Claerhout Communicatiehuis Gent neemt intrek in unieke ontmoetingsruimte

Heel wat bouwwerken vertellen een verhaal via hun architectuur. Maar de nieuwe uitvalsbasis van Claerhout Communicatiehuis gaat nog een stukje verder: ze brengt ook het verhaal van haar klanten. In het nieuwbouwproject zijn immers oplossingen van meer dan dertig fabrikanten geïntegreerd, waaronder tal van innovaties die nooit eerder werden toegepast. Het resultaat: een uniek bedrijfspand dat op vele punten als hét ‘kantoor van de toekomst’ kan worden beschouwd.

Claerhout Communicatiehuis biedt een allesomvattende dienstverlening op het vlak van bedrijfscommunicatie en spitst zich daarbij voornamelijk toe op de bouwwereld. Naast de hoofdzetel, waar de concepten en strategieën worden ontwikkeld, telt het Communicatiehuis verschillende kamers: Studio Claerhout (fotografie en video), Lumac Signs (in- en outdoorsignalisatie), O2 Agency (on- en offlinecommunicatie) en sinds de intrek in het nieuwe kantorencomplex ook Rodebol Events (events) en AuditoRium4 (seminars). Door de voortdurende groei van de activiteiten drong de realisatie van een nieuwe uitvalsbasis zich op. De locatie was snel gevonden, want er was nog een stuk braakliggend terrein voorhanden op de CommunicatieCampus. De uitwerking van het concept nam echter wat meer tijd in beslag. Zaakvoerder Pieter Claerhout had immers een duidelijke missie: hij wilde de multifunctionele nieuwbouw samen met zijn klanten ontwerpen en bouwen, er de nieuwste technieken in implementeren en een pand creëren dat dé referentie in Vlaanderen zou worden.

122386f0058-dofo

Handen in elkaar
Om zijn ideeën te concretiseren, zette Pieter Claer­hout een samenwerkingsverband met verschillende fabrikanten en adviseurs op poten. Dit resulteerde in vier grote ‘communicatieplatformen’: de Vijfde Gevel (plat dak), de Derde Long (binnenklimaat), IT Centraal (technologie) en BIM (Building Information Model). Coördinator Mark Delreux: “Alle partijen binnen deze kennisdelingsplatforms hebben de handen in elkaar geslagen om hun innovaties op elkaar af te stemmen en zodoende het ‘perfecte’ dak, binnenklimaat, domoticasysteem … te ontwikkelen en te implementeren. Wij fungeren als try-out, want veel van de nieuwigheden werden nooit eerder in de praktijk toegepast. Nu kunnen ze onze nieuwbouw als een soort van ‘toonzaal’ gebruiken, want alle partners kunnen hun klanten op onze site uitnodigen voor een rondgang met demonstratie van de geïmplementeerde systemen.”

40 meter lange werktafel
Architecturaal oogt de buitenzijde van het bouwwerk vrij eenvoudig. Het bestaat uit een betonstructuur met dragende silicaatwanden, die zijn afgewerkt met zwarte Ecobricks. De vorm is een rechthoek waar enkele ‘knikken’ inzitten, zodat het perfect aansluit op de bestaande gebouwen. Ir. Architect Jo Verstraete van Aiko Architecten: “Door met twee bouwlagen en een ondergrondse parking te werken, konden we de totale benutbare oppervlakte van het pand op 3.500 m² brengen. Hiermee heeft het Communicatiehuis voldoende ruimte om nog flink te groeien.” De aandacht van de bezoekers wordt getrokken door een grote luifel die een rotonde overdekt en via de rode bol naar de grote inkomsthal leidt, die tegelijkertijd ook toegang biedt tot de eerste verdieping. De rest van de gelijkvloerse verdieping is ingericht als landschapskantoor met op het einde de copycorner, adminstratieve ruimtes en refter. Pronkstuk is de 40 (!) meter lange werktafel: een idee van Pieter Claerhout om de interactie en creativiteit van de medewerkers te stimuleren.

cohu_211860s_1cohu

Alle technieken onder de vloer
De eerste verdieping is bestemd voor het publieke gedeelte met vergaderzalen, sanitair, keuken, vestiaire en de paradepaardjes: de ontmoetingsruimte FoyeR4 en het AuditoRium4, waar bezoekers in een seminarie of een audiovisueel totaalspektakel kunnen worden ondergedompeld. Aan de achterzijde is ook nog een conciërgewoning voorzien. Jo Verstraete: “Binnen werd het aantal dragende elementen maximaal beperkt. We gebruikten zichtbaar beton, behalve voor de koepel van het auditorium, die vanwege gewichtsbeperkingen in hout en staal is uitgevoerd. Interessant is dat alle technieken, die normaal in de valse plafonds worden ingepast, zich bij Claerhout onder de vloer bevinden: verwarming, koeling, ventilatie, elektriciteit, aan- en afvoer van water, data … Dat is esthetisch veel mooier, maar brengt bouwtechnisch wel de nodige complexiteit met zich mee. De technieken en de vloer moeten immers klaar zijn vooraleer je kan starten met de afwerking van het gebouw.”

Innovatie troef
Voor de rest kan je het zo gek niet bedenken of het is in dit nieuwe complex terug te vinden. Een greep uit de vele voorbeelden: een driepijpswarmtepomp die de warmte van de zuidkant kan recupereren om de noordkant te verwarmen en die tevens voor het sanitair warm water zorgt, een systeem dat actief zoekt waar moet worden gekoeld en verwarmd, regenwateropvang via een onderdruksysteem met tweeledige, polyurethaan dakkolken … Het dak, dat met een nieuw type Foamglas® is geïsoleerd, omvat naast een bijenhotel een groendak dat onder meer kruiden voor de keuken zal opleveren. Een interactief registratiesysteem verwelkomt de bezoekers en gidst ze via schermen in liften, gangen en trappen naar de juiste locatie. Het auditorium omvat een gigascherm dat door de sprekers kan worden aangestuurd.

Innovatief van concept tot einde levensduur
De nieuwe uitvalsbasis van Claerhout Communicatiehuis is niet alleen progressief qua technieken en materialen. Mark Delreux: “We willen ook actief aan ‘building management’ doen. Met andere woorden: de juiste onderhoudsingrepen, herstellingen en vervangingen uitvoeren op het juiste moment én met de juiste materialen en technieken. Vandaar dat we de volledige ‘as-built’ omzetten in BIM. Dit proces, waarmee we nu bezig zijn, is voor de meeste partijen een eerste kennismaking met deze manier van werken. Op die manier initiëren we een verdere doorbraak van BIM in de bouwwereld, want we zijn ervan overtuigd dat dit de basis voor het gebouwenonderhoud van de toekomst is. Zo is de cirkel rond qua voorbeeldfunctie en is de visie van Pieter Claerhout realiteit geworden. Ons kantorencomplex is innovatief doorheen de volledige levenscyclus, van concept over bouw tot aan het einde van zijn bestaan.”

licht-en-ruimte-voor-optimaal-comfort

Technische Fiche
Bouwheer
Claerhout Communicatiehuis (Gent)
Architect Aiko Architecten (Maldegem)
Hoofdaannemer Vuylsteke Bouw (Meulebeke)

Tekst | Els Jonckheere Beeld | Studio Claerhout

 

i-project-infov3 Participanten aan het woord

dormakaba – Automatische schuifdeur en toegangscontrole
De automatische schuifdeur aan de inkom van Claerhout Communicatiehuis werd geleverd en geplaatst door dormakaba uit Brugge. Het betreft de ‘ST Flex Green’, een schuifdeur die uitblinkt door haar energie-efficiëntie en die met andere woorden een minimum aan temperatuurverlies in het gebouw waarborgt. De firma verzorgde ook het toegangscontrolesysteem met badgelezers (Dorma Matrix Online), de ‘Dorma BTS 80’-vloerveren en het ‘Dorma PT Universal’-hoekbeslag op de glazen pendeldeuren. Marketing- en communicatieverantwoordelijke Antony Vandeplas: “De automatische deur werd geplaatst door onze eigen diensten, de deursluiters en het beslag voor de manuele deuren door onafhankelijke installateurs. Als fabrikant bieden we ondersteuning bij de volledige coördinatie, het ontwerp en de uitvoering van onze technieken. Dankzij de samensmelting van de Dorma Groep en Kaba Groep tot dormakaba (vorig jaar) kunnen we een nog betere service en een ruimer productgamma aanbieden.”


AGC Mirvitral – Glazen binnenwanden
De glazen binnenwanden bij Claerhout Communicatiehuis zijn van AGC Mitrival uit Melle, een dochteronderneming van AGC Glass Europe die zich specialiseert in glasoplossingen voor winkelinrichting en interieurdecoratie. De transparante wanden werden uitgevoerd met helder AGC-glas van het type Planibel Clearlite. De rest is uitgevoerd met Matelux-floatglas, dat aan één zijde een satijnachtig oppervlak heeft door een bewerking met hoogkwalitatief zuur. Al het glas heeft een dikte van 12 mm en is gehard om een absolute veiligheid te garanderen. Verder werd voor de wandbekleding enkele meters gehard en gelakt glas met een dikte van 6 mm toegepast (type Lacobel T Cool White). Dit is floatglas met aan één zijde een laklaag die thermisch behandeld is, wat voor een grote schok- en krasbestendigheid zorgt. Tevens is het bestand tegen thermische schokken, uv-stralen en beschikbaar in vele kleuren.