Shoppen, wonen en werken hand in hand

De bouwvallige, aftandse winkeltjes met bovenwoningen op de hoek van de Froissart- en Belliardstraat in Brussel hadden al lang niks meer gemeen met de monumentale uitstraling van de Europese wijk. Ze zijn dan ook afgebroken en vervangen door een imposante nieuwbouw die winkelen, wonen en werken op een architecturaal interessante wijze verenigt.

Dankzij een vernuftig concept slaagde A.D.E. Architects erin om de site van circa 1.100 m² een benutbare oppervlakte van 7.053 m² te geven (exclusief de twee ondergrondse parkeerniveaus). En dit zonder dat het gebouw moet inboeten aan elegantie of fijnzinnigheid. “We kozen voor een hedendaags ontwerp, waarbij verschillende ‘kubussen’ zich in elkaar verweven”, vertelt architect en managing director Marc Stryckman. 

Verwijzing naar grote erkers
“De façade aan de Belliardstraat vormt een soort van vierkant dat uitkraagt over het gelijkvloers met winkelruimte”, legt Stryckman uit. “Ze bestaat uit een glazen vliesgevel die omkaderd is met een strook lichtgrijze natuursteen. Op de hoek van dit vlak bevindt zich een vooruitspringende kubus met dieperliggende vensters, afgewerkt met lichtgroene aluminium composietplaten. Hij loopt door in de gevel van de Froissartstraat, waar hij uitmondt in twee andere uitkragende rechthoeken die omkaderd zijn met grijze natuursteen en die op hun beurt geïntegreerd zijn in een vliesgevel. Deze verticale elementen zijn een verwijzing naar de grote erkers, die we al meer dan een eeuw langs de prachtige slagaders van Brussel zien. De opbouw van de gevels van de appartementen is een subtiel spel van in- en uitpandige terrassen, afgewerkt met glazen balustrades en schuifluiken. Boven op het gebouw zijn nog enkele kleinere kubussen in verschillende materialen gebouwd. Zo komen we uit op drie niveaus met kantoorruimte en zeven verdiepingen met in totaal 47 appartementen. Een goede benutting van de oppervlakte, zonder het straatbeeld te bezoedelen met een logge mastodont. Door het uitgekiende materiaalgebruik vloeien de stijlen van het gebouw mooi in elkaar over, wat in een esthetisch interessant schouwspel resulteert.”


De bewoners van de bovenverdiepingen hebben een prachtig zicht op de Brusselse skyline.

Een te benijden thuis
De ‘Metropolis’ krijgt een goede duurzaamheidsscore dankzij de doorgedreven isolatie, de driedubbele beglazing voor de kantoren, de combinatie van mechanische ventilatie met warmteterugwinning en twee hoogrendementsketels voor de verwarming, de gigantische zonneboiler op het dak voor de productie van sanitair warm water en de maximale recuperatie van regenwater. Marc Stryckman: “Al deze technieken garanderen natuurlijk een erg comfortabele woon- en werkomgeving. Bovendien is er heel wat aandacht besteed aan de binnenafwerking en de verlichting. Tot slot is een deel van het dak ingericht als groendak. In combinatie met het prachtige zicht op de skyline van Brussel bezorgt dit de bewoners van de hoger gelegen verdiepingen een thuis die velen zullen benijden!”

Pittig project om te realiseren
De realisatie van dit interessante bouwproject was gesneden koek voor de Willemen Groep, de grootste familiale bouwgroep van België. “In dit project hebben we echter geen werken in eigen beheer uitgevoerd”, vertelt assistent-projectleider Mattis De Meyer. “Onze opdracht bestond erin om voor elk lot de geschikte partij te vinden en de werken te coördineren. De loten ‘Sanitair/HVAC’ en ‘Waterdichting’ zijn trouwens uitgevoerd door onze zusterbedrijven Sanitechniek en Albitum. Metropolis was best wel een pittig project door de grote variatie aan ruimtes, waardoor de afwerking en technieken volgens verschillende maatstaven dienden te gebeuren. Ook de gevelopbouw was een huzarenstukje gezien de combinatie van diverse materialen. Vooral de onderlinge aansluitingen waren verre van eenvoudig. Een goede communicatie tussen ons team en de onderaannemers was van essentieel belang om het project tot een goed einde te brengen. En de missie is geslaagd: Metropolis is een erg mooi en in het oog springend gebouw geworden.”     


Er is heel wat aandacht besteed aan de interieurafwerking.

Tekst | Els Jonckheere       Beeld | Archipro