Peri betonneert zich in Boom

Op vrijdag 16 september stelt Peri zijn nieuwe gebouwen en stockageterreinen plechtig voor aan de buitenwereld. De wereldwijde marktleider in bekistings- en steigermaterialen verhuisde omdat de bestaande bedrijfssite in Londerzeel te klein was om de sterke expansie van het bedrijf te kunnen opvangen.

Die groei kadert in een strategie om niet alleen wereldwijd marktleider te blijven, maar om het ook te worden in de afzonderlijke landen waar dit nog niet het geval is. In België en Luxemburg wil het dit doel over ongeveer drie jaar bereikt hebben. “In België kenden we vorig jaar een groei van 30% en dit jaar zitten we al aan 15%”, zegt bedrijfsleider Reiner Schwarz. Peri gebruikt hiervoor geen speciale marketingsnufjes of promotiecampagnes. “We vertrouwen op het concept en de breedte van ons producten- en dienstenaanbod en een HR-politiek om de beste medewerkers te rekruteren. Maar uiteraard moeten onze nieuwe gebouwen dit ook mee uitdragen. Mede daarom organiseren we een plechtig openingsevent voor klanten, leveranciers en overheden en één voor buurtbewoners.”

Ruimte voor creativiteit
Crepain Binst Architecture mocht niet van een volledig wit blad vertrekken, maar kreeg toch veel ruimte voor creativiteit. “In alle Peri-vestigingen vind je dezelfde basis terug”, vertelt projectarchitect Philippe Vincke. “Je vindt overal drie bouwvolumes en een ruime stockageruimte in open lucht. De drie gebouwen zijn een kantoorgebouw, een atelier voor reiniging en herstelling van geretourneerde materialen en een ‘shelter’, een magazijn voor materialen die niet geschikt zijn voor opslag in openlucht.”

Peri

Funderingsplaat
Net als de vestiging in Londerzeel ligt de nieuwe stek van peri vlakbij de A12, maar noordelijker. Die ligging is binnen België ongeveer even centraal, maar is wat gunstiger om op termijn ook Nederland mee te ondersteunen. De A12 zelf is door de historische gegroeide, ietwat rommeling bebouwing niet ideaal om met sterke architectuur uit te pakken, maar het nieuwe bedrijventerrein op een met industrieel gipsafval opgevulde, voormalige kleiput is dat wel. Peri besloot al ruim acht jaar geleden om hier grond te kopen, maar de omgeving raakte pas recent goed ontsloten via een rotonde. “De nieuwe ontsluitingsweg was al toegezegd, maar nog niet helemaal aangelegd toen wij met de werken van start gingen”, blikt Wouter Schuer, technisch directeur bij hoofdaannemer Verelst Projectbouw en Renovatie, terug. “We zagen ons verplicht om zelf met steenslag een voorlopige toegangsweg tot stand te brengen.” Ondanks de voorgeschiedenis van het terrein waren er geen speciale funderingswerken nodig. “Het gips bleek voldoende draagkrachtig om er een algemene funderingsplaat op aan te leggen.”

Zichtbeton
Het gebouw bevat een betonstructuur – uiteraard gebouwd met behulp van Peri-bekistingen – met een licht hellend, stalen dak. Dit vergemakkelijkt een eventuele latere uitbreiding in de hoogte. De buitenbekleding bestaat uit grijze sandwichpanelen, en binnen is heel wat – grijs – zichtbeton te zien. “Grijs is een vaste huiskleur van Peri, naast het geel en het rood van het logo, die ook in het gebouw verwerkt zijn.” Maar binnen vallen ook heel wat uitgesproken maagdelijk witte wanden op. “Die zullen niet lang wit blijven. We gaan ze aankleden met grote foto’s van Peri-projecten. Een te kleurige achtergrond zou dergelijke foto’s onrecht aandoen.”

Ecologische uitgangspunten
Peri liet veel denkwerk verrichten omtrent het ecologisch plaatje, maar streeft geen BREEAM- of ander certificaat na. “We hanteren onze eigen ecologische normen en laten de toepassing daarvan keuren door een onafhankelijk milieubureau. Een erkend certificaat is vooral zinvol voor opdrachtgevers die hun nieuwe gebouw willen verkopen of verhuren.”

Peri

Isolatie
Energetisch gezien is er vooral ingezet op isolatie. “Dat was budgettair de verstandigste keuze”, stelt de architect. “En op luchtdichtheid”, vult de aannemer aan. “We hebben een blowerdoortest uitgevoerd om het resultaat bevestigd te zien.” “De gebouwen zijn zo sober, eenvoudig en compact mogelijk”, legt Vincke uit. “Dit en de toegepaste technieken hebben een belangrijke weerslag op het energieverbruik. Via het gebouwbeheersysteem kan Peri het energieverbruik constant monitoren.” De slimme zonwering op de ruime raampartijen bestaat uit buitenscreens met lamellen. “’s Morgens voor kantoortijd laat de zonwering altijd de nodige warmte binnen om het gebouw op de gewenste temperatuur te brengen”, aldus Dillen. “Daarna worden ze via diverse sensoren gestuurd.” “Momenteel gebeurt de fijnstelling per niveau”, verklaart Schwarz. “Maar het is ook mogelijk om per individueel lokaal een afzonderlijke comforttemperatuur te kiezen. Ik vermoed dat dit zal gebeuren zodra onze medewerkers helemaal gewend zijn aan het systeem.

Engineers
De binnenindeling weerspiegelt de activiteiten van Peri. Vlakbij de bezoekersparking bevindt zich het kantoorgebouw, met de grootste glaspartijen, de belangrijkste vergaderzaal, de kantoren van de administratieve en commerciële medewerkers, het onthaal en een ruimte om een aantal nieuwe producten en concepten te tonen. Dieper in het gebouw, in een landschapskantoor, buigen de engineers zich over de vragen van klanten, om de beste bekistings- en steigeroplossingen op papier te zetten. De vrachtwagens met gebruikt materiaal passeren op hun weg naar het atelier langs een zijkant van het kantoorvolume. Daar hebben de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de retourmaterialen een kantoor met balie.

Tussen de drie gebouwen en de opslagzones blijft heel wat manoeuvreerruimte beschikbaar. Het terrein biedt ook nog veel ruimte om later extra grondverhardingen aan te brengen. “De totale oppervlakte bedraagt 28.371 m². Daarvan gebruiken we nu 15.473 m²”, verwijst Dillen naar de verdere groeiambities.