Lichtstraat schept klaarheid in kersvers kantoorgebouw

Gezien het gebrek aan licht in het kleine kantoortje van waaruit hij lange tijd opereerde, was een riante lichtinval een van de belangrijkste wensen van Marc Ceelen bij de realisatie van zijn nieuwe kantoorgebouw. Zijn bureau bevat dan ook een lichtstraat in de vorm van een platdakraam met kristalheldere beglazing en geïntegreerde ledverlichting, dat eveneens zijn nut bewijst boven het woongedeelte. 

De platdakramen zijn van het nieuwe type Illumy en werden geplaatst door Luxlight. Het bedrijf is gevestigd in Lommel en heeft zijn productielocatie in het Nederlandse Bergeijk. “We zijn marktleider in de Benelux in grootformaat platdakramen en de enige producent van platdakramen die gebruikmaakt van de kristalheldere Crystall HR++ of zelfs +++ glazing, wat zorgt voor een maximale daglichtinval”, aldus zaakvoerder Pieter Bax. “Onze producten worden verdeeld via vrijwel alle grote handelaren in bouwmaterialen en dak- en schrijnwerkers. Luxlight verzorgt de plaatsing van de ramen altijd zelf en biedt klanten tien jaar garantie. Voor de plaatsing is geen kraan of hulp van de opdrachtgever of aannemer nodig, ze hoeven enkel het gat in het dak te voorzien. De platdakramen worden in modules geleverd en ter plaatse samengevoegd tot een grootformaat dakraam. Ons assortiment bestaat uit een aantal uit voorraad leverbare standaardmodellen (Luxlight Basic), platdakramen op maat (Luxlight Pro) en platdakramen waarbij kunst- en daglicht geïntegreerd zijn (Illumy by Luxlight). De platdakramen zijn leverbaar in drie modellen – het lessenaarsdak tegen de muur, het vrijstaande lessenaarsdak en het zadeldak – en beschikbaar in zes standaardformaten. Wij leveren momenteel het grootste platdakraam dat op de markt verkrijgbaar is: een platdakraam tot ruim 12m². Hiermee onderscheiden we ons van alternatieve producten zoals lichtkoepels en spiegelbuizen.”

Luxlight
De platdakramen laten de zonnewarmte ruimschoots toe, maar maken het eveneens mogelijk om de zon te weren.

Bijdrage aan negatief E-peil
“Voor Marc Ceelen leverden wij twee Illumy-platdakramen van het model ‘lessenaarsdak’”, legt Pieter Bax uit. “Die resulteren dankzij de Crystall HR +++ triple glazing in een maximale daglichtinval (LTA 75%) met de meest natuurlijke lichtkleur (Ra 97%) en, dankzij een isolerend plisségordijn, in een U-waarde van 0,59, geschikt voor lage-energiewoningen en zelfs passiefbouw. Ze laten je ook toe om de zon te weren indien nodig. Dit alles draagt bij tot het negatieve E-peil, wat betekent dat de woning energie oplevert in plaats van energie kost. Ook aan het design werd gedacht, want er is noch aan de binnenzijde, noch aan de buitenzijde sprake van profielen in de tussenlijnen. De glaspartijen worden verbonden met een gepatenteerd systeem.

Naast uitbundig daglicht laat het kristalheldere glas de zonnewarmte ruimschoots toe (g-waarde van 0,52), terwijl de Ug-waarde van 0,6 W/m2K getuigt van een uitstekend isolerend vermogen. Door de grote afmetingen (van 1,7 tot ruim 12m2) en de afwezigheid van profielen komt er nog meer daglicht naar binnen. Als kers op de taart beschikt het raam over sfeervol kunstlicht via geïntegreerde ledverlichting, die ook gebruikt kan worden om het natuurlijke daglicht bij te sturen tot een zomerse of koudere kleur. De elektronische componenten van het platdakraam (plisségordijn, verlichting en de optionele buitenzonwering) worden gestuurd via één afstandsbediening en zijn geschikt voor aansluiting op Somfy-domotica.” Wie meer info wil, kan online het WTCB-rapport omtrent de beglazing voor dakvensters raadplegen.

Luxlight
Het gesofisticeerde platdakvenster biedt dankzij de Crystall HR +++ triple glazing een maximale daglichtinval met de meest natuurlijke lichtkleur.

Tekst | Wouter Polspoel en Tim Janssens      Beeld | Luxlight
Uitgelichte foto boven: 
Pieter Bax: “Wij leveren momenteel het grootste platdakraam dat op de markt verkrijgbaar is: een platdakraam tot ruim 12m². Hiermee onderscheiden we ons van alternatieve producten zoals lichtkoepels en spiegelbuizen.”