Veel interesse voor boeiende inspiratiesessie rond BIM

BIM-platform.be is het jongste co-brandingplatform onder de B2Build-koepel. Trouwe lezers van dit blad zijn ongetwijfeld vertrouwd met de bijdragen rond de Vijfdegevel, Derdelong en Schoolbouwformule. Het BIM-platform is een onafhankelijk communicatie- en kennisplatform dat inspireert en oplossingen aanreikt met betrekking tot BIM. Het richt zich tot opdrachtgevers, architecten, producenten, adviseurs, aannemers en installateurs. 

“BIM-platform wil geen theoretische lezingen houden, maar is ook geen introductie tot BIM. Daar zijn voldoende commerciële initiatieven voor”, klinkt het bij BIM-platform. Wat het wel wil doen, is zeer praktische, direct inzetbare kennis overdragen – BIM in de praktijk, nu en in de toekomst. We willen het belang van goede afspraken in de ketting demonstreren – van de architect via ingenieurs stabiliteit en technieken naar de bouwplaats bij de werfleider, maar ook naar de facility managers en onderhoudstechnici.

Studiedag en inspiratiesessie
Op dinsdag 21 maart vond in Gent de Beyond-BIM Academische studiedag plaats. Dit event werd inhoudelijk gestuurd door Ruben Van de Walle (Lector Howest), Stefan Boeykens (KU Leuven) en Pieter Pauwels (Postdoc Researcher en Assistant Professor CAD UGent) en was enkel toegankelijk voor academici. Nieuw dit jaar was echter dat de studiedag uitgebreid werd met de inspiratiesessie ‘BIM: De industriële avond’, die gratis toegankelijk was dankzij de inbreng van de commerciële sponsors (www.bim-platform.be). De meer dan tweehonderd aanwezigen konden genieten van vier topsprekers die elk hun BIM-specialisatie kwamen toelichten.

Blik op de toekomst
Elke Van Overwaele (Confederatie Bouw) is ideaal geplaatst om het overzicht te behouden over alle wettelijke aspecten van het bouwproces. Ze is in die hoedanigheid ook betrokken bij diverse (onderzoeks)projecten rond BIM en wierp vanuit dat perspectief een blik op de toekomst. Ze ging dieper in op de specifieke juridische aspecten van BIM in België en de stappen die we in de praktijk en in het beleid kunnen zetten. Sam Van den Wijngaert ziet er binnen Sweco Belgium op toe dat de juiste BIM-tools bij de juiste projecten in de verschillende disciplines worden toegepast en tot een meerwaarde leiden. Via een paar boeiende cases uit binnen- en buitenland konden de aanwezigen genieten van het potentieel van BIM. Tot slot blikte Van den Wijngaert vooruit op de digitalisering in de bouw binnen tien jaar.

Evoluties
Ann Van Melkebeek (ARCADIS) zet BIM op een zeer specifieke manier in. Ze gebruikt BIM-tools voor kostenbeheersing en prestatiemaximalisatie. Ze gaf een overzicht van de marktevoluties en technologische evoluties die we in de toekomst op dit vlak kunnen verwachten. Voorts liet ze iedereen kennismaken met haar thesis over de computer die zelfstandig ontwerpt. Tot slot bracht Bart Ingelaere (WTCB) zijn bevlogen kijk op de huidige stand van zaken rond BIM en ICT in de bouwsector in België, met een nadruk op de lopende onderzoeks- en beleidsinitiatieven.

Tekst en beeld | BIM-platform