Kantelwand met oog- en oorstrelend design zorgt voor stijlvolle afscheiding

Een functionele, stijlvolle scheidingswand realiseren die het bureau- en loketgedeelte van het nieuwe stadhuis van Leopoldsburg na de kantooruren afschermt van het gerenoveerde oude stadhuis, dat voortaan dienstdoet als inkomhal annex tentoonstellings- en ceremonieruimte. Dat was de uitdagende opdracht die Ab-matic toebedeeld kreeg van UAU collectiv. Het resultaat: een unieke kantelwand die zowel in open als gesloten toestand uiterst elegant voor de dag komt.

Toegangsautomatisering met een hoek af, zo zou je de corebusiness van Ab-matic kunnen omschrijven. In figuurlijke zin uiteraard, want de maatoplossingen van het Sint-Truidense bedrijf zien er steeds piekfijn uit. In het nieuwe stadhuis van Leopoldsburg plaatste het een imposante kantelwand met een breedte van 13 meter en een hoogte van 3,2 meter. De voornaamste uitdaging, naast de indrukwekkende omvang: een naadloze, stijlvolle integratie in het architecturale geheel.

Nieuw Administratief Centrum Leopoldsburg
In het nieuwe stadhuis van Leopoldsburg is een imposante kantelwand met een breedte van 13 meter en een hoogte van 3,2 meter geplaatst.

Fraai en geluidsabsorberend
Ab-matic slaagde glansrijk in zijn missie. “Het geheel is gemonteerd op een zo licht mogelijke, maar sterke staal- en aluminiumstructuur. De wand is afgewerkt met spitslopende aluminiumvinnen en fraaie viltprofielen in een retrotint, die ook nog eens een geweldig geluidsabsorberend vermogen hebben – zeker niet onbelangrijk in grote open ruimtes. Hij kan, afhankelijk van het tijdstip en de bestaande noden, naar boven of naar beneden kantelen, zij het zonder dat dit een impact heeft op esthetisch vlak. Integendeel: de wand ziet er altijd even mooi uit, zowel in open als gesloten toestand”, zegt zaakvoerder Alex Beckers. “Bovendien voldoet hij perfect aan alle technische parameters. We hebben veel aandacht besteed aan veiligheid. Zelfs in manuele modus is het geheel beschermd tegen valgevaar. De aandrijving is zeer beperkt qua omvang en dient enkel om de beweging en de inertie op te vangen.”

Meer dan som der delen
Alex Beckers en medezaakvoerder Koen Wuyts gewagen van een uitstekende samenwerking met UAU collectiv, dat niet verlegen zit om een atypisch ontwerp of een gedurfde realisatie. “We zijn volledig meegegaan in hun verhaal, want we vinden het enorm leuk om techniek en esthetiek te combineren tot iets wat meer is dan de som der delen. We zijn gekend voor onze speciale oplossingen, in binnen- én buitenland. Zo voerden we onlangs twee knappe projecten uit in Londen. North Warf Road (Brunel Building) is een lopend project met vijf opdrachten, waarbij we onder meer een volledig glazen, telescopische deur van 12 x 5 meter in de reception area moesten voorzien, met geïntegreerde technieken in de op treinsporen lopende schuifdeurelementen. In de Goldman Sachs-bank ging het om twee draaiende binnendeuren van 6 x 5 meter, volledig afgewerkt in rvs en inclusief geïntegreerde onzichtbare aandrijvingen in het poortblad.”  

Tekst Tim Janssens     |    Beeld Ab-matic
Uitgelichte afbeelding: 
“De wand ziet er altijd even mooi uit, zowel in open als gesloten toestand”, zegt zaakvoerder Alex Beckers.