende vraag besloten we dan ook opnieuw te investeren in een capaciteitsuitbreiding. Twee jaar geleden kregen we de kans om een stuk grond van 2,5 hectare te kopen in het Industriepark van Weelde, ideaal voor de bouw van een toekomstgerichte opslagruimte en kantoren. Zo konden we meteen ook de benodigde extra administratieve ruimte creëren én konden we onze uitvalbasis een esthetische dynamiek geven die onze filosofie weerspiegelt.”

Van de Pol
In de nieuwe hoofdzetel is er nu ook sprake van meer en aangenamere kantoorinfrastructuur.

Van architectuur tot afwerking
Het hele project is volledig uitgewerkt door Bolckmans uit Hoogstraten, van ontwerp over bouw tot afwerking (met uitzondering van de technieken). Boni Voorhelst (Commercieel Directeur): “We zijn gespecialiseerd in bouwen voor ondernemers. Via een gestuurd proces werkt ons eigen team van ingenieurs en architecten het ontwerp uit volgens de specifieke eisen van de bouwheer. Vervolgens zorgen onze ervaren uitvoeringsteams voor de effectieve realisatie. Ondernemers stellen onze aanpak op prijs omdat hij het mogelijk maakt om zonder verrassingen en input van schaarse managementtijd te investeren in bouwprojecten.”

Ontwerp zonder veel franje
Omdat functionaliteit centraal staat bij Van de Pol, ging Bolckmans resoluut voor een ontwerp zonder veel franje dat de benodigde ruimte, efficiënte flows en uitbreidingsmogelijkheden biedt. Het magazijn bevindt zich in een rechthoekig volume van 96 x 78 meter en een hoogte van 12,3 meter, opgebouwd uit een staalstructuur en afgewerkt met antracietkleurige stalen sandwichpanelen. Qua dak viel de keuze op een steeldeck met PIR en pvc-afwerking. Projectmanager Stefan Vercammen: “7.500 m² van het magazijn bestaat uit opslagruimte. Daarnaast bevat het volume ook een garage voor de vrachtwagens, een laad- en loszone en een werkplaats. De voor- en linkerzijde kregen een grote luifel in de vorm van een met sandwichpanelen beklede staalstructuur. Deze fungeren als tankplaats en overdekte laad- en loszone. Op de site is tevens een buitenwasstraat voor de vrachtwagens gebouwd.”

Van de Pol
Om het hoofdkantoor echt cachet te geven, zijn er contrasterende materialen gebruikt: witte betonpanelen en antracietkleurig aluminium buitenschrijnwerk.

Contrasterende materialen
Het kantoorgebouw, dat vooraan aan het magazijn werd gebouwd, bestaat eveneens uit een rechthoekig volume, zij het met enkele in- en uitsprongen aan de inkom. Dit gedeelte meet 41 x 9,7 meter en telt twee bouwlagen. “Om het hoofdkantoor echt cachet te geven, besloten we met contrasterende materialen te werken. Vandaar dat dit gedeelte opgetrokken is met witte betonpanelen en antracietkleurig aluminium buitenschrijnwerk”, vertelt Stefan Vercammen. “In de tweede bouwlaag is de woning van de zaakvoerder geïntegreerd, waardoor we boven de carport nog een groot buitenterras van 70 m² konden inrichten.”

Competenties nogmaals bewezen
Voor Bolckmans had dit project niet meteen grote uitdagingen in petto. Stefan Vercammen: “De uitwerking van de traphal was ietwat lastig vanwege plaatsgebrek, en een woning integreren is natuurlijk ook niet zo evident. Maar we zijn dermate in dit soort projecten gespecialiseerd dat Van de Pol voor ons eigenlijk bijna routinewerk was. Het is ook niet de eerste keer dat we voor deze bouwheer werken, waardoor we voordien al op elkaar waren ingespeeld. Eens te meer hebben we perfect op zijn wensen kunnen inspelen: de nieuwe hoofdzetel weerspiegelt perfect waar Van de Pol voor staat én de werken zijn volledig binnen de gestelde deadlines en budgetten verwezenlijkt. Kortom: het is een project waarin we onze competenties nog maar eens hebben kunnen bewijzen.”


Technische Fiche 

Bouwheer Van de Pol (Weelde)
Hoofdaannemer Bolckmans (Hoogstraten)

Van de Pol
Op de site is tevens een buitenwasstraat voor de vrachtwagens gebouwd.” 

Tekst | Els Jonckheere       Beeld | Bolckmans