Hendrik Consciencegebouw | Brussel

Vlaamse ambtenaren omarmen het nieuwe werken

AXA Belgium heeft het Brusselse Hendrik Consciencegebouw aangepast aan ‘het nieuwe werken’. De Vlaamse ambtenaren kiezen nu zelf waar en wanneer ze aan de slag gaan. Het eigen kantoor maakte plaats voor open en afgeschermde flexwerkplekken en samenwerkplaatsen.

Hendrik ConsciencegebouwDe opvallende luifel accentueert de toegang tot het Hendrik Consciencegebouw.

Dankzij de implementatie van ‘het nieuwe werken’ kan het Hendrik Consciencegebouw, op een boogscheut van het station Brussel-Noord, 40% meer ambtenaren herbergen. Naast Onderwijs en Vorming hebben nu ook Agion (het agentschap voor onderwijsinfrastructuur) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) hun thuisbasis in de Koning Albert II-laan 15.

De renovatie optimaliseerde niet enkel het ruimtegebruik. Het complex werd ook opgewaardeerd in energetisch opzicht, met name via de milieubewuste inzet van materialen en de plaatsing van duurzame technische installaties, ledverlichting, sensoren en zonnepanelen. De renovatie ging begin 2016 van start. In september van dit jaar knipte Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) het lintje van het vernieuwde kantoor door. Al die tijd bleef het gebouw gewoon in gebruik.

Hendrik ConsciencegebouwHet bedrijfsrestaurant kijkt uit op een open keuken. De bezoekers stellen zelf hun maaltijd samen.

In gebruik tijdens renovatie
“De werken waren opgedeeld in vijftien fases”, vertelt Dimitri Torfs, regional manager bij Bopro. Bopro beheerde het project van a tot z, keek toe op het budget en gaf duurzaamheidsadvies in het kader van de BREEAM-certifiëring (Excellent New Construction). “Eerst focusten we op de datarooms en pasten we de technieken aan. Nadien volgden de inkomhal, het restaurant en het vergadercentrum op de eerste verdieping. Om de werkplekken in een nieuw jasje te steken, richtten we een bufferzone in. Daar brachten we de ambtenaren onder toen hun verdieping gerenoveerd werd.”

Hendrik ConsciencegebouwHout, licht en elegant designmeubilair brengen rust in de koffiehoek.

Vanzelfsprekend was het niet, maar dankzij een doordachte planning viel alles in de juiste plooi. “De druk was hoog”, geeft Torfs toe. “Sommige diensten, zoals Agion en VLM, moesten hun oude gebouw tijdig verlaten. Bovendien moesten bepaalde luidruchtige werken, zoals slijpen en boren, buiten de kantooruren plaatsvinden. Regelmatig overleg met de ambtenaren en de betrokken aannemers – EEG, VMA, Druart en Jansen Finishing – zorgde echter voor een feilloze renovatie.”

Hendrik ConsciencegebouwEen monumentale trap brengt bezoekers naar de eerste verdieping. Daar vinden ze de vergaderzalen en de auditoria.

Natuurlijk licht, hout en kleur
Het Hendrik Consciencegebouw bestaat uit drie torens. De schil bleef intact. Enkel de inkom is verplaatst en kreeg een opvallende luifel van de hand van CONIX RDBM Architects. De inkom loopt voortaan over in een gezellige koffiebar en mondt uit in het onthaal. Het gebruik van hout en de aanwezigheid van natuurlijk licht vallen onmiddellijk op. Hoewel de ruwbouw amper werd aangepast, verwijderden de arbeiders wel enkele lokalen om meer daglicht in het gebouw – en dan vooral in het restaurant – te laten doordringen.

Hendrik ConsciencegebouwNet voorbij de inkom bevindt zich een strategisch gelegen koffiebar.

Het restaurant vormt een baken van licht en rust. Dankzij het geperforeerde plafond geniet het van een prima akoestiek. De afwerking in hout en de kleuraccenten geven het restaurant extra cachet. Bovendien werd er een innovatief zelfbedieningsconcept geïntroduceerd. Het bijhorende terras is ingericht op de ingesloten binnenplaats.

Een monumentale trap biedt toegang tot de eerste verdieping met een veertigtal vergaderzalen, twee polyvalente zalen en een examencentrum. De zes kantoorverdiepingen bestaan uit open en afgeschermde werkplekken, concentratiecockpits, vergaderzalen, koffiehoeken en archieven.  

Tekst Bram Souffreau    |    Beeld Bopro


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer AXA Belgium (Brussel)
Architect CONIX RDBM Architects (Antwerpen)
Projectbegeleider Bopro (Gent)
Hoofdaannemer(s) EEG (Gullegem – Sint-Martens-Latem), VMA (Sint-Martens-Latem), Druart (Aalst) en Jansen Finishing (Meeuwen-Gruitrode)