Sint-Katelijne-Waver Bodukap | Politiekantoor een plaats van gebed

De politiezone Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Putte, kortweg Bodukap, heeft een nieuw kantoor in gebruik genomen. Dit kantoor omvat een nieuwbouw en een gerenoveerd voormalig klooster in Sint-Katelijne-Waver. De tijdelijke aannemersvereniging Willemen-Brebuild voerde de werken uit, naar een ontwerp van architectenkantoor Praet-Verlinden.

Bodukap had enkele jaren geleden een gedeelte van het vroegere klooster Hagelstein aangekocht, wegens de centrale ligging in haar werkingsgebied. In de toekomst is hier een rechtstreekse aansluiting op de ringweg rond Mechelen mogelijk. Op de kloostersite staan naast het kloostergebouw uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw ook een middelbare school en een kerk, in een groen kader. De renovatie van de kloostergebouwen en de nieuwbouw moest stilistisch aansluiting vinden bij deze buren.

“In principe was het mogelijk geweest het klooster af te breken en te vervangen door een nieuwbouw,” vertelt architecte Yvette Verlinden. “De gebouwen in neostijl hadden een beperkte historische waarde. Maar ze zijn karakteristiek en vormen een maatvast geheel, ook met hun omgeving. De vier burgemeesters waren het er dan ook vanaf het begin over eens om ze te behouden en de nieuwbouw te beperken tot een volume langs de straatkant.” Die nieuwbouw zou volgens de eerste ideeën eerder een veeleer representatief inkompaviljoen worden, maar gaandeweg groeide het concept om er zoveel mogelijk diensten in onder te brengen. Zo nam het volume ervan toe en werd het een volwaardig gebouw met verdieping. “We stapten wel af van het voornemen om een kelder voor een schietstand uit te graven, wegens het hoge grondwaterpeil en het gewijzigde programma.”

In het bestaande gebouw, met twee verdiepingen, zijn de stijlelementen, zoals het bakstenen gewelf van de kapel en de accenten in natuursteen zoveel mogelijk gevaloriseerd. Ook de authentieke kloosterrondgang behield zijn oorspronkelijke charme. “Bovendien hebben we tussen oud en nieuw een patio gecreëerd, zoals gebruikelijk in oude kloosters. En om de harmonie nog meer te versterken hebben we in de nieuwbouw –die wel veel ruimer is beglaasd– zoveel mogelijk dezelfde bouwmaterialen gebruikt als in het gerenoveerde deel, zodat de overgang tussen beide erg zacht verloopt.”

Routes
De architecte en de opdrachtgevers hadden vooraf een tiental nieuwe politiekantoren bezocht. Dit was erg inspirerend, al leidde vooral de lokale context tot het nemen van beslissingen. Ze besteedden ook veel aandacht aan de functionaliteit. Zo verloopt het verkeer binnen de gebouwen langs diverse routes, zodat slachtoffers onderweg nooit geconfronteerd worden met arrestanten en interventieteams vlot kunnen uitrukken.

De aannemerscombinatie stripte het bestaande gebouw volledig en verwijderde ook de binnenindeling. Dat was nodig, want de meeste bestaande lokalen waren te klein om nog functioneel te kunnen gebruiken. Om de stabiliteit te waarborgen plaatste ze wel nieuwe betonplaten en stalen liggers. Om een comfortabele aansluiting met de nieuwbouw te verwezenlijken is de voerplaat op de begane grond van het klooster gedeeltelijk naar een lager niveau verplaatst. “Dit maakte het mogelijk er een duplexniveau aan te brengen met hetzelfde vloerniveau als de verdieping van de nieuwbouw.”

Technische hoogstandjes
“Op technisch vlak is het nieuwe politiekantoor een zeer vooruitstrevend gebouw,” zegt Ansgar Segbers, projectleider bij bouwbedrijf Willemen. “Zo zijn de vier cellen uitgerust met levensdetectie: via speciale instrumenten wordt de ademhaling en de borstkastbeweging van de arrestanten opgevolgd. Bij vermoeden van levenloosheid treedt een alarm in werking. In cascade opgestelde gaswarmtepompen zorgen in de winter voor verwarming en in de zomer voor koeling. De beveiliging is een geïntegreerd geheel. Zo is de camerabewaking afgestemd op zowel de toegangscontrole als op de inbraakbeveiliging. Bij aanbellen en inbadgen focussen de camera’s in de buurt zich op de plaatsen van deze handelingen.”

Tekst | Koen Mortelmans  Beeld | Praet-Verlinden

Technische Fiche
Opdrachtgever    Politie Bodukap, Sint-Katelijne-Waver
Ontwerp    Praet-Verlinden, Antwerpen
Hoofdaannemer    THV Willemen (Mechelen) – Brebuild (Antwerpen)
Chape    Carro-Bel, Ternat
Leverancier isolatiemateriaal    Deschacht Plastics, Oostakker
Paalfundering    De Waal Palen, Lokeren
Start werken    augustus 2012
Einde werken    maart 2014
Vloeroppervlakte    3.770 m²

 

 

i-project-infov3 Participanten aan het woord

 Carro-Bel –chapewerken en vloerisolatie
Carro-Bel voerde bij  Bodukap de chape- en isolatiewerken uit. “We bieden een totaaloplossing op maat voor elk bouwproject en hebben daarvoor vier afdelingen: Carro-Bel, Isofloor, Plafo-Bel en Carro-Floor,” zegt projectleider Gregory De Smet. “Met een gedreven team van achttien chapeploegen, achttien pleisterploegen, drie isolatieteams en vijftien vloerdekkers zijn we dé specialist voor kleine oppervlaktes, terrassen en garages, maar ook voor grotere projecten zoals ziekenhuizen en winkelcentra.”

Carro-Bel voert jaarlijks voor 1.500.000 m² chapewerken uit. “Zaakvoerder Jimmy De Breucker zorgt voor individuele opleidingen en springt zelf in waar nodig,” verduidelijkt De Smet. “We gebruiken de nieuwste materialen en machines om efficiënt te werken en wachttijden te minimaliseren. Onze volautomatische computergestuurde vrachtwagens garanderen een perfecte dosering voor een zéér vlakke dekvloer. Ook voor akoestische matten en milieuvriendelijke uitvullingslagen met schuimcement en polystyreenparels heeft Carro-Bel alles in huis.”

Isofloor, onder leiding van Jos Meert, is gespecialiseerd in het naadloos spuiten van polyurethaanschuim. De vaklui in binnen- en buitenbepleistering van Plafo-Bel garanderen egale en vlakke muren in nieuwbouw en renovatie. Ze brengen de pleister machinaal aan en strijken die met de hoogste precisie af. Waar nodig plaatsen ze gegalvaniseerde hoekprofielen en pleisterstops.” Carro-Floor is gespecialiseerd in het plaatsen van tegels, parket, gepolierd beton en gietvloeren.