Sint-Franciscuscollege | Heusden-Zolder

Optimale leeromgeving dankzij extern zonweringssysteem

Het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder huisvest meer dan 1.650 leerlingen uit de middenschool, het aso, het tso en het bso, en dat op een oppervlakte van bijna 10.000 m². Bij de realisatie van deze onderwijscampus stond luchtdicht bouwen voorop. Doekzonwering om oververhitting tijdens de warmere maanden van het jaar te voorkomen, was dan ook onontbeerlijk.

Met het oog op de creatie van gezonde leeromgevingen is het cruciaal om schoolgebouwen voldoende koel te houden. Basisventilatie voldoet doorgaans niet om oververhitting tegen te gaan en moet dan ook vaak gecombineerd worden met buitenzonwering. Ook in dit project was deze stelling van toepassing. Er werd geopteerd voor onzichtbare doekzonwering van zonweringspecialist Duco, die op een natuurlijke en energiezuinige manier de opwarming van het gebouw tegenhoudt en zo de koellast tot 30% verlaagt.

De leerkrachten en leerlingen kunnen de doekzonwering zelf aansturen, tenzij het weerstation op het dak het anders aangeeft.

Aan het zicht onttrokken
In totaal ging het om 99 DucoScreen Front 150-systemen in stormvaste uitvoering, goed voor zo’n 700 m² aan screens. De 150 mm hoge zonweringskast werd bij elk raam ingebouwd in de spouw, wat resulteert in een efficiënte en architecturale oplossing. Niet alleen de installatie van de DucoScreen Front 150 is ‘onzichtbaar’ van buitenaf, want ook het onderhoud kan eenvoudigweg van buitenaf gebeuren. Daarnaast kunnen leerkrachten en leerlingen de zonwering zelf aansturen, tenzij het weerstation op het dak het anders aangeeft. Daarbij wordt rekening gehouden met de parameters ‘wind, ‘regen’ en ‘zon’. Als er niemand is en de zon plots hard begint te schijnen, gaan de screens automatisch omlaag. Compleet nieuw zijn de varianten met een hoogte- en breedtemaat van 6 meter. Dankzij die grote maten is er nu dus ook sprake van een esthetische en makkelijk integreerbare zonweringstoepassing die inspeelt op de architecturale trend om alsmaar grotere glaspartijen te plaatsen.  

Tekst en beeld Duco