KUBUS staat voor openBIM®

Waarom is openBIM® belangrijk? Deze vraag wordt door Erik Pijnenburg, directeur van KUBUS, beantwoord met een wedervraag: “Waarom is communicatie belangrijk?” Het antwoord daarop is voor iedereen duidelijk: goede communicatie voorkomt veel problemen in de bouw. En goede communicatie is enkel mogelijk als partijen dezelfde taal spreken. Die taal biedt openBIM®: een universele benadering van ontwerp, realisatie en exploitatie van gebouwen op basis van open standaarden en workflows, ondersteund door alle belangrijke BIM-software.

Omdat er veel partijen betrokken zijn bij een bouwproces, kom je er niet mee weg om van iedere partij te verlangen met dezelfde software te werken. Dat is een ouderwetse benadering. Het argument dat uitwisselen van informatie dan makkelijker zou zijn, houdt met openBIM® geen stand. Dat wordt keer op keer bewezen. Zie bijvoorbeeld het project stadskantoor Hasselt, uitgevoerd door het consortium Hassalink, waarvan onder meer Jaspers-Eyers, UAU collectiv en Kumpen-Democo deel uitmaken.

Wat is openBIM®?
OpenBIM® is een initiatief van buildingSMART en wordt door haar leden wereldwijd gepromoot in de gehele AEC-industrie. Door middel van certificering worden softwareleveranciers gestimuleerd om hun software te verbeteren, te testen en te valideren op het gebied van data-uitwisseling. IFC (Industry Foundation Classes) is het open bestandsformaat om complete projectmodellen uit te wisselen, BCF (BIM Collaboration Format) is het open bestandsformaat om communicatie over problemen in deze modellen uit te wisselen.

Dankzij openBIM kunnen bouwpartijen sneller, effectiever en met hogere kwaliteit ontwerpen en bouwen. Door informatie te integreren in het 3D-model en toegankelijker te maken door middel van open standaarden zoals IFC en BCF, ontstaat veel meer overzicht en inzicht in de ontwerpkeuzes en uitvoeringsaspecten.

IFC modellen met de hoogste kwaliteit
ARCHICAD is de meest open software voor ontwerpen in BIM, en bewijst zich al jaren in de praktijk als een kwalitatief en gebruiksvriendelijk pakket. Het werkt eenvoudig en efficiënt voor alle soorten bouwkundige BIM-modellen, van ontwerp tot uitvoering. ARCHICAD kan elk IFC-bestand probleemloos inlezen en verwerken. Definieer verschillende IFC-views en exporteer deze eenvoudig ten behoeve van derden (aspectmodellen). Bijvoorbeeld de draagconstructie aan de constructeur, het bouwkundig model inclusief zones aan de installatie-adviseur, etc.

Met IFC en BCF inzicht voor alle partners in het bouwteam
Solibri is flexibel en open om het proces van meerdere disciplines te coördineren. Alle aspectmodellen kunnen als IFC in Solibri geïmporteerd worden om te clashen met elkaar, of te controleren op kwaliteit en aanwezige of afwezige informatie. Probleemgebieden worden vervolgens helder gevisualiseerd en gedocumenteerd. Communiceer alle issues middels BCF of publiceer direct naar BIMcollab. Zo krijgen alle partners binnen een bouwteam snel een goed beeld van de ontwerpkeuzes of uitvoeringsaspecten. Dit alles maakt Solibri een onmisbare tool in ieder BIM-proces. Het geeft inzicht in de kwaliteit van BIM-modellen en legt issues tot in detail bloot. De intelligente modelcontrole helpt faalkosten reduceren, de kwaliteit van het model optimaliseren én het geeft de samenwerking een boost. Solibri staat voor kwaliteit.

BIMcollab verbindt alle BIM tools
Het gestructureerd delen en communiceren van issues die gevonden worden bij de afstemming van modellen in een bouwproject is essentieel voor de kwaliteit van het proces in iedere fase. En dat is precies waar BIMcollab® zijn plek vindt. BIMcollab is een op BCF gebaseerd platform voor issuemanagement in de cloud en is ontworpen voor deze multidisciplinaire samenwerking in bouwprojecten waar BIM wordt ingezet. De meest gebruikte BIM-software zoals ARCHICAD, Revit, Navisworks, Solibri en Tekla hebben een directe link met BIMcollab via add-ons: BCF Managers. Andere pakketten koppelen op basis van BCF-bestanden. BIMcollab heeft reeds zijn waarde bewezen in zowel kleinschalige als grote internationale projecten.

Wat kan KUBUS voor u betekenen
Als openBIM®-specialisten kunnen wij alle partijen in de bouw helpen. En dat voert verder dan waardevolle software. OpenBIM is een manier van werken. Dé manier van werken als u het ons vraagt. Wij leveren hiervoor de pakketten en verzorgen de nodige aanpassingen aan de lokale markt en lokale normen. We bieden opleidingen en ondersteuning aan voor bedrijven die de stap maken naar openBIM.

www.kubusinfo.be    |    info@kubusinfo.be    |    +31 (0)40 213 19 50

Tekst en Beeld | Kubus