Revolutionaire bekistingstechniek viert tiende verjaardag

MAXIMO, het bekistingssysteem met de eenzijdig te bedienen MX-centerpen, blaast tien kaarsjes uit. Nu pas beginnen concurrenten het principe van dit door PERI ontworpen systeem ook toe te passen. PERI was zijn tijd dus ver vooruit, want intussen blijkt dat dit inderdaad het bekistingssysteem van de toekomst is. 

Het bekistingssysteem met eenzijdig te bedienen MX-centerpen zorgt voor een aanzienlijke tijdsbesparing. Zelfs met een lagere personeelsinzet is werken met MAXIMO tot wel vijftig procent sneller dan werken met conventionele paneelbekistingen. Belangrijk om weten is dat ook het stellen en het demonteren van het systeem hierbij in rekening is gebracht.

Optimale positionering, minder centerpennen
De eenzijdige bediening van de centerpennen door slechts één persoon vermindert de kosten en maakt bovendien zichtbeton met paneelbekisting mogelijk. Ze laat een snelle centrering toe, zonder afstandhouders en conussen. Door de optimale positionering zijn er overigens minder centerpennen nodig.

MXK-betonneerconsole
Gedurende de tien jaar dat Maximo bestaat, heeft het ontwerp geen verandering ondergaan. “Wat we wel hebben toegevoegd, is een modulair veiligheidssysteem. Deze MXK-consoles passen trouwens ook op onze andere bekistingen”, zegt Jan Strobbe, sales en marketing manager van PERI Benelux.

“Normaliter worden de stortsteigers met houten balken gemaakt. Per fase moeten die verwijderd en nadien weer opgebouwd worden. Dat kost natuurlijk tijd en geeft bovendien vaak aanleiding tot het ontstaan van onveilige situaties. Daarom bieden wij nu een vloer aan die de afmeting van de panelen heeft en die dus ook makkelijk samen met de panelen verplaatst kan worden.”

Mooi betonoppervlak dankzij BFD-klem
Paneelverbindingen zijn een belangrijk aandachtspunt bij de realisatie van een mooi betonbeeld. De BFD-klem garandeert een dichte paneelverbinding, en daardoor een mooi betonoppervlak. Met slechts één onderdeel is elke paneelverbinding vast, uitgelijnd en dicht. De klem heeft drie functies: klemmen, uitlijnen en de opname van de krachten aan de passtukken tot 10 cm verzekeren.

Tekst | Michel Van den Bosch  Beeld | PERI