Gent – NT Gent

Geschiedenis en moderne technieken in theatertoren

De grondige verbouwing van de Gentse stadsschouwburg is bijna afgerond. NT Gent is voortaan voorzien van moderne theatertechnieken, een praktische laad- en loskade, een extra nooduitgang en een verbeterde toegankelijkheid voor mindervaliden. Dit alles zonder dat de historische allure van de cultuurtempel eronder te lijden heeft.

NT Gent
De iconische gevel van NT Gent.  (Beeld: FACE)

Met een combinatie van restauratiewerken en nieuwbouw kreeg NT Gent een fikse facelift. Uiteraard bewaarde aannemer Denys het historische karakter en de waardevolle artefacten. Maar daarnaast is de schouwburg nu volledig uitgerust met moderne theatertechnische installaties om de productiemogelijkheden te optimaliseren en een vlotter gebruik mogelijk te maken.

Automatisatie van de theatertoren
De decors omhoogtrekken gebeurde bij NT Gent tot voor kort nog manueel, met veel handenarbeid en mankracht. De toren werd volledig gestript en voorzien van een nieuw, volledig geautomatiseerde trekkeninstallatie. “Natuurlijk is stabiliteit hierbij een belangrijk aandachtspunt geweest”, zegt projectleider Stefanie Bergez. “We hebben het nieuwe ontwerp uitgewerkt in 3D nadat we een 3D-scan van de bestaande theatertoren genomen hadden. Ook de stabiliteitsstudie zat in de opdracht van Denys vervat. Er is een stuk van de oude, manuele trekkenwand bewaard als herinnering aan het verleden, samen met de toquets op het eerste center. Dit op vraag van de dienst Onroerend Erfgoed.”

NT Gent
De theatertoren werd volledig gestript en heropgebouwd, met behoud van enkele authentieke elementen.

Naast de nieuwe trekkeninstallatie kreeg de schouwburg een nieuw rookscherm, werden er akoestisch brandwerende deuren geplaatst en werd de bestaande orkestbak volledig gereviseerd. “Denys is vertrouwd met renovaties in de culturele sector. We namen eerder ook al de Handelsbeurs in Gent en de Muntschouwburg in Brussel onder handen. Zo profileert we ons stilaan als een specialist in de nichemarkt van de theatertechnieken.”

Vrachtwagenlift voor zware decors
Een andere uitdaging in dit renovatieproject was de vereenvoudiging van het laden en lossen van onder andere decors. Momenteel moeten vrachtwagens zich via smalle straatjes een weg naar de schouwburg banen. Laden en lossen gebeurde op het gelijkvloers, waarna men een niveauverschil van ongeveer 3 meter moest overbruggen. De laad- en loskade verhuist naar de andere kant van het gebouw. Via het Sint-Baafsplein hebben leveranciers toegang tot een moderne vrachtwagenlift, die hun vrachtwagen met lading tot op een centimeter nauwkeuring naar het juiste niveau brengt.

Rond de vrachtwagenheffer is een akoestische box gebouwd, zodat de buren geen lawaaihinder ondervinden tijdens de op- en afbouw van een theaterproductie. Stefanie Bergez: “Ook het maken van de opening in de bestaande muur was een uitdaging. Er gingen heel wat stabiliteitswerken aan vooraf. We moesten twee openingen van circa 5 op 5 meter maken in de dikke buitenmuur.” Dit luik van het verbouwproject zit in de afwerkingsfase en kan binnenkort in gebruik genomen worden.

Betere toegankelijkheid
Naast de vrachtwagenlift is er ook een nieuwe goederen- en personenlift in de stadsschouwburg geïntegreerd. “Onder meer om de toegankelijkheid voor mindervaliden te verbeteren”, verduidelijkt de projectleider. “Een plaatsje op de parterre of het balkon? Ze kunnen kiezen en eenvoudig hun plekje bereiken.” Op vraag van de brandweer kwam er ook een nieuwe nooduitgang bij.

Het nieuwe liftvolume is afgewerkt met houtskeletwanden en bekleed met gegolfde en geperforeerde aluminiumplaten. Het architectenkantoor poot zo een eyecatcher neer in het hart van de stad. Kortom: de facelift van NT Gent is een win-win voor bezoekers, theatergezelschappen, leveranciers én medewerkers. 

Tekst Stephanie Demasure     |    Beeld Régine Mahaux
Uitgelichte afbeelding: 
Dankzij de moderne theatertechnische installaties worden producties nu vlotter opgezet in NT Gent.

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer sogent (Gent)
Architect B-architecten (Antwerpen)
Hoofdaannemer(s) Denys (Wondelgem)


Participanten aan het woord

FACE – Licht, geluid en bekabeling
NT Gent
FACE installeerde een moderne geluid- en lichtinstallatie in de theatertoren.

De theatertoren werd uitgerust met een volledig nieuwe bekabeling en een moderne licht- en audio-installatie. Met dank aan FACE. Binnen het vooropgestelde budget combineerde het de nieuwste technieken tot een veelzijdige oplossing, die eenvoudig aan te passen is aan toekomstige noden. “De uitdaging bestond erin om binnen de korte verbouwperiode ook nog de nieuwe, fragiele bekabeling in de planning te krijgen”, zegt Steven Kemland van FACE. “Uiteindelijk hebben we alles in minder dan drie maanden tijd geïnstalleerd. Zonder compromissen met betrekking tot de kwaliteit van de werken.”

NT Gent
De theatertoren werd voorzien van compleet nieuwe bekabeling.

Dankzij de nieuwe geluid- en lichtinstallatie kan iedereen zijn uitrusting eenvoudig aansluiten. Alle mogelijke connecties zijn voorzien. Mochten er in de toekomst nieuwe koppelingen nodig zijn, dan kunnen ze snel en zonder ingrijpende werken toegevoegd worden. Een bewuste keuze voor de lange termijn. Steven Kemland: “Door onze merkonafhankelijkheid vertrekken we vanuit de wensen voor het project, om zo de beste oplossing samen te stellen. Voor NT Gent was dat een moderne uitrusting, voor eigen en externe producties, voor vandaag en morgen. Het resultaat is zeker geslaagd te noemen.”