Opvallende nieuwe uitvalsbasis voor Scalini

De Torhoutse kledingzaak Scalini nam in februari haar intrek in een gloednieuw gebouw langs de Roeselaarse Weg aan de rotonde met de Vredelaan. Met een opvallende architectuur reflecteert de uitvalsbasis exact waarvoor Scalini staat: hedendaags, modern en kwaliteitsvol. En met een oppervlakte van 800 m² is het nu ook voor de klanten aangenaam rondneuzen in de collecties van de ruim 75 merken die het modehuis aanbiedt. 

Scalini verliet de binnenstad van Torhout wegens te weinig parkeerruimte en een te kleine huisvesting. Aanvankelijk was het de bedoeling om de villa op het perceel aan de rotonde te verbouwen tot een statige winkel. Maar uiteindelijk besloten de zaakvoerders toch voor een nieuwbouw te gaan. Ze kozen voor een pand met een grondoppervlak van 15,8 x 24,9 meter in vier bouwlagen – waarvan één ondergronds, die als opslag- en technische ruimte dient. De winkel zelf is ingericht op het gelijkvloers en de eerste verdieping. De tweede verdieping is een penthouse, maar door dat kleinschalige volume terug te trekken ten opzichte van de voorgevel is het quasi onzichtbaar.

scalini torhout

Intrigerend ontwerp
Om het gebouw de nodige visibiliteit te geven, kozen Govaert & Vanhoutte Architects voor een concept van een gereduceerde sokkel waarop een geperforeerde box gepositioneerd staat, in combinatie met een kleinschalig rechthoekig dakvolume. Speciaal is de kokervormige ontwikkeling van de verdiepingsuitbouw, terwijl op de achterzijde een afwisselend volumespel ontstaat dat zich inschrijft in de kleinschaligere woningbouw in de Breskenslaan. Architect Tommy Van den Brandt: “Het pand bestaat uit een betonstructuur met witgrijze zichtbeton, ingevuld met grote aluminium raampartijen. Zo zijn de voorgevels en delen van de zijgevels op de eerste verdieping volledig beglaasd. De penthouse kreeg een gebleekte houten afwerking. Binnenin zijn de wanden afwisselend geschilderd en gestoffeerd. De vloeren bestaan uit gepolierd beton. Mooie accenten zijn de centrale trap in zichtbeton, begrensd door een open uitstalrek in massief messing, en het betaaleiland dat met witte pastellone is afgewerkt. Tommy Van den Brandt: “De bouwheer koos voor een doorgedreven isolatie, ventilatie met warmterecuperatie en  verwarming/koeling via warmtepompen.”

De realisatie van dit project was in handen van Hollevoet Martin. Voor dit aannemersbedrijf was het de eerste keer dat het zo’n ingewikkeld bouwwerk uitvoerde. Cederique Maes: “Vooral de vele en grote hangende stukken waren een uitdaging. Dat we in prefab gespecialiseerd zijn, was een troef om deze opdracht op amper acht maanden tijd tot een goed einde te brengen. Door de profielen mee in de prefabelementen te gieten, konden we erg snel werken. Andere uitdagingen waren de grote overspanningen en de vele glaspartijen. De mooie afwerking met zichtbeton was eveneens geen evidentie, maar daarvoor hebben we een beroep gedaan op Enjoy Concrete. Dankzij onze vakkennis en eigen atelier, waar we de prefabelementen maken, én het inschakelen van onderaannemers die de beste in hun vakgebied zijn, zijn we erin geslaagd om Scalini een gebouw te geven waar niemand langs kan rijden zonder het op te merken!”

Tekst | Els Jonckheere       Beeld | Hollevoet Martin
http://www.scalini-torhout.be/nl


i-project-infov3 Participanten aan het woord

Topglass – Glazen balustrades en borstweringen
Een mooi accent in het gebouw van Scalini zijn de glazen balustrades en borstweringen. Deze werden gerealiseerd door Topglass uit Torhout, dat gespecialiseerd is in glastoepassingen voor zowel interieur en exterieur. Het aanbod loopt van scheidingswanden in veiligheidsglas met verhoogde akoestische waarden over glazen loopstructuren tot profielloze glazen balustrades. Belangrijke referenties zijn Tonickx Building in Kortrijk, Advocatenkantoor Uniqum in Kortrijk, Advocatenkantoor Marlex in Brugge, Rob Kantoren in Ardooie, Delta Light in Gullegem, Skyline Building in Izegem, Decathlon in Gent … Medezaakvoerder Xavier Goethals: “We zijn heel fier dat we dit mooi project in eigen stad konden realiseren. Het nieuwe gebouw van Scalini is een prachtig staaltje architectuur waaraan we ons steentje hebben bijgedragen met enkele nieuwe producten. De 45 lopende meter glazen balustrades bestaan uit maatwerk staal met gelaagd, klaar DG41-glas. De vernieuwing aan het staal zorgt voor verankering zonder het EPDM te doorboren, en de DG41-folie voorkomt dat het glas door aanraking met uv-stralen en vocht gaat delamineren.”

scalini torhout topglass