Nieuwe Valk | Leuven

Energiezuinige vacht voor Nieuwe Valk

Als geëngageerde partner van Leuven 2030 is de KU Leuven volop bezig met het energiezuinig maken van haar gebouwen. Zo werd de Nieuwe Valk (faculteit Rechtsgeleerdheid) vorig jaar in een nieuwe jasje gestoken. “De doorlooptijd was kort, maar door met prefab houtskeletbouw te werken kon het academiejaar mooi op tijd van start gaan”, vertelt Bart Frijters, technisch directeur Energetische Renovatie bij Group Renotec, specialist in renovatie- en restauratiewerken.

Onder de noemer Leuven 2030 – vroeger Leuven Klimaatneutraal 2030 – worden in de studentenstad verschillende energiezuinige initiatieven ondernomen. Om de CO2-uitstoot in Leuven zo snel mogelijk te laten dalen, wil Leuven 2030 iedereen inspireren tot duurzaam gedrag. Ook de KU Leuven zit niet stil. Momenteel wordt de studentenresidentie Camilo Torres aangepakt, en vorig jaar onderging de Nieuwe Valk een energetische renovatie.

Nieuwe Valk Leuven

Energetisch gerenoveerd
Group Renotec leidde de werkzaamheden aan de Nieuwe Valk in goede banen. “Het gebouw omvat auditoria op het gelijkvloers en kantoorruimtes op de verdiepingen. We hebben de volledige envelop van het gebouw energetisch gerenoveerd, inclusief het trappenvolume en het schrijnwerk”, aldus Frijters. “Ook de zes lage, platte daken hebben we aangepakt. De volledige dakopbouw is gedemonteerd en vervolgens van een dampscherm en isolatie voorzien en waterdicht gemaakt. Door de leveringsproblematiek rond pir- en purisolatie zijn we in samenspraak met de bouwheer voor een isolerende Pirotherm-isolatie gegaan.”

Beperkte tijd
Het bekleden van de gevel vergde de nodige inventiviteit. Gezien de les- en de kantoorfunctie van het gebouw konden de eigenlijke werken pas na het academiejaar aangevat worden, en voor de start van het volgende academiejaar moest de Nieuwe Valk weer operatief zijn. “Tijdens de Paasvakantie en gedurende enkele weken in mei konden we alvast voorbereidingswerken uitvoeren”, vertelt Frijters. “De tijd om de grote ingrepen uit te voeren was dus beperkt, want op 25 september startte het nieuwe academiejaar. Daarom werd er geopteerd voor prefab houtskeletbouw. Zo kon alles in het atelier worden voorbereid en werd de plaatsingstijd tot een minimum beperkt.”

Caissons
Het werken met houtskeletbouw omschrijft Renotec als een erg aangename ervaring. Frijters: “Prefabrenovatie bij hoogbouw is nog niet ingeburgerd, maar ik geloof zeker dat er een markt voor is. Voor de Nieuwe Valk bleek het een prima energiezuinige oplossing. We hebben de bestaande betonnen prefabplaten uitgerust met stalen ankers. Daarop is de houtskeletbouw in caissons geplaatst. Door de gevelbekleding geschubd te plaatsen, creëerden we tegelijk een esthetische meerwaarde. Ook de kopgevels zijn voorzien van een houtskeletbouwstructuur, gecombineerd met een Eternit-gevelbekleding.

Nieuwe Valk LeuvenDe bestaande betonnen prefabplaten zijn voorzien van stalen ankers, met daarop houtskeletbouw in caissons en de gevelbekleding.

Ventilatie
Voor de trappentoren, waar vanwege de slechte staat van de betonplaten een fikse betonrenovatie aan te pas kwam, werd er wel gekozen voor een klassieke bekleding met isolatie, houten regelwerk en gevelplaten. De pivoterende houten ramen van het gebouw zijn op hun beurt vervangen door geadoniseerde aluminium ramen, en ook aan de binnenkant van het gebouw deed Renotec enkele aanpassingen. Frijters: “We hebben iedere ruimte voorzien van ventilatie. Hiervoor moesten we een vals plafond demonteren en vervangen. Ook de gangen zijn geschilderd, en de asbesthoudende platen rond de radiatoren zijn vervangen. Hiervoor zijn restjes van de gevelbekleding gebruikt, een leuk en duurzaam idee van de architect.”

Doelstelling gehaald
De grootste uitdaging schuilde voor Renotec in het coördineren van het project. “Omdat het geen alledaags project was. Zelfs na het 3D-scannen en uittekenen moesten we zeer alert blijven en zorgen dat alles overeenstemde met de realiteit. De doelstelling was om het gebouw in te pakken tegen de start van het academiejaar, en dat is gelukt. Ook met dit project toont Renotec dat het geen uitdaging uit de weg gaat. We focussen bewust op gespecialiseerde renovatie- en restauratiewerken in en rond gebouwen, bouwconstructies en monumenten. Renotec probeert daarbij zoveel mogelijk kennis over zijn nicheactiviteiten in eigen huis te houden en investeert dan ook resoluut in de verdere uitbouw van zijn knowhow”, besluit Frijters.  

Tekst Niels Rouvrois     |    Beeld Renotec
Uitgelichte afbeelding: 
De volledige dakopbouw van de lage daken is gedemonteerd en vervolgens van een dampscherm en isolatie voorzien en waterdicht gemaakt.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer KU Leuven
Architect De Smet – Vermeulen architecten (Gent)
Hoofdaannemer Group Renotec (Geel)

TAGS