Gevels La Seine Musicale gered dankzij vakkundige behandeling

Bij de constructie van La Seine Musicale, het nieuwe concertgebouw in Boulogne-Billancourt op een eiland in de Seine in het zuidelijke deel van Parijs, werd ter plaatse gestort beton gebruikt. Alleen bleek dit niet het beoogde esthetische resultaat op te leveren. Gelukkig kon het euvel worden verholpen via het aanbrengen van lasure en kregen de gevels zo eindelijk een look die het gebouw waardig is, met als extraatje een gemakkelijker onderhoud en een langere levensduur van het beton.

Het was Concreat uit Tielt dat La Seine Musicale uit de nood hielp. Sinds 2013 profileert het bedrijf zich als dé expert in het behandelen en herstellen van betonoppervlakken. Intussen telt de firma een tiental medewerkers, die projecten in heel Europa realiseren. Haar expertise situeert zich in vier domeinen: tank-lining (de inwendige bescherming van tanks en opslagsilo’s), betonherstel (grouten en vochtbestrijding), waterdichtingen/injectiewerken en betoncosmetica (lasure- en spachtelwerken – permanente antigraffitisystemen). Het was deze laatste activiteit die Contreat onlangs naar Parijs bracht. Kris Serry: “Tijdens de oplevering van La Seine Musicale bleek dat er te veel stortnaden en wolkvorming zichtbaar waren op de betonnen gevels. Hoofdaannemer Bouygues Batiment IDF, die ons kent via de fabrikant van het product MC Bauchemie, vroeg ons om raad en daad. We besloten om op de volledige oppervlakte van 11.530m² een impregnering lasure aan te brengen. Het betreft Repacryl, een kunststofadditief voor de verfijning, verbetering en kleurinstelling van betoncosmetische spachtels dat in drie kleuren beschikbaar is.”


De betonstructuur kreeg een egale kleur en oppervlakte, en dat zonder dat er aan de eigenschappen van het beton geraakt werd.

Schitterend resultaat
In samenspraak met de aannemer besloot Contreat ook 2.695 m² van de gevels te behandelen met een permanent antigraffitisysteem, met name de MC-Color Proof Vision van MC Bauchemie. Het betreft een hoogwaardig, transparant beschermingssysteem met geïntegreerde ‘easy-to-cleantechnologie’. “Het resultaat is werkelijk fantastisch”, vertelt Jonathan Coeman. “De betonstructuur kreeg een egale kleur en oppervlakte, en dat zonder dat er aan de eigenschappen van het beton geraakt werd. Aangezien een impregneringsmiddel geen verf bevat en dus niet kan afbladeren, blijft het visuele aspect vele jaren intact. Tevens is de oplossing water- en vuilafstotend, uv-bestendig en weerbestendig. Ze beschermt de constructie tegen eventuele roestuitbloeding en vorst-dooizoutbelastingen. Tot slot zorgt ze dankzij haar carbonatieremmende werking voor een langere levensduur van het beton. Met dit project hebben we eens te meer bewezen dat het een must is om betonstructuren te beschermen. We love to treat concrete.”


Het verschil na het aanbrengen van Repacryl is indrukwekkend.

Tekst | Els Jonckheere          Beeld | Contreat
Uitgelichte foto boven: Tijdens de oplevering van La Seine Musicale bleek dat er te veel stortnaden en wolkvorming zichtbaar waren op de betonnen gevels.