Partnership moet verdere doorbraak 3-in-1-vloersysteem boosten

Knauf is in het bestaande partnership tussen Applis en Fim gestapt. Deze hadden eerder het geïntegreerde 3-in-1-vloersysteem van Applis ontwikkeld. Het samenwerkingsverband met wereldspeler Knauf moet de verdere doorbraak ervan vergemakkelijken.

De spil in het systeem is Applis (Westerlo), dat het gepatenteerde totaalsysteem levert. Het behoort tot dezelfde familiale groep als Fim, dat de isolatiemortel Fim lite fabriceert. Die blinkt uit door zijn sterke akoestische capaciteiten, hoge thermische isolatiewaarde en drukvastheid. Sinds vorig jaar is Henco als specialist in vloerverwarmingsmaterialen mee in het verhaal gestapt, en Knauf levert vanaf nu de dekvloer in de vorm van zijn Duralpha F 2202-anhydrietchape. Voor Knauf zijn partnerships met innoverende familiebedrijven niet nieuw. “Mede dankzij dit soort samenwerkingen is het nu een wereldspeler in de bouwafwerking”, stelt Peter Sneyers, commercieel adviseur bij Applis.

Uniek systeem
Applis en Fim stelden het 3-in-1-vloersysteem de voorbije vijftien jaar samen op punt. “Vloeropbouw is complex. In de traditionele aanpak sluiten diverse expertises en de werken van diverse aannemers op elkaar aan. Dit leidt tot een ingewikkelde planning, coördinatie en opvolging. Ons concept is uniek omdat het de dekchape, thermische en akoestische isolatie en Henco-vloerverwarming combineert in één systeem”, legt Peter Sneyers uit. “Het is overigens in België ontwikkeld. Een gedetailleerde warmtestudie, vloerverwarming en collectoren die dankzij een handig plug & play-concept aansluiten op eender welke warmtebron, zijn inbegrepen.”

Snel
De plaatsing van het volledige vloersysteem neemt amper vijf dagen in beslag. “Je kan het aanbrengen op nagenoeg elke ondergrond en afwerken met alle types vloerbekleding. De anhydrietchape zonder wapening is 3,5 keer sterker dan een klassieke cementchape met wapening. Hij heeft geen sinterhuid, maar open poriën. Hierdoor droogt hij veel sneller. Al na 24 uur is deze vloer beloopbaar, en na drie dagen belastbaar.”

Kostenbesparend
Anhydriet wordt gemaakt uit gips, afkomstig van hoogovenslakken. Het is al eeuwen bekend, maar pas recent verder ontwikkeld. Na het aanbrengen van het materiaal moet het dan ook niet meer worden opgeschuurd. “Het resultaat is een snellere plaatsing van de uiteindelijke afwerkingsvloer. De vloeropbouw is bovendien dunner dan de traditionele opbouw: zonder vloerverwarming 3 centimeter, met vloerverwarming 5 centimeter. Dat maakt dikker isoleren mogelijk, wat de EPB-score van de woning verbetert.”

Toekomst
In Nederland en Duitsland zijn anhydrietvloeren al helemaal ingeburgerd – ze vertegenwoordigen er 80% van de markt. In België is hun marktaandeel veel bescheidener. “Bij de grote projectontwikkelaars en aannemers zijn ze al erg populair, precies omdat het plaatsen ervan veel sneller en veel minder arbeidsintensief verloopt. Ik vermoed dat dit ook voor kleinere bouwbedrijven en hun opdrachtgevers in de toekomst een doorslaggevend element zal worden bij de systeemkeuze.”

Het 3-in-1-vloersysteem van Applis is zowel geschikt voor nieuwbouw als renovatie. “De opstartprocedure voor de vloerverwarming kan al na drie dagen beginnen, terwijl je bij traditionele chape 28 dagen moet wachten”, weet Peter. “Ons systeem heeft bovendien een dichtere structuur, zodat je minder moet verwarmen om dezelfde gevoelstemperatuur te verkrijgen. Dit zorgt voor een besparing van 18% op de verwarmingsfactuur.”

Informatieavonden
“De standaarden van vandaag waren gisteren nog vernieuwingen in onze sector. In de toekomst zal de anhydrietvloer de standaard zijn”, besluit zaakvoerder Stephan Peeters. “Daarom zullen we in 2018 samen met Knauf diverse informatieavonden voor vloerders organiseren, waar we onder meer ook lijmadvies zullen geven.”

 

Tekst | Koen Mortelmans      Beeld | Applis