Michel Rémon & Associés ontwerpt “HospitaCitée” voor Cliniques Universitaires Saint-Luc

Eind november ontving de combinatie VK Architects & Engineers – Michel Rémon & Associés het verlossende bericht. Haar groep werd uitgekozen door de Cliniques Universitaires Saint-Luc (CUSL) om de bestaande campus klaar te maken voor de toekomst en te revitaliseren tot een efficiënte zorgcampus. “Hôpital 2025” is een extreem ambitieus programma en zal de toonaangevende positie van het universitaire ziekenhuis in Brussel – en bij uitbreiding het Franstalige landsgedeelte – nog verstevigen.

Het programma behelst de masterplanning, de studie, het ontwerp en de volledige engineering waarvoor een budget van 250 miljoen Euro uitgetrokken wordt binnen een geschatte projectduur van 10 jaar! Een halve eeuw na de eerste steen op de glooiende heuvels in het oosten van Brussel, zullen dokters, patiënten, studenten en bezoekers samen een levendige “Health City” gestalte geven op deze plaats.

Na een zenuwslopende competitie over 9 maanden in 2 fases werd het team VK – Michel Rémon & Associés met haar “HospitaCitée”-project door CUSL vooral geroemd omwille van de uitgekiende urbanistische en architecturale visie. De intelligente circulatieplannen, de geoptimaliseerde visuele connectie met de stad vanop alle niveaus, de centrale daktuinen die een oase van rust zullen zijn in de nerveuze stad en tal van andere ingrepen zullen van de huidige imposante, monolitische structuur een bruisende zorgcampus maken. Er zullen nieuwe gebouwen opgetrokken worden en het volledig medisch-technisch blok zal gerenoveerd worden. De jury was bovendien onder de indruk van de gedetailleerde fasering, de interne flexibiliteit, de flows in en om de campus en de best doordachte reflectie over de leefbaarheid op de campus.

Briljante geveloplossingen in combinatie met gebruik van hout en glas zullen de bezoeker op elk moment een goeie oriëntatie geven en het daglicht haar helende werk laten doen. En dit alles met de ambitie om het energieverbruik tot de helft te reduceren binnen een gecontroleerde Total Cost of Ownership. In de geest van een “Health City” zullen de verschillende gebouwen met hun uiteenlopende hoogte een dynamiek veroorzaken in samenspel met de Brusselse skyline.  De ontwerpers zullen diverse zorgpolen creëren om de functionele relaties te versterken. Het dagziekenhuis krijgt hierbij in de toekomst een prominente rol toebedeeld. De omgeving voor patiënt en personeel zal worden geoptimaliseerd om te voldoen aan de hedendaagse verwachtingen.

Dit monsterproject schiet meteen uit de startblokken en zal de CUSL-campus dus de komende 10 jaar grondig hertekenen. Het wordt een zorg-oase in het oostelijke stadsweefsel en krijgt niet toevallig de naam “HospitaCitée” opgespeld. Een combinatie van “hospital”, “cité” en “hospitalité” als metafoor voor een campus die perfect geïntegreerd is in het stadsweefsel en de gastvrijheid van een hotel moet uitstralen.

De opdracht start met onmiddellijke ingang en de architecten en ingenieurs van VK hebben inmiddels de eerste meetings achter de rug. “HospitaCitée”, een toonvoorbeeld van Belgisch-Franse healthcare know how in de Europese hoofdstad.