Meten is weten

Nauwkeurige plannen zijn essentieel bij elk bouw-, renovatie- of herbestemmingsproject. Maar wat te doen wanneer er geen plannen voorhanden zijn? Of wanneer het te (ver)bouwen project op het eerste gezicht niet op te meten valt? Via 3D-laserscanning biedt ingenieursbureau TEN een nauwkeurige, kosten- en tijdbesparende oplossing waarbij élk detail nauwkeurig opgemeten wordt, ongeacht de moeilijkheidsgraad. Ook op moeilijk bereikbare plaatsen of onveilige locaties.

Bij 3D-laserscanning wordt een laserstraal geprojecteerd met een snelheid van 1 miljoen punten per seconde, zowel 360° verticaal als horizontaal. Met behulp van deze techniek maakt de FARO Focus 3D-laserscanner een exacte kopie van de werkelijkheid. Een gemiddelde scan in zwart-witte uitvoering neemt ongeveer 2,5 minuten in beslag. In kleur is dit ongeveer 7 minuten.

Het hoeft geen betoog dat een volledige scan van een complex bouwwerk uit miljarden meetpunten bestaat. Zo wordt er een zogenaamde ‘puntenwolk’ gecreëerd. Tegelijkertijd maakt het toestel foto’s. Aan de hand daarvan kan een viewer worden gemaakt die – op vraag van de klant – om te zetten is in een 2D-tekening en/of 3D CAD-model.

Tijd- en kostenbesparend
3D-laserscanning lijkt soms iets weg te hebben van sciencefiction, maar het is realiteit én het biedt tal van voordelen. Het is een kostenbesparende manier om snel accurate plannen te maken: geen tijdrovende opmetingen, geen nutteloze verplaatsingen én… een maximale eliminatie van menselijke fouten.

Je krijgt de situatie te zien zoals ze echt is, dus mét eventueel scheve muren of doorbuigende daken. 3D-laserscanning komt dan ook perfect van pas bij een verbouwing. Complexe opmetingen of het in kaart brengen van grote sites zijn andere vaak voorkomende toepassingen. Maar ook bij kennisborging van erfgoed is 3D-laserscanning van onschatbare waarde.


Bij 3D-laserscanning wordt een laserstraal geprojecteerd met een snelheid van 1 miljoen punten per seconde, zowel 360° verticaal als horizontaal. Met behulp van deze techniek maakt de scanner een exacte kopie van de werkelijkheid.

Rijke output
Alle scandata worden automatisch op een SD-kaart opgeslagen en uiteindelijk op de computer geïmporteerd. Nu begint het verwerkingsproces: alle scans worden opgeslagen en de puntenwolken worden met een grote precisie en via een unieke methodologie aan elkaar gekoppeld. De klant beschikt zo over een hele resem mogelijkheden om de opmetingen verder te verwerken. De 3D-puntenwolken kunnen bijvoorbeeld verwerkt worden in een online 360° viewer of een offline meetbare viewer, 2D-as-builtlay-out of -doorsnedes, 3D-modellen en -renders of animaties.

Drie takken
3D-laserscanning is een van de ondersteunende diensten die TEN aanbiedt. Het ingenieursbureau werd in 2009 opgericht door Mike Matheeussen. Vandaag beschikt het bedrijf over vier vestigingen, verspreid in heel Vlaanderen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Kortrijk, tevens de plaats van oprichting. De zeventigtal werknemers zijn actief in de drie takken die de corebusiness van TEN vormen: Mechanical Engineering, Product Development en Project Management. Naast 3D-laserscanning en blauwlichtscanning biedt het ingenieursbureau ook visualisatie en outsourcing aan als ondersteunende diensten. TEN positioneert zich als een betrouwbare “one-stop-shopping”-partner.

Eigen landmeter
Klanten kunnen bij TEN terecht voor de opmeting, het aanmaken van as-built-plannen en de engineering, maar ook voor het projectmanagement en projectopvolging. Het beschikt tevens over een eigen landmeter, waardoor die kost meteen ook uitgespaard is. Dankzij de doorgedreven en jarenlange expertise in reverse engineering, het bewerken van puntenwolken én het gebruik van eigen technologie en programmatietechnieken biedt TEN zijn klanten bovendien een zeer hoge nauwkeurigheidsgraad. In tegenstelling tot andere spelers op de markt kent het geen enkele moeite om een heel grote hoeveelheid puntenwolken te verwerken en te combineren tot één geheel. Bovendien zijn de output en de verwerking ook mogelijk in alle gangbare CAD-pakketten. Kortom: wie bij de start van een project behoefte heeft aan 2D- of 3D- plannen/informatie of na een realisatie een as-built-plan, renders of animaties nodig heeft, denkt maar best aan 3D-scanning: het is sneller en nauwkeuriger dan conventionele opmetingen en het betaalt zich gedurende projecten voor de volle 100% terug.

Tekst en beeld | TEN