Gentse Kouter in nieuw kleedje

Weldra wordt de laatste hand gelegd aan ‘de Kouter’, het investeringsproject van Matexi aan het gelijknamige plein in Gent. De vroegere uitvalsbasis van KBC zal vanaf binnenkort door het leven gaan als een winkel-, werk- en wooncomplex. Het resultaat van deze transformatie is een stijlvol gebouw dat oud en nieuw naadloos in elkaar laat overvloeien.

Het nieuwe complex heeft een grondoppervlakte van 2.632 m² en telt zes bouwlagen (inclusief een private ondergrondse parking). Op het gelijkvloers is er plaats voor verschillende winkels, een KBC-filiaal en de toegang tot de appartementen via een patio of binnentuin. Omdat de Kouterdreef er dwars doorheen loopt, bestaat het volledige pand uit twee aparte blokken. Steven Martin, projectarchitect bij B2Ai: “Ook dit kleine straatje werd heraangelegd, waardoor de neoklassieke zij- en achtergevel beter tot hun recht komen. Deze zijn trouwens gerestaureerd, terwijl de voorgevel volledig in een nieuw kleedje is gestopt. We kozen voor een strakke architectuur die de dynamische beleving van de historische gevel op hedendaagse wijze interpreteert. Hij verrast je door een spel van transparantie en massiviteit, naargelang de plaats waar je je bevindt. Ook een van de gevels in de Kouterdreef is volledig nieuw. Daar gingen we bewust voor een sobere vormgeving met bleke natuursteen en aansluitende baksteen, net zoals de moderne gevel op de Kouter. Voor het schrijnwerk en de balustrades gebruikten we warm geanodiseerd aluminium. Kortom: een materiaalkeuze die voor een evenwichtige dialoog tussen oud en nieuw zorgt.”

Bouwtechnische en organisatorische uitdaging
AB Eiffage uit Antwerpen mocht de ruwbouwwerken wind- en waterdicht realiseren. “We waren eveneens verantwoordelijk voor alle technische installaties: sanitair, elektriciteit, HVAC, RWA en liften. Daarnaast zorgden we voor de stalen leuningen en balustrades, voerden we de pleister- en chapewerken voor bepaalde deelprojecten uit én coördineerden we het leeuwenaandeel van de overige afwerkingsloten. Gezien de complexe ligging, pal in het centrum, was het geen eenvoudig project. Bovendien moesten we de geklasseerde historische gevel boven de bouwput schoren en moesten we hem ook naadloos in de nieuwbouw integreren. Een andere uitdaging was het verruimen van de bestaande raamverdeling van de historische gevel op het gelijkvloers om grotere vitrines te creëren. En ook voor de nieuwbouw moesten we enige creativiteit aan de dag leggen, vooral bij de realisatie van de complexe beton­structuur. Last but not least moest KBC zijn nieuwe kantoorruimte vroegtijdig in gebruik kunnen nemen, zelfs voor de beëindiging van de overige ruwbouwwerken. Ook de CRU, de versmarkt van de Colruyt-groep, ging overigens al tijdens de werken open. Vandaar dat het organisatorisch een hele kluif was om de detail-, kraan- en lean-planning op te maken. Alles moest immers nauwgezet worden uitgewerkt, in overleg met alle actoren en stakeholders. Dankzij een minutieuze voorbereiding en de oeverloze inzet van het AB-bouwteam, dat waar nodig weldoordachte alternatieven uitwerkte, zijn we er niettemin in geslaagd om de opdracht tot een goed einde te brengen. Het mag dan ook geen verrassing heten dat we bijzonder trots zijn op deze realisatie!”


Tekst | Els Jonckheere Beeld | Antwerpse Bouwwerken

Technische Fiche
Bouwheer   Matexi (Waregem)
Aannemer   Antwerpse Bouwwerken Eiffage (Antwerpen)
Architect   Tijdelijke Vereniging 360 architecten (Gent), B2Ai (Brussel/Gent/Roeselare) en Crepain Binst Architecture (Antwerpen)