Luchthaven als vernieuwende werkomgeving

In het moderne bedrijfsleven is een luchthaven meer dan een transitruimte. Een uitstekende illustratie daarvan is het PassPort-gebouw, dat zich vlak naast de luchthaventerminal in Zaventem bevindt. Het telt acht bouwlagen met kantoorruimte en vier ondergrondse niveaus met parking. Daarmee biedt het een nuttige vloeroppervlakte van 27.800 m².

Jaspers-Eyers tekende het Passport-blok in opdracht van ontwikkelaar Codic. Van de vijf bedrijven die er hun intrek nemen, beslaat KPMG het grootste deel. Het gebouw heeft een rechthoekige basisvorm en is diagonaal doorgesneden. De twee L-vormige delen die zo ontstaan, zijn verbonden door een ruim atrium met een maximale lichtinval. Wie het pand vanaf de landzijde nadert, kijkt dus dwars doorheen de structuur naar de landingsbanen. Het PassPort-kantorencomplex zet de materiaalopbouw van het naburige Gateway-gebouw verder: grote beglaasde delen met verdiepingshoge beglazing wisselen gesloten delen in natuursteen af.

Tijdloos en gevarieerd
Binnenin springt vooral het atrium in het oog. Architect Stefaan Van Acker van Jaspers-Eyers Architects: “Het fungeert als inkomhal en multifunctionele ontmoetingsruimte, biedt toegang tot het restaurant en de coffee corner en wordt ook gebruikt als flexibele werkplek. Een combinatie van donkere en bleke tegels uit natuursteen, houten en stenen wanden en de kleuren wit, beige en donkerbruin zorgen voor een tijdloos en gevarieerd karakter dat eenheid en kalmte uitstraalt. De zitbanken rond de eilandjes met bomen en groen doen vaag denken aan Park Güell.” 


De architecten zijn zorgvuldig omgesprongen met kleur en materiaal. Soms schuilt de verrassing in een klein hoekje.

Focus op welbehagen
De rest van het gebouw is ingericht als kantoor. Behalve aan flexibele werkplekken biedt het ook plaats aan tal van vergaderruimtes, ‘concentratieplekken’, individuele bureaus en ‘babbelboxen’. Architect Stefaan Van Acker: “Ook daar zijn we zorgvuldig omgegaan met kleur en materiaal en schuilt de verrassing soms in een klein hoekje. In het patroon van de vloerbedekking, bijvoorbeeld, of in de bijzondere afwerking van de sanitaire blokken. Ik wil overigens nog even opmerken dat het hele gebouw vlot toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en andersvaliden. Met het PassPort-gebouw hebben we in elk geval opnieuw een hele leefwereld gecreëerd, een microklimaat met een universeel karakter. Het decor van de luchthaven sluit aan bij de huidige tendens om het ánders aan te pakken. Werk draait steeds meer om well-being, waarvoor in dit gebouw alles aanwezig is. Een bedrijf draait op mensen. Het is dus belangrijk om te investeren in het welbehagen van de werknemers, wat in PassPort met succes is gebeurd.”     

Tekst | Els Jonckheere       Beeld | Jaspers-Eyers
Uitgelichte foto boven: Het PassPort-gebouw heeft een rechthoekige basisvorm en is diagonaal doorgesneden.