Gent | Backstay Hostel

Een voorbeeld van een geslaagd stadsrenovatieproject: dat is in een notendop het verhaal van de nieuwe bestemming voor drukkerij Vooruit in de Gentse studentenbuurt. Via een masterplan werden 105 studentenkamers en het Backstay Hostel met 108 bedden gerealiseerd.

“De gebouwen van de vroegere drukkerij Vooruit zijn, op de redactielokalen aan de straatzijde en het naastliggende gebouw na, volledig gesloopt. Het vrijgekomen terrein voorzagen we van twee ondergrondse bouwlagen waarvan één bestemd is als commerciële ruimte en de andere als parkeer- en berginglaag,” vertelt Christian Overdeput van architectenbureau A154. “Op het dak van deze sokkel werd een stedelijke daktuin aangelegd. Bovenop deze daktuin creëerden we twee gebouwen als studentenhuis, met respectievelijk 93 en twaalf studentenkamers. Om elk van de 93 kamers voldoende lichtinval te geven en het volume open te trekken naar het binnenplein toe, kozen we ervoor om centraal in het volume een insprong te maken waardoor een planmatige U-vorm ontstaat. De insprong zorgt ervoor dat het gebouw –met 7 lagen– een grotere geleding heeft dan wanneer de volledig toegestane oppervlakte volgebouwd zou zijn. De gevels van de sokkel vatten we op als gestapelde vlakken in verschillende tinten die de veelheid aan studentenkamers suggereren. Het andere gebouw –met twee lagen– staat aan de overkant van de tuin en sluit aan op de achtergevels van de aanpalende gebouwen. Om de te grote bouwdiepte op te lossen lieten we de collectieve circulatie verlopen via buitenterrassen, die een verlengde zijn van de kamers. De voorgevel van het gebouw werd hiertoe weggebroken en vervangen door enkele stalen kokers, wat voor een grote openheid naar het plein zorgt.”

Beschermd gebouw
“Het Backstay Hostel vond zijn thuis in het voormalige redactiekantoor van dagblad Vooruit.” Dit beschermd gebouw uit 1930 met zijn opvallende, matglazen eclectische gevel van architect Brunfaut,
spreekt tot de verbeelding,” vertelt Nele Van Damme van Upgrade Estate. “Na de stopzetting van de activiteiten het dagblad werd het pand in de jaren tachtig omgevormd tot het cultuurhuis Backstage. In het aanpalende pand rechts –met winkelpui– was vroeger het café Hof van Beroep gevestigd.

Dit pand integreerden we ook in het project. In 2009 kocht studentenhuisvester Upgrade Estate het ganse complex. In 2013 kregen we een vergunning om het monument aan de straatzijde om te vormen tot een hostel. Met 108 bedden en vijftien kamers zijn we meteen één van de grootste hostels in de Gentse regio. We richten ons zowel op groepen als op individuele reizigers.”

Totaalconcept voor interieur, vormgeving en sfeer
“De renovatiewerken namen iets minder dan een jaar in beslag. Met respect voor het verleden van het gebouw werkten we een totaalconcept uit voor interieur, vormgeving en sfeer.

Naast de meerwaarde van de historische architectuur van ons pand wilden we ons ook profileren door een originele en niet-alledaagse inrichting als een hip, internationaal hostel in een bruisende cultuurstad. Elke verdieping kreeg een specifieke kleur, elke kamer verwijst naar een internationale krant. De ondoorzichtige ramen van de voorgevel zorgen voor een zacht gefilterd licht aan de slaapruimtes. ’s Nachts is de hele glazen gevel verlicht. In het voormalige café richtten we een ‘Travellers zone’ in.
Gasten kunnen er zich ontspannen, er is een podium gebouwd en een piano en gitaren zijn ter beschikking. In de gelijkvloerse bar werd het barmeubel bekleed met honderden houten zetletters uit de collectie van drukkerij Strobbe. De kleurrijke wereldbollen verlichten de bar met een speelse knipoog. De lobby, bar, ontbijtruimte en het terras vloeien naadloos in elkaar over. Een aparte vermelding verdient de ‘blogkamer’ in de verlichte toren van de voorgevel. Bekende schrijvers en dichters zoals Louis Paul Boon en Richard Minne hadden hier hun vaste stek. De blogkamer staat gratis ter beschikking van reizigers en Gentenaars om er hun verhalen neer te pennen,” besluit Van Damme.

Tekst | Bert Verbeke Beeld | CO2-images

Technische Fiche
Bouwheer Upgrade Estate, Gent
Architect A154, Gent
Hoofdaannemer Upgrade Estate, Gent
Soilmix Lameire, Eeklo
Ramen Soete Aluminium, Boezinge
Schilderwerken Proreno, Zwijndrecht
Binnenafwerking DMV Afwerking, Zwijnaarde
Levering Foamglas Pittsburgh Corning Europe, Tessenderlo
Ventilatie en speciale technieken Vepa Sanitair, Zelzate

i-project-infov3 Projectinfo

ProReno –schilder-werken
“ProReno bestaat zeven jaar en wij zijn best fier op onze realisaties. Ons team bestaat ondertussen uit vier projectleiders, een secretaresse en een team van schilders, decorateurs en vloerbekleders,” vertelt zaakvoerder Tomas Mannaert. “Zowel renovatieschilderwerk als nieuw schilderwerk behoorden tot onze opdracht in het Backstay Hostel. Voordien voerden we al gelijkaardige opdrachten uit bij onder meer Bank Delen en Bank van de Arbeid in Gent. Voor ons was dit een mooi project waaraan we met veel overgave aan gewerkt hebben gedurende ongeveer vier maanden met een zestal schilders. Tot onze talrijke referenties behoren onder andere de nieuwe loods en kantoren van Jet Air, deze werd gebouwd voor de komst van de nieuwe Dreamliner Boeing op de luchthaven van Zaventem. Een bijzondere vermelding verdient de werf Arena in Evere, goed voor meer dan 45.000 m² schilderwerken. Ook de schilderwerken aan de gevels van de residentie Jan Turpin in Nieuwpoort waren voor ons een mooi visitekaartje.”


Foamglas (PCE) –isolatie
Voor de dakisolatie, inclusief het groendak en de rijwegverharding, gebruikte Backstay Hostel cellulair glas, meer bepaald het type F van Foamglas (Tessenderlo). “We leverden een oppervlakte van 590 m², met een dikte van 13 cm,” blikt Frank Vanhove, managing director Benelux, terug. “Het Foamglas Kompaktdaksysteem in combinatie met warm bitumen garandeert een perfecte waterdichtheid. Maar we werden ook gekozen omwille van de druksterkte.”

Vanhove beschouwt Backstage als een mooie referentie, onder meer door de ligging in het historische hart van Gent. “In Oost-Vlaanderen leverden we recent ook 1.000 m² Foamglas voor het Datacenter van Universiteit Gent in Zwijnaarde. EVR zorgde in samenwerking met Bureau Bouwtechniek voor het ontwerp, MBG fungeerde als hoofdaannemer en Albitum voerde de dakwerken uit. Voor MPI Sint-Lodewijk in Wetteren (zie ook BAVL 2014-5), een ontwerp van De Vloed, leverden we 2.500 m². Cordeel was hier hoofdaannemer, Gent-Asfalt voerde de dakwerken uit.”

Foamglas (Pittsburgh Corning Europe, PCE) maakt deel uit van de internationale groep Pittsburgh Corning Corporation, die al ruim een halve eeuw aanwezig is in België. In 2013 opende het in Tessenderlo een Applications Training Center.
Hoewel het moederbedrijf Amerikaans is, is cellulair glas een Europese uitvinding. Aanvankelijk had het vooral een decoratieve en bouwkostenbesparende functie, maar de doorontwikkeling tot Foamglas zette andere eigenschappen op het voorplan. “het is niet alleen een uitermate sterk en rigide, licht en vuurbestendig materiaal dat uitstekend beschermt tegen hitte en koude, maar bovendien totaal ongevoelig voor de twee grootste vijanden van isolatiemateriaal: water en waterdamp,” onderstreept Vanhove.


Soete Aluminium –plaatsing alu schrijnwerk
“Ons aandeel in de bouwwerken bestond hier uit het plaatsen van het aluminium schrijnwerk,” vertelt Pedro Soete, zaakvoerder van Soete Aluminium (Boezinge). “In samenspraak met de opdrachtgever hebben we hiervoor de raamprofielen CS77HI van Reynaers Aluminium gebruikt. Hiermee voldoen we aan de huidige EPB-normen en konden we een stevig raam aanbieden, wat in een studentenhuisvesting wel nodig is. Als Renson Ambassador hebben we voor de ventilatie Invisivent-roosters op het raam of AR 75-ventilatieroosters op het glas geplaatst. Zonweringen zijn hier niet geplaatst, maar als Renson Ambassador zouden we dit ook gekund hebben.
Soete werkt momenteel ook mee aan Rusthuis De Ril in Middelkerke en aan de residenties Duinenhof in De Haan en Lappersfort in Brugge. Pedro Soete startte zijn bedrijf in 2001 als eenmanszaak. Intussen is ze uitgegroeid tot een stevige KMO met vier bedienden en veertien arbeiders. De groei van het machinepark noodzaakte al in 2006 de verhuis naar de huidige, ruimere locatie.


Vepa Contracting –HVAC en sanitair
In house ontworpen technische installaties vormen de specialiteit van Vepa Contracting (Zelzate). In het Backstay Hostel stond in voor het ontwerp, de plaatsing en de indienststelling van de verwarming, de koeling, de ventilatie en het sanitair. “Door onze totaalbenadering werden wij vroeg bij het gebouwontwerp,” zegt zaakvoerder: Sven Van Hecke. “Dit resulteerde voor de verwarming in een grondgekoppelde warmtepomp van 200 kW die via 21 125 m diepe boringen warmte uit de grond onttrekt. Dit zorgt voor zeer hoge rendementen gehaald en korte terugverdientijden. Daarnaast kan via de bodemsondes een passieve koeling bekomen worden die het milieu niet extra belast.” Voor de goedkope productie van sanitair warm water staat een micro-WKK in. “Verder is het hostel uitgerust met onze Fluvoo douchewarmtewisselaars, die tot 50% van de warmte uit het doucheafvalwater recupereren.” Vepa Contracting is zowat zes jaar geleden opgestart vanuit de sanitaire groothandel Vepa. Het opent weldra een tweede vestiging, in Gent.