Seminarie ‘Groots in warmte’ over oplossingsgericht systeemdenken

Remeha nodigde eind januari voorschrijvers en installatiebedrijven uit op vier seminaries in Brugge en Mechelen. Het thema: projectverwarming van ontwerp tot installatie. Daarvoor nodigde het bedrijf ook Aqualisys en Hysopt uit. Wij gingen een kijkje nemen op 28 januari in Brugge, toen de installateurs aan bod kwamen.

De ErP-richtlijn, BEN-normen, de gevolgen van de klimaattop in Parijs: er komen de laatste tijd heel wat informatie en nieuwe regels op de verwarmingssector af. Tegen 2020 moeten de CO2-waarden gedaald zijn met 20 procent tegenover 1990, moeten we 20 procent meer hernieuwbare energie gebruiken en moeten producten 20 procent efficiënter zijn. Klanten zullen andere oplossingen verwachten van installateurs, en hun eisen zullen hoger liggen dan vroeger.

Lagere rendementen in praktijk
Remeha wil met het seminarie Groots in warmte 2016, project verwarmen van ontwerp tot installatie’, helpen om beter aan die eisen te kunnen voldoen. Niet op het niveau van individuele toestellen, maar op het niveau van het hele systeem. Dat is ook nodig, volgens Johan Baan, accountmanager bij Hysopt, die de eerste presentatie gaf. “COP’s van warmtepompen worden steeds hoger, frequentiegestuurde pompen doen het steeds beter, dankzij condensatieketels halen we heel hoge rendementen. In theorie. Na installatie blijkt immers vaak dat de rendementen toch veel lager liggen dan theoretisch mogelijk is. Velen zien op ontwerpniveau immers door de bomen het bos niet meer. De huidige praktijk lijdt daarom tot suboptimale prestaties. Hysopt wil daar met zijn moderne simulatietechnologie en -software iets aan doen.” Concreet gaf Baan een livedemonstratie van het Hysopt-softwareplatform, waarmee ontwerpers veel sneller een functionele installatie online konden uittekenen en de systeemprestaties reeds in de ontwerpfase konden inschatten, rekening houdend met het deellastgedrag van de installatie.

Waterkwaliteit bovenaan agenda
Daarna kwam ingenieur Eric Ladang, eigenaar van Aqualisys, aan bod. Aqualisys is een audit- en consultancybedrijf dat gespecialiseerd is in de controle en optimalisatie van waterkwaliteit en de hydraulische balans van verwarmings- en koelcircuits. Ladang had het over de waterkwaliteit van zulke circuits en de maatregelen die installateurs kunnen nemen om het risico op schade door corrosie en afzettingen te beperken. Ladang: “Waterkwaliteit staat bovenaan de agenda bij ketelfabrikanten zoals Remeha. Dat is ook nodig, want dat heeft een grote invloed op het rendement van een installatie, en er bestaan nog veel misvattingen over.” Zo stijgt de pH van onthard water na een tijd nog hoger dan die van water dat niet onthard is, wat zeker nefast is, bijvoorbeeld voor minium buizen. “Moraal van het verhaal: waterkwaliteit mag nooit een probleem zijn in HVAC-installaties. Toch niet als we potentiële problemen goed monitoren, correcties uitvoeren en zeker onze kop niet in het zand steken”, zegt Ladang.

Meedenken over oplossingen
Ten slotte stelde Steven Deygers, productmanager bij Remeha, enkele oplossingen van Remeha voor die pasten in het kader van het seminarie. Onder de paraplu van ‘oplossingsgericht systeemdenken’ ging hij in op HE-ketels en hybride opstellingen van HE-keteltechniek met gasabsorptiewarmtepompen, WKK-installaties en zontechnische ondersteuning. “Samen met de installateur denkt Remeha mee over oplossingen op maat voor alle noden en toepassingen”, sloot Deygers af.

Tekst | Jeroen Schreurs      Beeld | Remeha – Carl François