Samen de gebouwen en infrastructuur van morgen ontwerpen

VK Architects & Engineers is een interdisciplinaire ontwerpgroep, actief in Healthcare Design & Building Engineering. Als Healthcare Designer richt VK zich voornamelijk op ziekenhuizen, projecten voor geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg. Als Building Engineer ontwerpt het kantoorgebouwen, residentiële ontwikkelingen, scholen, gemengde projecten, industriële faciliteiten en projecten in de openbare ruimte. Dit alles met een voortdurende drang naar innovatie en een integrale ontwerpmethodiek.

Wat Healthcare Design betreft, biedt VK het totale pakket aan ontwerpdisciplines onder één dak aan: masterplanning en programmatie van het project, architectuur van het gebouw en de omgeving, engineering van structuren en technieken en zelfs consulting voor de medische uitrusting en interieurarchitectuur. Deze interdisciplinaire aanpak zorgt voor een efficiënt en pragmatisch projectverloop, met kortere communicatielijnen. Momenteel lopen met ZNA, AZ Delta, AZ Sint-Maarten en Grand Hôpital de Charleroi enkele belangrijke ziekenhuiswerven. Eind juni opende bovendien het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Antwerpen, dat de druk op het Belgische gevangeniswezen moet verlichten door geïnterneerden een gepersonaliseerd re-integratietraject te laten doorlopen.

Als Building Engineer biedt VK verschillende disciplines aan in engineering en advanced engineering. “Onze ingenieurs staan hierbij ten dienste van vastgoedontwikkelaars, overheden, architecten, industriële klanten en eindgebruikers. Naargelang de vraag van de klant, ontwerpen zij studies voor stabiliteitsstructuren, mechanische en elektrische installaties, akoestiek, facade engineering en fire safety engineering”, luidt het.


Het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO in Evere. (Foto: Ministerie van Defensie; SOM + ASSAR ARCHITECTS)

Gedreven door innovatie
VK Architects & Engineers wordt sterk gedreven door de voortdurende innovatie van het metier, zowel conceptueel als technologisch. Nieuwe inzichten, nieuwe software, nieuwe methodes en een sterke connectie met universiteiten en vakorganisaties: VK Architects & Engineers probeert steeds vooruit te kijken. Zowel in het streven naar duurzaamheid als in het werken met BIM is VK een voorloper. Het integreerde vijftien jaar geleden al nachtkoeling en natuurlijke ventilatie in zijn projecten en ontwerpen, onder andere in het Gerechtsgebouw in Antwerpen. Verschillende referentieprojecten van VK zijn in binnen- en buitenland gelauwerd als voorbeelden van duurzaamheid. Zo won Treurenberg vorig jaar een MIPIM-award voor Best Innovative Green Building,
het eerste Net Zero Energy-gebouw van Brussel dat tevens bekroond werd met het BREEAM “Excellent”-label. In Zaventem werkte VK mee aan het Gateway-project, de duurzame herontwikkeling van de oude luchthaventerminal. VK biedt zelf ook BREEAM-assessment en EPB-verslaggeving aan.

De bouw van het nieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen zit in de laatste rechte lijn. Het complex werd ontworpen met de BIM-methode. Daarnaast biedt VK nieuwe inzichten via gebouwensimulaties en parametrisch ontwerp. Ook met deze instrumenten wil het de klant optimaal informeren over mogelijke keuzes, hun implicaties op het bouwbudget en de beste oplossingen voor een optimale life cycle cost.


Post X, een duurzaam kantorencomplex langs de Antwerpse Ring. (Foto: VK; M. & J.M Jaspers Eyers & Partners, Stéphane Beel Architects)

Integrated design
In wezen stelt iedere ontwerper zijn werk ten dienste van mensen: bewoners, werknemers, bezoekers, spelende kinderen, sporters, reizigers, patiënten, studenten, leraars, professionals … “Deze en andere eindgebruikers, de klanten van onze klanten, bepalen het succes van het project”, weet men bij VK Architects & Engineers. “Ergonomie, comfort – visueel, thermisch, akoestisch …  – en veiligheid staan dan ook voorop, steeds met respect voor budget, deadlines en vooral met respect voor het architecturale concept. Onze ingenieurs werken mee aan projecten met een grote visuele en symbolische waarde: het NAVO-hoofdkwartier in Evere, de Politietoren van Charleroi, het Stadskantoor Leiespiegel in Deinze, de Royal Hamilius-ontwikkeling in Luxemburg, de nieuwe VRT-site … En dit in nauwe samenwerking met nationale en internationale architecten. Daarbij huldigen ze steeds het principe van ‘integrated design’: in een integrale aanpak met de architect kunnen hun stabiliteits- en technische ontwerpen het architecturale concept naadloos ondersteunen. Zo behoudt het uiteindelijke gebouw een sterke identiteit en wordt het een visitekaartje van een organisatie of onderneming.”


De bouw van het nieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen zit in de laatste rechte lijn. Het complex werd ontworpen met de BIM-methode. (Foto: MBG)

Tekst | VK Architects & Engineers
Uitgelichte foto boven: Het Gateway-project in Zaventem, de duurzame herontwikkeling van de oude luchthaventerminal. (Foto: Philippe Van Gelooven – CODIC – IMMOBEL; A2RC, M. & J.M Jaspers Eyers & Partners)