GENT | WATT The Firms: eerste stap naar een nieuwe stadswijk

De voormalige Elektrion-site aan de Nieuwewandeling in Gent is niet langer een domper op het Gentse straatbeeld. Het kantoorgebouw en de overblijvende structuur van de loodsen gaan voortaan door het leven als een bedrijvencentrum met een twintigtal kantoorunits. Een eerste glimp van wat op termijn een bruisende nieuwe stadswijk moet worden …

Revive, de projectontwikkelaar van de Elektrion-site, is een buitenbeentje in de sector. “Met een team van dertig jonge medewerkers werken we dag in dag uit aan een totale nieuwe visie op wonen”, vertelt CEO Nicolas Bearelle. “We willen op een duurzame manier kwalitatieve en betaalbare woonbuurten creëren, met een minimale ecologische voetafdruk. De Elektrion-site is uitermate geschikt om deze missie te realiseren. Meer nog: door in te zetten op de creativiteit en het ondernemerschap hopen we ook de buurtbewoners, met hun diverse achtergronden, bij het verhaal te betrekken.”

Met respect voor originele stijl
Met het future-proof bedrijvencentrum WATT The Firms is de eerste fase van dit grootschalige project gerealiseerd. Niet meteen de eenvoudigste fase voor de architect en aannemer. Het was immers de bedoeling om de kenmerkende elementen van het gebouw – in typische expostijl –maximaal te behouden. “De gordijngevel moesten we vernieuwen, maar we behielden de gepatineerde look door geanodiseerde aluminiumprofielen (naar het oorspronkelijke model) en een indeling met gelijkaardige gekleurde glaspanelen toe te passen”, vertelt Dieter De Clercq van KRAS architecten. Een bijzondere eyecatcher is het trechtervormige, stalen portiek, dat de nieuwe toegang tot het bedrijvencentrum markeert. Daar zijn op elke verdieping telkens ook twee raammodules gebundeld. De vierkante openingen refereren aan de nieuwe inkompartij en etaleren de structurele opbouw van het kantoor. Het dakvolume is uitgebouwd tot een volwaardige rooftop met een grote vergaderzaal/eetruimte, inclusief zicht op de Groene Vallei en het toekomstige buurtpark. Ook met de bestaande interieurelementen zijn de architecten op respectvolle wijze omgegaan. Zo zijn onder meer de tegelvloeren, houten scheidingswanden en radiatoren maximaal bewaard.

Industriële karakter doorgetrokken
Ook de structuur van de loodsen waren het behouden waard, maar de hedendaagse eisen inzake stabiliteit en brandveiligheid gooiden roet in het eten. Vandaar dat er nieuwe baksteengevels werden opgetrokken, met gemonteerde raamkaders aan de buitenzijde. “Hiermee verwijzen we naar de vroegere gevel met schuifpoorten”, legt De Clercq uit. “De gevels zijn relatief massief en gesloten, maar creëren toch voldoende natuurlijke lichtinval in de kantoren. Binnen kozen we eveneens voor wanden in metselwerk. Deze zijn niet gevoegd om het ruwe, industriële karakter van de loods te behouden. Het overige materiaalgebruik is sober en industrieel: houtwolcementplaten, polycarbonaat, strekmetaal … De kantoorruimtes zijn afgescheiden door een volledig beglaasde serrewand, waardoor ze in contact staan met de vergaderzalen en gesprekshoekjes in de ‘shared space’. De verdieping is te bereiken via een passerelle boven de gelijkvloerse vergaderruimtes.”


Het dakvolume is uitgebouwd tot een volwaardige rooftop met een grote vergaderzaal/eetruimte, inclusief zicht op de Groene Vallei en het toekomstige buurtpark.

Helse uitdaging voor aannemer
Het was Beeuwsaert Construct dat de vertaalslag van ontwerp naar de praktijk maakte. “Onze opdracht bestond erin een gebouw met traditionele eigenschappen te realiseren in een tijdspanne van een industriebouw en met de afwerking van een modern en hip kantoor”, vertelt projectleider Mathias Despriet. “Het was een helse uitdaging, die resulteerde in een prachtige referentie. Ze bewijst welk resultaat we met de kennis en inzet van ons volledige team kunnen bereiken. Dat we konden meewerken aan de wederopstanding van een stuk cultureel erfgoed, is een mooie extra – best een goed gevoel.”

Project dat creativiteit vroeg
Dat de realisatie van WATT The Firms het bouwteam soms bloed, zweet en tranen kostte, blijkt uit twee voorbeelden. Omdat de oude gevel niet meer volledig pas stond en omdat er vlak naast die gevel nieuwe funderingen en een kelder moesten worden voorzien, moest Beeuwsaert een creatieve oplossing bedenken om alles naadloos aan de nieuwe structuur te koppelen. Uiteindelijk koos het voor de toepassing van een voorzetwand die de koppeling ‘verbergt’. Een andere grote uitdaging waren de Gerpan-dakpanelen. “Deze houten sandwichpanelen met rotswolvulling en afgewerkte houtwolplaat aan de onderzijde zijn uiterst vochtgevoelig”, vertelt Mathias Despriet. “Omdat het dakoppervlak 1.200 m² bedraagt, hadden we een droge periode van meer dan vijf werkdagen nodig: geen evidentie gezien ons regenachtige klimaat! Om de timing niet in het gedrang te brengen, hebben we op het einde van elke werkdag telkens een klein uur uitgetrokken om de geplaatste panelen voorlopig af te schermen met folie, kwestie van waterschade te vermijden. Kortom: WATT The Firms is een project dat met niks te vergelijken valt en dat vanwege de moeilijkheidsgraad zeker een van de paradepaardjes in onze referentielijst is.”

Tekst: Els Jonckheere – Beeld: Revive


Technische fiche

Bouwheer: Revive (Gent)
Architect: Kras Architecten (Gent)
Hoofdaannemer: Beeuwsaert Construct (Ledegem)