Nieuwe kantoren illustreren werkwijze van bouwheer

Door de continue groei van BM Engineering werden de vroegere kantoren van de firma te klein en ging de directie op zoek naar een nieuwe locatie. In oktober 2017 verhuisden de medewerkers van het multidisciplinaire studiebureau naar nieuwe kantoren op een zichtlocatie aan het Beneluxpark in Kortrijk. De architecten ontwierpen een gebouw met een opvallende gevel uit baksteen en glas, dat een voorbeeldfunctie op vlak van stabiliteit, energierationalisatie en ruimtelijke flexibiliteit vervult. BM Engineering coördineerde het project in BIM, waardoor een vlotte uitvoering mogelijk was.

Studiebureau BM Engineering is gespecialiseerd in de verschillende onderdelen van het bouwproces: van fundering en constructie over technieken voor een optimaal leef- en werkcomfort tot engineering van technische projecten. Het multidisciplinaire team zoekt via de meest vooruitstrevende expertise, technieken en software steeds naar een gepaste oplossing voor elk project. “BM Engineering ontstond in 2011 door de fusie van studiebureel Boucherie (Roeselare) en coördinatiebureau Maes (Kortrijk). Door de continue groei van de onderneming werden onze kantoren te klein en moesten we op zoek naar een nieuwe locatie”, vertelt senior vennoot Steven Beirinckx. “We wilden een zichtlocatie die gemakkelijk bereikbaar was voor medewerkers en bezoekers, maar die ook dicht bij heel wat werven lag. De keuze viel op Kortrijk en het Beneluxpark, waar de laatste jaren al heel wat architecturaal in het oog springende projecten gerealiseerd zijn.”

DNA van bedrijf in gebouw
In 2015 schreef BM Engineering een ontwerpwedstrijd uit, met Architecten Achtergael als winnaar omdat het de spirit of het DNA van de firma het best tot uiting wist te brengen. De bouwheer zag zijn project immers als een schoolvoorbeeld van de mogelijkheden op het vlak van stabiliteit en energiezuinigheid. Een modulaire indeling moest een eenvoudige toekomstige reorganisatie mogelijk maken. Bovenal moest het kantoor een aangename werkplaats en een aantrekkingspool voor nieuwe mensen worden. “We tekenden een nieuwbouwvolume met drie lagen”, licht projectarchitect Sander Verhanneman toe. “Het landschapskantoor van het studiebureau bevindt zich als bel-etage op de eerste verdieping, terwijl op het dak als het ware een ‘penthouse’ met een grote vergaderzaal, een multifunctionele ruimte/eetruimte en een ruim dakterras ontstond. Het gelijkvloers omvat naast een virtuele receptie en enkele vergaderruimtes ook nog circa 500 m2 kantoorruimte voor een externe huurder. De bureaus van de medewerkers zijn op een flexibele manier ingericht langs de perimeter van het gebouw, terwijl centraal niet alleen overlegruimtes en individuele werkplekken, maar ook het sanitaire blok, de plotruimte,  de trappenkern en de lift ondergebracht zijn. Grote glaspartijen zorgen voor daglichttoetreding en garanderen de medewerkers een ongestoord zicht op de omgeving.” Bovendien komen die medewerkers terecht in een gebouw waar het aangenaam vertoeven is dankzij onder meer klimaatplafonds, domotica, een uitstekende akoestiek, nieuw meubilair en muziek op de ‘werkvloer’.

Robuuste materialisatie en technieken
De nieuwe thuishaven van BM Engineering kreeg een zekere elegantie door de keuze voor een sterk genuanceerde groengrijze baksteen als gevelmateriaal voor het gelijkvloers en het ‘penthouse’, in combinatie met de grote glaspartijen van de gordijngevel op de bel-etage. Die natuurlijke materialen keren terug in het interieur, onder meer in de vorm van houten wanden in berk- en notenfineer, die zorgen voor een warme, huiselijke sfeer.

Voor de wanden en het meubilair werd er geopteerd voor een eenvoudig kleurenpalet. “We coördineerden het volledige project zelf in BIM, waardoor een vlotte uitvoering op de werf gegarandeerd was. We besteedden ook veel aandacht aan de technieken”, sluit Steven Beirinck af. “Zo integreerden we een warmtepomp en warmtewisselaar, gekoppeld aan een BEO-veld, voor de verwarming en koeling in het gebouw. Driedubbel glas zorgt voor een goede isolatie, terwijl de zonwerende beglazing en buitenzonwering vermijden dat de binnentemperatuur op warme dagen te hoog oploopt. Daarnaast is het volledige gebouw uitgerust met energiezuinige ledverlichting en zorgt vraaggestuurde ventilatie voor een goede luchtkwaliteit.”

 

Tekst | Johan Debaere       Beeld | BM Engineering/Johan Debaere

 

Technische Fiche
Bouwheer  BM Engineering (Kortrijk)
Architect  Architecten Achtergael (Gent)

 

i-project-infov3 Participanten aan het woord

Kubiek – EPB en luchtdichtheid

Kubiek (Brugge) is gespecialiseerd in EPB, luchtdichtheidsmetingen en  veiligheidscoördinatie. “Onze diensten omvatten behalve EPB- en ventilatieverslaggeving, veiligheidscoördinatie en luchtdichtheidsmetingen ook de opmaak van een energiecertificaat bij de verkoop of verhuur van een woning, de elektrische keuring bij de verkoop van een woning, de keuring bij nieuwbouw en appartementen voor de aansluiting op het rioleringsnet en de plaatsbeschrijving bij afbraakwerken en de realisatie van nieuwe constructies voor aanpalende gebouwen en openbare domeinen”, legt energiedeskundige Maarten Zwaenepoel uit. “We zijn actief in Vlaanderen en Brussel en werken vooral particulieren, aannemers, architecten en bouwpromotoren.”

Kubiek was betrokken bij de ontwikkeling van het concept voor de energieneutrale en luchtdichte bouw van het nieuwe kantoorcomplex van BM Engineering. “Allereerst zijn er alternatieve energiebesparende technieken toegepast, zoals zonnepanelen en een warmtepomp, gekoppeld aan een BEO-veld”, vertelt Maarten Zwaenepoel. “Via de plaatsing van extra isolatie en een verbeterd schrijnwerk konden we bovendien een gunstiger K-peil realiseren. Ook de ledverlichting heeft een enorme impact op de energiezuinigheid van het geheel. Tot slot zijn ook de resterende luchtlekken aangepakt om het resultaat van de luchtdichtheidsmeting te optimaliseren.” Kubiek kan inmiddels bogen op een uitgebreide lijst van referentieprojecten in diverse toepassingen. Zo is de firma ook betrokken bij het nieuwe business center van ION in Waregem.


 

Develtere – Geothermische installatie met klimaatplafonds

Installatiebedrijf Develtere (Roeselare) verzorgde de volledige geothermische installatie voor het gebouw van BM Engineering. “Deze bestaat uit een BEO-veld met 24 boringen van elk 79 meter diep, gekoppeld aan een warmtepomp op geothermie die tegelijk instaat voor verwarming en koeling”, vertelt Thomas Claeren, projectleider bij Develtere en zoon van zaakvoerder Marc Claeren. “Daarnaast omvat deze totaaloplossing ook nog klimaatplafonds, waardoor warm of koel water circuleert om zo de gewenste ruimtetemperatuur te verkrijgen. Het Swegon-ventilatiesysteem van het gebouw is uitgerust met een koel- en verwarmingsbatterij en een warmtewiel voor warmterecuperatie. De volledige installatie werd op amper drie maanden tijd voltooid door een team van zes monteurs. Een nauwe samenwerking met de plaatsers van de klimaatplafonds was zeer belangrijk.”

BM Engineering kan de temperatuur in elke ruimte instellen via het gebouwbeheersysteem. De verantwoordelijken krijgen op hun computerscherm een perfect visueel beeld van het klimaat in het gehele gebouw, en bij eventuele problemen kunnen er ook vanop afstand herstellingen uitgevoerd worden. Voor Develtere is dit echter geen buitengewoon project, want de firma heeft al meer dan twintig gelijkaardige referenties op zijn conto en plaatste dus al heel wat geothermische installaties in grotere complexen.

Develtere werd in 1959 opgericht als een eenmanszaak die zich toelegde op verwarming en sanitair. Investeren in de nieuwste trends op het vlak van technieken, klimaatbeheersing en ventilatie staat centraal. “Vandaag zijn we een vooraanstaande speler binnen de installatiebranche”, legt Thomas Claeren uit. “We beschikken over een breed aanbod aan centrale verwarmings- en ventilatiesystemen, airconditioning en sanitair voor particuliere toepassingen en projecten, zoals kantoren, de zorgsector en de industrie. Daarnaast zijn we ook gespecialiseerd in industriële buisleidingen. Onze interne ontwerpdienst maakt voor architecten met nieuwbouwprojecten de nodige ontwerpen en CAD-tekeningen. Een groep van 25 gemotiveerde en ervaren medewerkers, allemaal experts in verwarming en regeltechniek, staat klaar om de oplossingen te monteren en af te regelen.” Andere recente projecten zijn onder meer het kantorencomplex 17 West (Waregem), de REO-veiling (Roeselare en Sint-Lievens-Houtem), woonzorgcentrum Zilverberg (Roeselare) en de Campus Plateau Roziers van de Universiteit Gent.


 

MUTEC – Platte daken

MUTEC (Waregem), opgericht in 2009 en sinds 2013 onderdeel van de Willy Naessens Group, is dé specialist in het afdichten en isoleren van platte daken voor bedrijfsgebouwen, zowel met klassieke roofingproducten als met kunststoffen zoals pvc, EPDM en TPO. Klanten kunnen eveneens bij deze firma terecht voor de montage van dakvloeren, lichtstraten, koepels, rookluiken, daktuinen en zelfs PV-installaties.

MUTEC plaatste de dampschermen, de isolatie en de dakdichting van het nieuwbouwkantoor van BM Engineering. “Onder de betegeling van de dakterrassen bevindt zich EPDM-dakrubber, terwijl op de andere daken met zonnepanelen of een groendak een TPO-dakmembraan kwam te liggen”, zegt mede-eigenaar Vincent De Meyer. “Sinds onze oprichting hebben we bijna 1.600.000 m2 dak afgedicht. Dit project was voor ons dan ook niet uitzonderlijk, maar toch wel mooi omdat we geselecteerd werden door een bouwheer die actief is als studiebureau”, stelt De Meyer. “De gebouwen van Van Marcke (Kortrijk), TVH (Waregem), Steenoven (Waregem) en Agristo (Wielsbeke) zijn enkele andere mooie referentieprojecten.”


 

Interalu – Klimaatplafonds

Om een optimale koude- en warmteafgifte te bekomen, besloot BM Engineering zijn BEO-veld te combineren met klimaatplafonds. Na een grondige marktanalyse opteerde het voor de metalen SAPPceiling met microperforatie van Interalu. Niet verwonderlijk dat BM Engineering met deze firma in zee stapte. Interalu specialiseert zich immers al 46 jaar in de materie én biedt niet alleen erg efficiënte, maar ook uiterst ecologische oplossingen. “We produceren met eigen stroom en passen maximaal milieuvriendelijke technieken toe”, vertelt sales manager Carlo Miers. “De afstand tussen grondstof en installatie wordt bewust zo kort mogelijk gehouden om de CO2-uitstoot te beperken. Bovendien worden alle plafondpanelen vervaardigd uit ecologisch verantwoord, duurzaam materiaal dat in grote mate te recycleren is.”

Dat de keuze van BM Engineering op de SAPPceiling viel, hoeft volgens Carlo Miers te verbazen. “Het plafond is niet alleen mooi, maar ook technologisch en ecologisch zeer hoogstaand. Onze klimaatplafonds gebruiken water als energiedrager, en de SAPPceiling kan een ruimte koelen met een voeding van 18-19°C. Voor wie met een BEO-veld werkt, is de SAPPceiling dus een evidente keuze. Daarnaast liet onze oplossing een naadloze integratie van de speciale verlichting toe.”

In totaal werden er ruim 1.000 m² klimaatplafonds geïnstalleerd in de kantoren van BM Engineering. Hierbij waren wel enkele speciale bewerkingen nodig, zoals schuine kanten, een vide met een plafondhoogte van meer dan vijf meter, werken boven de trappen die speciale stellingen vereisten … “We hebben ook een bandraster rond de betonnen kern geplaatst, zodat de lambrisering nadien gemakkelijk te installeren en af te werken was”, vervolgt Carlo Miers. “Vandaar dat we gedurende drie maanden zes fulltime-equivalenten hebben ingezet om de klus te klaren. Dat een voornaam ingenieursbureau als BM Engineering – en niet enkel de architect – bewust voor onze producten kiest, onderstreept de technische kwaliteit van onze klimaatplafonds.”